Hjem DestinasjonerAustralia/OseaniaAustralia Over hav og gjennom kanaler

Over hav og gjennom kanaler

av Gunnhild Bjørnsti
Oceania Cruises 0911 Hoved

Verden rundt med gourmetmat med hav, natur, soloppgang og –nedgang.

– Servere den beste mat til havs. Til riktig pris! Grunnleggeren av Oceania Cruises, Frank del Rio, hadde filosofien klar ved oppstarten i 2002.

”Affordable luxury” var hans ide. God valuta for pengene er viktig i vår tid. – Vi er 4 stjerners cruise, og prøver ikke å bli 5 stjerner, forteller Thierry Tholon, general manager på skipet Regatta. Mange erfarne cruisegjester har falt for konseptet. Over 1.700 er Ocean medlemmer, dvs. de har cruiset mer enn én gang. De ivrigste opp til 22 ganger på disse årene, og for dem er cruise en livsstil. De liker å være nær havet og naturen, se soloppgang og -nedgang, oppleve lysets skiftninger, og gå i land nye steder. Kanskje du er en av dem, og verdsetter samtidig gourmetmat?

GourmetopplevelserOceania har alle måltider innbakt i prisen, og for noen fantastiske smaker dere har i vente. Kjøkkenet tilbereder alt for hånd, her er ingen halvfabrikata. Skipene har eget bakeri hvor det lages ferskt brød tre ganger i døgnet, så dere alltid har varme bakervarer på bordet. En dessertkokk tryller frem de lekreste kaker, is, sorbeter og søte fristelser. Dyktige chefer, mange er franske, tilbereder luncher og middager som dere vil huske. Hvert måltid forhåndslages og prøvesmakes på kjøkkenet, og kelnerne kan rettene.

– Du kan ha verdens beste mat, men hvis den ikke kommuniseres kan gjestene gå glipp av den rette forståelsen, forklarer Alexis, en av de franske chefene. Det betyr at du som gjest kan lære om maten, be om anbefalinger og råd ved bordet, også om vin. Egne vinkelnere med smakeskje rundt halsen anbefaler hva som passer til maten, og ut fra din smak.

Menyene skiftes kontinuerlig. Selv gjester som er lenge om bord, trenger aldri å spise det samme. En annen positiv side, er den uformelle stilen. Atmosfæren er litt à la country club, hvor smoking og lange kjoler ikke er nødvendig.

Som gjest kan man velge å spise i fire forskjellige restauranter, når man vil, dvs åpen bordsetting. The Grand Dining Room har rikholdig meny, The Polo Grill serverer som spesialitet 30-dagers mørnet oksekjøtt av beste kvalitet (Prime Beef) og gir en matopplevelse av de sjeldne. Toscana serverer herlige italienske retter med toscansk kreativitet på sitt beste, og egen olivenolje meny til det gode ferske brødet. Tapas On The Terrace er stedet for utendørs lunch og en uformell middag.

Hva kan man spise og drikke?På Tapas On The Terrace inntar man italiensk buffet til lunch, med nylaget pasta som ”Tagliatelle à la minutte” med tomat/kjøttsaus, fersk parmesan over og litt chilidryss. Eller risotto med sopp, og deilige salater som tomat/mozzarella/basilikum. Man kan velge fra viner på glass i stort utvalg, som rødvin Badia A Passignano fra Toscana. En nydelig vin! Til dessert; kaffeis med hasselnøttdryss, gjerne med et glass portvin. Det gir ren lykke i frisk sjøluft og solskinn. Man kan også ha en Texas hamburger og French fries ved bassenget, eller få servert mat på sin egen terrasse.

Middag i The Polo Grill kan starte med nydelig forrett av varme, gratinerte østers med parmesan/spinat, så hummersuppe med noen dråper Grand Marnier og fersk pepper, før en stor prime beef kommer på tallerkenen, servert med velsmakende potetmos, asparges, og flere sauser å velge fra. Kjøttet er så mørt og smaker utrolig godt!

Grand Dining Room har en stor à la carte meny hvor forretter kan være en salat for å starte lett, og hovedrett glasert svinekjøtt. Ang vinkartet, kan man også velge fra årgangsviner, et stort pluss.

