Hjem Destinasjoner Sverige: Kulinariske stjernedryss i Gøteborg

Sverige: Kulinariske stjernedryss i Gøteborg

av Yvette-Marie Solem

Sverige: De mystiske Michelin-inspektørene reiser rundt i verden, besøker restauranter og opptrer diskre. Gjennomsnittsalderen er 40 år, og de skriver sine gastronomiske rapporter på hotellrommet. Holder restauranten Michelennivå, belønnes de med en av de ettertraktede Michelin-stjernene, noe de hardtarbeidende kokkene setter ekstra pris på.

I forrige måned ble det publisert en egen Michelin-guide for nordiske restauranter. Dersom du har tenkt deg til Gøteborg, er disse seks Michelen-stjernerestaurantene verdt et besøk dersom du er i området:

SK Mat & Människor (ny)

Her får du ukomplisert mat av toppkvalitet, med utgangspunkt i tradisjonelle svenske retter. Les mer her.

Koka (ny)

Åpnet i 2014 i tidligere stjernerestaurant Kock & Vins gamle lokaler. Eierne er det samme, men konseptet er nytt. Les mer her.

28+

Med stor respekt for hva sesongen har å tiby, serveres matkultur av høy klasse. Les mer her.

Bhoga

Kortreist og lokalprodusert er stikkord for restauranten som ofte lar tilfanget av grønsaker styre hva som havner på menyen. Les mer her.

Thörnströms

Dette er en svensk gourmet-kro av ypperste klasse. Les mer her.

Sjömagasinet

Her står fisk og skalldyr i fokus, og på kjøkkenet flyter det av munter fantasi. Les mer her.

Lurer du på hvem som levereråvarene til Michelin-restaurantene i Göteborg? Her presenteres listen:

Östragärde gård

Her dyrkes champignoner av høy kvalitet. Soppen håndplukkes for å bevare topp kvalitet helt til den kommer frem til gourmet-restauranter som Swedish taste, Upper House, SK Mat & Människor og Bhoga. For at soppen skal holde seg fersk og fin, kjøles den ned til 2 grader innen 30 minutter etter at den er plukket. Östragärde gård leverer også sopp til butikker flere ganger i uken. Noe av soppen foredles ved å tørke, røke og male den opp. I tillegg lages champignonsmør, champignonsalt og –olje. På Östragärde gård planlegges nå en egen gårdsbutikk på gården.

Halltorps meieri

Dette økologiske jordbruket har 60 geiter som produserer økologisk melk til KRAV-sertifisert geitost. Geitene går fritt omkring og har mulighet til å være utendørs hele året. På gårdens lille meieri produseres dessertoster av ku- og geitemelk, og du finner både vellagrede hardoster og kremete dessertoster i sortimentet. Inspirasjonen hentes fra Frankrike, men både klimaet og dyrefôret gir ostene en unik smak. I 2011 tok Halltorps mejeri gullmedalje for sin stolthet «Farfars pärla». Gården har en egen gårdsbutikk som selger oster, syltetøy og knekkebrød, i tillegg til at de leverer råvarer til både Bhoga og Thörnströms. Gårdsbutikken har begrensede åpningstider som varierer noe ut ifra årstidene. Fra april har de blant annet åpent to dager i uken.

Löjrom Vänern

Spikens fiskehavn er en av Europas største innsjøfiskehavner, og i tilknytning til havna fiskes, foredles og leveres det hvert år flere titalls tonn rogn fra den lille laksefisken «Sil». Fisket foregår i en kort og intens periode mellom 17.oktober og 17.desember, og gir arbeid til et ti-talls yrkesfiskere. Rognen leveres blant annet til Michelin-restauranten Koka.

Vil du lære mer, og se rognefisket med egne øyne, har du muligheten til å bli med på en fantastisk opplevelse. Löjromspaketet starter med en deilig lunsj spekket med spennende historier fra rognefisket gjennom tidene, fortsetter med en opplevelsesetur i en fiskebåt og går deretter til en av fiskebodene hos Ullis fiskedelikatesser. Dagen avsluttes med rognebuffét, og etter en god natts søvn rundes turen av med en spennende omvisning på Läckö Slott.

Almnäs bruk

Gården, som en gang tilhørte munkene i Alvestra kloster, har røtter i Middelalderen. Nå er den en moderne produsent, som driver KRAV-sertifisert jordbruk og miljøsertifisert skogbruk. Den tradisjonsrike gården ligger utenfor Hjo, og leverer melk, ost og kjøtt til flere restauranter, som Bhoga, Koka og Thörnströms.

Grebbestad ostron

Nitti prosent av Sveriges østers kommer fra nettopp Grebbestad. Her vokser østersene langsomt i kaldt og mineralrikt vann, noe som gir en fantastisk smak. Grebbestads østers er faktisk kjent over hele verden, og var en meget populær råvare under Bocuse D´Or 2014. Og du finner godsakene på restauranter som Bhoga, Koka, SK Mat & Människor og Thörnströms. I Grebbestad kan du også bli med på østerssafari på Everts Sjöbod.

Qvänum Mat & Malt

Her produseres både snaps og øl på gårdens eget mikrobryggeri. Det er mulig å bestille omvisninger og prøvesmakinger i bryggeriet. Fokus og ambisjon ligger på å produsere måltidsdrikker med høy kvalitet, og mikrobryggeriet leverer blant annet et eget øl til Thörnströms Kök. I tillegg fører enkelte vinmonopol øl fra bryggeriet. Gården ligger i Kvänum og drives av paret Annica og Claes.

Wrågården

Femte generasjon gårdbrukere driver Wrågården, som i tillegg til kjøttproduksjon, også holder åpent for turister. På gården finner man både elg og bison, og i parken rundt gården kan gjestene bli med på en guidet tur. Man har også mulighet til å spise et godt måltid i gårdens egen restaurant. Wrågården leverer råvarer til gourmetrestauranter som Atelier, Bhoga og Upper House.

Sivans Ost

Sivan er fjerde generasjons ostehandler, og helt frem til 2011 lagret hun ostene i sin egen garasje. Sammen med døtrene sine, har hun satset på nye lagerlokaler for de gode ostene. I tillegg har de åpnet et bakeri og en butikk med egen kafédel i Oljeberget utenfor Vara. Sivans oster selges i flere delikatessebutikker, og ostene hennes brukes av mange topprestauranter i både Gøteborg og Stockholm.

 Les også:

Gøteborg: Skattejakt i Sveriges shoppingby

Slottsferie – herskapelig liv i Sverige

Du vil sikkert like disse artiklene også