Hjem Destinasjoner Sverige: Festivaler hos søta bror

Sverige: Festivaler hos søta bror

av Yvette-Marie Solem

Sverige: Swedish House Mafia-medlemmene Axwell and Ingrosso, Turboneger, Mötley Crüe, den tidligere Guns N’ Roses-gitaristen Slash og Timbuktu er noen av artistene som skal opptre i Sverige i sommer. Så hvor er det vel bedre å dra på festival enn hos vår melodiske nabo i øst? Vi gir deg en oversikt over de beste musikkfestivalene denne sommeren i Sverige!

For de musikkinteresserte finnes det mange gode grunner til å legge festivalbesøket til en av Sveriges mange musikalske sammenkomster. En favoritt i reprise denne sommeren, er Peace & Love – festivalen i Borlänge som skjenker overskuddet til veldedighet. Når festivalen i juli gjør comeback etter to års pause, er det med et enda sterkere politisk og samfunnsengasjert profil enn før. Her er oversikten over festivalene i Sverige:

MAI

SUMMERBURST GBG

Hvor: Ullevi, Göteborg

Når: 29-30 mai

Det blir elektrisk stemning når noen av verdens største elektronikaartister samles i Göteborg den siste helgen i mai. I år snurres plater av blant andre den svenske topp-DJen Avicii, de tidligere Swedish House Mafia-medlemmene Axwell and Ingrosso, nederlandske Afrojack og drammensduoen Broiler, foran et hav av dance- og houseglade mennesker. Nytt for året er at Summerburst nå har tre scener, i motsetning til to i fjor. En forrykende innledning på sommerens festivalsesong!

Les mer her

LJUDVÅGOR

Hvor: Visby, Gotland

Når: 13-16 mai

Samtidig som våren spirer og gror i romantiske Visby, blomstrer det også på musikkscenen. I mai hvert år arrangeres Ljudvågor – Tonsättarsskolans musikkfestival der studentene får vise fram musikken sin, som fremføres både av studentene selv og profesjonelle musikere. I år blir det blant annet både blåseorkester og jazz.

Les mer her

JUNI

SWEDEN ROCK

Hvor: Sölvesborg, Blekinge

Når: 3-6 juni

Siden 1992 har store band og deres fans valfartet til Blekinge i sørøstre Sverige for å rocke til trommevirvel og imponerende gitarriff på Sweden Rock. Festivalen, som trekker rundt 30. 000 besøkende hvert år, tilbyr en forrykende blanding av klassisk rock, hardrock, metal, blues og glitrende glamrock. I år er headlinerne amerikanske Mötley Crüe – et av 80-tallets hard- og glamrockgiganter – som nå er ute på sin aller siste turné. Og som eneste stopp i Skandinavia, spiller de på Sweden Rock fredag 5. juni. Til festivalen kommer også den tidligere Guns N’ Roses-gitaristen Slash, og det legendariske, radiovennlige bandet Toto – du vet, de som i 1982 tok verden med storm med hiten Africa.

Les mer her

SUMMERBURST STHLM

Hvor: Gärdet, Stockholm

Når: 12-13 juni

Så fort elektrostjernene har hentet seg inn etter Summerburst i Göteborg, inntar de den svenske hovedstaden for å få Stockholmerne og alle tilreisende til å strekke hendene i været. Festivalen feirer dessuten 5-årsjubileum siden oppstarten i Stockholm, og har siden oppstarten vokst med svimlende 800 prosent! På Gärdet er det plass til hele 60.000 danseglade mennesker, så her blir det utvilsomt høy puls.

Les mer her

MUSIK VID SILJAN

Hvor: Rundt om i de tre Siljan-kommunene Leksand, Mora og Rättvik, Dalarna

Når: 27. juni-5. Juli

Musik vid Siljan blitt arrangert siden 1969. Her kan hele familien nyte en uke med folkemusikk, klassisk musikk, viser og pop i vakre omgivelser. Men festivalen er mer enn bare konserter. På plakaten står også dansestevner, musikkverksted og ulike kulturelle kurs for både store og små, så her er det opp til hver enkelt om man selv vil spille, synge og danse – eller bare lytte og nyte.