Toscana restauranten ligger i akterenden, og det er ekstra vakkert å spise her ved utseglinger og solnedgang. Først kommer en fantastisk brødanretning på bordet, og egen meny med olivenolje, samt ulike balsamico å velge fra. Den italienske menyen har de kjente og kjære rettene som carpaccio, mozzarella/tomat salat, risotto og pasta i mange varianter som pasta med gorgonzola og valnøtter. I tillegg til fisk og kjøtt (prøv osso bucco), serveres sjømat som grillet hummer, lekkert tilberedt.

Og prisen?Det er rikelig med mat, samt ettermiddagste, og som gjest betaler man kun for drikke. Det holder grunnprisen nede til sammenligning med all inclusive skipene, og lønner seg for de fleste, med mindre man virkelig tar for seg av drikkevarer. Oceania er god valuta for pengene, med en døgnpris fra ca kr 1.100-1.500 pr person. Et Atlanterhavscruise ligger godt under kr 1.000 pr døgn pr person.

Skipenes størrelse avgjør stemningenHar du ikke vært på cruise før, eller kun reist med de megastore skipene, føler du deg umiddelbart personlig velkommen på et mellomstort cruiseskip med Oceania. Atmosfæren er hyggelig og vennlig, og dere tilbringere dagene slik som dere ønsker. Skipene Regatta, Insignia og Nautica tar 684 gjester, med internasjonal besetning på 400 som snakker engelsk godt. De ivaretar personlig service som er en unik i forhold til kjempestore skip. 70% av stateroom og suiter har private terrasser med teakgulv. Sengene er såkalte ”Tranquility beds” med myke dyner, puter med gåsedun og sengetrekk i den fineste egyptiske bomull. Her sover dere virkelig godt.

SpesialserviceButler service tilbys i suitekategoriene Owner’s, Vista og Penthouse. Så vil dere unne dere opplevelsen av å få pakket kofferten opp og ned, servert deilig mat i suiten, kanskje en cocktail på terrassen, og ellers arrangert utflukter etter personlig ønske, er butlerservice et minne for livet.

Nytt skipMariner er navnet på rederiets nye skip som blir ferdig i 2010, tegnet av det norske arkitektfirmaet Yran & Storbraathen. Det blir større, med 1.200 passasjerer, med de største stateroom i cruiseindustrien, 95% med veranda. Mariner følger med i restaurantverdenens trender og vil ha eget sushi spisested, i tillegg til de andre restaurantene.

Læring til sjøsDet er ikke bare spising om bord, også kursvirksomhet. Dere kan lære internettbruk, bildebehandling av digitale bilder, og høre et foredrag om spennende tema. Mariner starter også med matkurs. Som service, kan man få brent bilder på CD, eller printet ut sine favorittbilder. Også på lerret eller glossy papir, med bilde av skipet du reiser med.

Hvem passer Oceania for?De fleste gjestene elsker å reise og spise, se et show om kvelden og kanskje ta en drink i baren eller på terrassen i måneskinn. Det er spa og treningsstudio om bord, så man kan bestille massasje, klippe håret og trimme seg. Mange gjester er par, gjerne flere som reiser sammen. Få reiser med barn, for det er ikke tilbud for de yngste. Derfor er det rolig i gangene på Oceania, med topp service. Det er tid til gjestene.

DrømmedestinasjonerPå vinteren, så vel som sommeren, er det lagt opp fantastiske reiseruter. Her er det bare å velge mellom Australia, Asia, Sør-Amerika, Karibia og Mexico. Dere kan sykle ned Tasmanias Mount Wellington, en naturopplevelse som nesten tar pusten fra deltagerne. Oppleve en kveld med et folkloreshow i Ho Chi Min byen i Vietnam. Besøke en koloni med sjøløver i Uruguays livlige Punta del Este. Reise rundt Sør-Amerika på en 40-dagers reise som inkluderer gjennomfart av Panama-kanalen, eller nyte de fantastiske strendene på St Barth. Oppleve fargene, kulturen og servicen i Asia, som Ha Long Bay i Vietnam med utrolig nydelig natur, rismarkene og templene i Bali, silkemarkedet i Bangkok, smake den spesielle maten i Korea og se det fantastiske landskapet i Australia med majestetiske fjellkjeder i Cairns, og alle vinområdene.

