Home Destinasjoner Sykkeltrend truffet Slovenia med Primož Roglič

Sykkeltrend truffet Slovenia med Primož Roglič

by Per Henriksen
sykkeltrend

Sykkeltrend: Ett av EUs minste medlemsland har et perfekt terreng for sykling på alle nivåer. Fra turer med hele familien til utfordrende stigninger, som kan brukes som oppkjøring til verdens store etapperitt, som f.eks. det årlige Tour of Slovenia.

De fleste sykkelsportsentusiaster kjenner navnet Primož Roglič.Den tidligere skihopperen har vært et lysende navn på den internasjonale sykkelscenen i flere sesonger, senest under det nylig avsluttede Giro’d’ Italia, hvor sloveneren vant en etappeseier og kom på podiet som nummer tre sammenlagt i rittet. Roglič har også triumfert i Tour de France, under verdensmesterskapet i tempo og i det hjemlige etapperittet Tour of Slovenia.

I hjemlandet er det en økende interesse for sykkelsporten, som dyrkes på alle nivåer. Når det blir kveld, trekker slovenerne i treningstøyet. De blankpolerte racersyklene skal luftes, landeveier og fjell skal erobres.

Sykkeltrend i Slovenia

sykkeltrend

Alpefolket på Balkanhalvøya er sportsfolk, og naturen, som ligger rett utenfor stuedøren nesten uansett hvor man befinner seg, har en tilsynelatende uimotståelig tiltrekningskraft.

Slovenia har et terreng som er mer enn normalt velegnet for profesjonelle sykkelryttere. Noen av de mest populære og også mest krevende rutene inkluderer stigningen opp til Vrsic passet i skisportsområdet Kranjska Gora, Mangart-fjellet i de juliske alper.

Roglič har også en svakhet for Mariborsko Pohorje i den østlige delen av landet, like ved grensen til nabolandet Østerrike. Her er det hele 20 ulike sykkelruter på i alt 1.000 km. Štajerska, som området heter, er Slovenias største region og i tillegg til gode sykkelmuligheter, finnes det her også frodige vinmarker og masser av spa-ressorts.

Med familien på aktiv ferie

sykkeltrend

I Slovenia snakker man om en hel sykkeltrend oppkalt etter landets nye stjerne. ”Rogla” kalles den.  Som opptakt til årets største sykkelsportbegivenhet, Tour de France, kan man oppleve den og hovedpersonen selv i det hjemlige etapperittet som foregår få uker før Touren.

Det er også muligheter for  å oppleve sykkelritt, og prøve seg selv, i litt mindre krevende terreng. Slovenia er også et ideelt land for sykkelferie med hele familien, og sykkelkulturen er forankret i både byene og på landet. For å sette fokus på sykling, har Slovenia også en rekke sykkelambassadører fra forskjellige land, inkludert Sverige og Polen, som er med på å øke kjennskapet til sykling i Slovenia.

Det er også mange andre måter å være aktiv i Slovenia på. Det er slett ingen spøk, når innbyggerne forteller at alle slovenere minst én gang i sitt liv skal bestige Triglav-landets høyeste punkt. Fjellvandring er en annen meget populær beskjeftigelse. For de mer makelig anlagte, er det gode badestrender langs Istrias kyst.

Fem greie tips for sykkelferie:

 • Forbered sykkelferien til minste detalj, hvor du skal, utstyr, pakking
 • Greit å sjekke værmeldingen dit du skal
 • Vanntett? Pakke sykkelvesken fornuftig.
 • Velg sykkel og dekk etter veistandard og terreng
 • Punktering: lær deg å fikse punkterte dekk og slanger

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

  Leave a Comment

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.