Nytt for årets festival, er at de ulike arrangementene fordeles: kursene går av stabelen i starten, mellom 27-30 juni, mens konsertene er lagt til de siste dagene, mellom 2-5 juli.

Les mer her

STOCKHOLM EARLY MUSIC FESTIVAL

Nordens største arrangement for historisk musikk går av stabelen i den svenske hovedstaden for fjortende gang i juni . Her går det i en helt annen dur enn på andre festivaler, med toner fra antikken, renessansen, middelalderen og barokken. Kjente og mindre kjente musikere fra hele verden byr opp til kvalitet for ørene på både dag- og kveldstid i Gamla Stans herlige miljøer. Blant de mest kjente er det franske ensemblet La Fenice, og den belgiske dirigenten Philip Herreweghes og Collegium Vocale Gent – et av verdens mest prestisjefylte kor, kjent for sin fremførelse av Johann Sebastian Bachs musikk.

Les mer her

UDDEVALLA SOLID SOUND

Hvor: Riversideängen i Uddevalla, Vest-Sverige

Når: 12-13 juni

På en eng, midt i Uddevalla sentrum, går Solid Sound av stabelen for fjerde året på rad. Hit kommer både unge og voksne for å samles rundt musikken, og selv om festivalen er forholdsvis liten, kan den skilte med store svenske artister. Populære navn som Veronica Maggio, Thåström, Maskinen, Hurula, Anna Ternheim, Amason og Familien er trekkplastre i sommer. Nytt for året er at festivalen nå stiller med egen camping.

Les mer her

JULI

PEACE & LOVE

Hvor: Borlänge, Dalarna

Når: 2-4 juli

Peace & Love-festivalen ble til i 1999 hvor 32 artister og band stilte opp gratis for å forene folk via musikken, og overskuddet gikk til jordskjelvsofre i Tyrkia og utsatte flyktninger i Kosovo.

Årets tema er «Rise of the citizen», og Peace & Love ønsker å utforske hvordan vi alle kan være med på å løse de utfordringene samfunnet står overfor. Festivalen byr inn til tre dager med spennende samtaler, foredrag med profilerte meningsbærere,– og så klart musikk. Og på scenen står artister som Timbuktu, Ola Salo, Kitok og Syster Sol. Viktig og vidunderlig!

Les mer her

PUTTE I PARKEN

Hvor: Mariebergsskogen i Karlstad, Värmland

Når: 2-4 juli

De beste tingene i livet er gratis, heter det så fint – og dermed er Putte i Parken blant dem! Den åtte år gamle festivalen ble nemlig gratis i fjor, og fortsetter å være det i år også. Så i sommer har hele familien mulighet til å se artister som Beatrice Eli, Markus Krunegård og Tove Styrke i den vakre Mariebergsskogen i Karlstad helt uten kostnad.

Les mer her

MALUNGSFORS VISFESTIVAL

Hvor: Malungsfors, Dalarna

Når: 11. juli

Hver lørdag i uke 28 har det de siste åtte årene blitt sunget viser på det lille tettstedet Malungsfors. Malungsfors Visfestival er stedet der viseglade musikkentusiaster både kan nyte «gamla godingar» og oppdage nye talenter innen sjangeren. Mange kombinerer dessuten besøket med Dansbandveckan i Malung, som arrangeres uken etter.

Les mer her

STORSJÖYRAN

Hvor: Östersund, i Jämtland

Når: 31 juli-1 august

Med mange tiår på baken har Storsjöyran etablert seg som en av Skandinavias største festivaler. Til nå har over 1500 artister opptrådt på denne byfestivalen, og over 1 million har stått foran scenene. Festivalen sparkes i gang av den ti dager lange folkefesten Krogstråket, som forvandler hele Östersund til en eneste stor gatefest. Mange store internasjonale navn har tidligere gjestet festivalen, og i år kommer blant andre Sting, Turboneger, Timbuktu og Hoffmaestro. Kommer du?