Opplevelser på stedetOceania har to kategorier av opplevelser på land. ”Discovery” står for flotte sightseeingturer. Dyktige guider visere dere highlights med severdige bygg som kirker, museer og vakre natursteder. ”Explorer” er ekskursjoner for erfarne reisende. Ofte med heldagsturer eller eksklusive begivenheter på kvelden og andre eventyr.

Gode reiseruterIstanbul til Singapore, 40 dagerEn eventyrlig opplevelse fra Istanbul, via Tyrkia, Rhodos, Kypros, Haifa, Israel ned til Alexandria, Kairo, Suez kanalen, Sharm-El Sheik, Luxor i Egypt ned til Akaba i Jordan, cruise på Rødehavet, videre til Muscat, Oman, Dubai, Abu Dhabi, over det arabiske havet til Mumbai, Goa, Mangalore, Cochin, India, Phuket, Penang, Kuala Lumpur og SingaporePriser fra kr 58.500Eller hva med Singapore til Sydney, 18 dager, med stopp i Bali, Barriererevet, og byer som Brisbane, Townsville, Cairns, DarwinFra kr 29.240

Vintereventyr i eksotiske farvannSydney til Auckland, 16 dager, med Tasmania, og highlights i New Zealand. Fra kr 27.900Sydney til Bangkok, 21 dager, fra kr 33.400Bangkok til Beijing, 24 dager, fra kr 40.800Beijing til Hong Kong, 15 dager fra kr 25.800Hong Kong til Athen, 35 dager, fra kr 49.650Rio di Janeiro til Valparaiso 19 dager, fra kr 25.200Rundreise rundt Sør-Amerika. 40 dager, fra kr 61.200Rio til Barcelona, 15 dager, fra kr 9.500Miami til Miami, 25 dager, fra kr 29.900Miami til Los Angeles, 16 dager, fra kr 20.400Priser er pr person når man deler kabin. Det tas forbehold om prisendringer. For nærmere informasjon og bestilling: Askmrcruise eller se Oceania Cruise

Et liv på havet

Oceania Cruises har en norsk kaptein, Jan Rye, og en norsk gutt i opplæring, Sondre Ringsevjen fra Lier. – Jeg visste fra jeg var 6-7 år, at jeg ville jobbe på havet. Jeg så Kieler fergene og cruiseskipene i Oslo, og det lokket noe i meg. Jeg tittet i brosjyrer, og så for meg et liv på sjøen, selv om ingen andre i familien har hatt den yrkesveien, forteller han. Sondre tok en bachelor i nautikk på Høyskolen i Vestfold, jobbet 2 sesonger på Color Line, og søkte på ulike rederier via internett. – Oceania svarte meg først og jeg sa ja til jobben de tilbød. Jeg gikk på i Miami i februar i år (2009) og møtte den norske kapteinen, Jan Rye. Han var glad for å se meg, og jeg for å se ham, forklarer Sondre som nå er kadett. Hvilke egenskaper må man ha for å jobbe på cruiseskip? – Være rolig, beherske situasjoner, og ellers forholde seg til både papirarbeid og teknikk. Jeg er nå med på alle prosedyrer ved inn- og utseglinger, og lærer masse. Etter mitt først år, blir jeg 2. styrmann. Så stiger man i gradene til sikkerhetsoffiser, overstyrmann og kaptein, avslutter Sondre Ringsevjen som allerede har seilt i Karibien, over Atlanteren, og rundt i Europa.

Fransk inspirasjon for maten, et kvalitetstegn

Inspirasjonen for de kulinariske menyene, er den verdenskjente chef Jacques Pépin. Han begynte sin karriere i foreldrenes restaurant i Lyon og fortsatte kokketrening under Lucien Diat på kjente Plaza Athénée i Paris. Han fortsatte som personlig chef for Charles de Gaulle og andre franske statsledere. I dag er Pépin leder for spesialprogrammer på French Culinary Institute, en avdeling av International Culinary Center, i New York City. Og komponerer måltider av topp klasse på verdenshavene for Oceania Cruises.

Du vil sikkert like disse artiklene også