Les mer her

GEGGAN I LERDALA

Hvor: I Lerdala, i nærheten av Skövde, Vest-Sverige

Når: 16-18 juli

Det blir hurlumhei på tettstedet Lerdala når rockefestivalen Geggan for tredje gang arrangeres i parken Gröna Lund i juli. Her kan besøkende nyte rå musikk i en avslappet atmosfære. Kul kombi!

Les mer her

EMMABODAFESTIVALEN

Hvor: Emmaboda i Småland

Når: 22-27 juli

Den ideelle organisasjonen Vinterbadarna har arrangert Emmabodafestivalen siden slutten av 80-tallet. I starten var det først og fremst indiemusikk man kunne høre her, men med årene har profilen blitt mye bredere. I år kan Emmaboda by de besøkende på en reell nostalgitrip tilbake til 90-tallet, med artister som Vengaboys og Dr. Bombay på programmet, så her blir det allsang, liv og røre. – Alt i koselige Smålandskulisser!

Les mer her

YSTAD SWEDEN JAZZFESTIVAL

Hvor: Ystad i Skåne

Når: 29. juli-2. august

Har du et øre for jazz bør du sette snuta mot Sør-Sverige og Ystad i månedsskiftet juli/august. Da forgylles nemlig det vakre skånske kystlandskapet av fengende, harmoniske toner fra store internasjonale jazzstjerner. I år kommer blant andre Dianne Reeves – som regnes som en av nåtidens viktigste jazz-sangere.

Les mer her

GOTLAND CHAMBER MUSICFESTIVAL

Hvor: Rundt om på Gotland.

Når: 20-24 juli

På begynnelsen av 80-tallet tok den verdensberømte pianisten Staffan Scheja initiativet til å etablere en kammermusikkfestival på Gotland. Det som begynte som en eksperimentell visjon i den gamle Roxybiografen, er nå et tradisjonelt og veletablert arrangement på den flotte øya. De fleste konsertene holdes i den nyrenoverte S:t Nicolai-ruinen i Visby, samt i ulike kirker rundt om på øya.

Les mer her

STOCKHOLM MUSIC & ARTS

Hvor: Skeppsholmen, Stockholm

Når: 31. juli-2. august

Omgitt av glitrende vann, er kulturøya Skeppsholmen som skapt for idylliske opplevelser på sommertid. I helgen mellom juli og august går festivalen Stockholm Music & Arts av stabelen i det urbane skjærgårdsmiljøet, og her samles folk for å nyte by, sommer, kunst og musikk i skjønn forening. Kunsten vil finne veien ned fra vegger og ut i sommervarmen. Årets artister er enda ikke sluppet, men ifølge arrangørene skal festivalen nå bli bedre og større enn tidligere. Og med tanke på at storheter som Neil Young og Goldfrapp opptrådte i fjor, er det all grunn til å ha høye forventinger.

Les mer her

AUGUST

ARVIKA HAMNFEST

Hvor: Arvika, Värmland

Når: 6-8 august

I idylliske kulisser på Olssons Brygga i Sveriges innerste havn, kan du i august nyte sommernetter akkompagnert av fine melodier fra blant andre Tomas Ledin, Broiler, Teddybears og Maskinen. Arvika Hamnfest arrangeres i år for ellevte gang, og er en av regionens mest populære musikktilstelninger. Praktisk nok ligger festivalområdet bare 400 meter fra Arvika togstasjon – og hit går det tog fra Oslo.

Les mer her

VEMDALENS COUNTRYFESTIVAL

Hvor: Vemdalen, Härjedalen i Jämtland

Når: 6-9 august

På med cowboyhatten! – den andre helgen i august er det igjen duket for intim countryfest på det lille tettstedet Vemdalen. I år feirer den genuine festivalen 20 årsjubileum, så her blir det western-stemning, linedance, aktiviteter for hele familien og selvfølgelig masse countrymusikk!

Les mer her

WAY OUT WEST

Hvor: Slottsskogen, Göteborg

Når: 13-15 august

Way Out West er svenskenes svar på Øyafestivalen. Den har høstet applaus i internasjonal presse, både for sitt sterke miljøarrangement (det serveres blant annet kun vegetarmat inne på festivalområdet) og for sin eminente evne til å plukke opp nye, spennende artister. Føy til Slottsskogsparkens vakre omgivelser, nærheten til den urbane bykjernen, trendy, inspirerende besøkende, kunst & design og herlig stemning – og du har en festival i toppklasse!

I år arrangeres Way Out West med et stjernespekket artistprogram. Pet Shop Boys, Beck, Patti Smith, Susanne Sundfør, Florence & The Machine, Kygo, Ellie Goulding, Belle & Sebastian, Tove Lo og First Aid Kit. Parallelt med festivalen arrangeres det dessuten også konserter på klubber rundt om i byen under navnet «Stay Out West».

Les mer her

THIS IS HULTSFRED

Hvor: Hultsfred i Småland

Når: 14-15 august

Helt siden 1986 har det blitt arrangert musikkfestival på tettstedet Hultsfred i Småland, og på 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var den Sveriges største. Beklageligvis ble festivalen slått konkurs i 2010 – men gjenoppsto i 2013, under navnet This is Hultsfred. I år er det nok en gang duket for livemusikk i form av både hiphop, folkemusikk, pop og rock ved Hulingens velkjente strand, og på plakaten står band som Samvetet, Västerbron, Labyrint, Fuzzy Vox og Dia Psalma.

Les mer her

MALMÖFESTIVALEN

Hvor: Malmö, i Skåne

Når: 14-21 august

Folk strømmer til Malmö når storbyen fylles av festligheter en hel uke i august. Det blir tivoli, underholdning fra dansere og andre entertainere, kunst, masse god mat fra alle verdenshjørner – og ikke minst musikk. Hvilke artister som er booket til festivalen, er foreløpig hemmelig, og offentliggjøres i slutten av juni. Arrangørene lover overraskelser og boblende stemning, og har dessuten et sterkt fokus på likestilling og miljø – noe som har ført til at Malmöfestivalen som eneste festival i Sverige har fått utmerkelsen «A Greener Festival». Her blir det folksomt og festlig, smalt og bredt, og lokalt og globalt. Og best av alt: hele sulamitten er gratis!

Les mer her

POPAGANDA

Hvor: Eriksdalsbadet, Stockholm

Når: 28-29august

Denne urbane festivalen har blitt arrangert den siste helgen i august siden 2002, og siden 2008 i idylliske omgivelser ved havet på Eriksdalsbadet sentralt i Stockholm. Her møtes hovedstadens hippe, unge mennesker til musikk og fest. Festivalen holder programmet tett til brystet i det lengste, så hvilke artister som står på scenen i år, er enda ikke avslørt. Men tidligere har populære navn som Kelis, Veronica Maggio, Håkan Hellström, Hot Chip, The XX, Arcade Fire, Damien Rice og Robyn glimret med sitt nærvær, så her blir det garantert topp stemning den siste sommerhelgen.

Les mer her

Les også:

Kulinariske stjernedryss i Sverige

Fra Summerburst-festivalen i Stockholm, Sverige.

Fra Summerburst-festivalen i Stockholm, Sverige.

 

Sweden Rock i Blekinge, Sverige. Guns N’ Roses-gitaristen Slash , og det legendariske, radiovennlige bandet Toto kommer hit i sommer.

Sweden Rock i Blekinge, Sverige. Guns N’ Roses-gitaristen Slash , og det legendariske, radiovennlige bandet Toto kommer hit i sommer.

 

Du vil sikkert like disse artiklene også