Home Destinasjoner Opplev gorillaer i Uganda – dypt i den afrikanske jungel

Opplev gorillaer i Uganda – dypt i den afrikanske jungel

by Per Henriksen
Opplev gorilla i Uganda

Opplev gorillaer i Uganda: Dypt i det sentrale Øst-Afrika, ligger Uganda, rikt på opplevelser for deg som ønsker å oppleve ekte afrikansk jungel, dyreliv, folkeliv og kultur. Her er det tropisk klima, og i det frodige grønne landskapet finner du gorillaene selvfølgelig! Uganda er et ekte afrikansk eventyr.

Hvor mange gorillaer lever i Uganda?
Hvordan er det mulig å se gorillaer i Uganda?
Er det trygt å reise til Uganda?

Hva du bør gjøre i Uganda er selvfølgelig å oppleve gorillaene. Det er noen få land i verden hvor du kan få denne utrolige typen dyreopplevelse.  En gang i livet bør du som elsker å reise, dra til Uganda.

Morkjærlighet i jungelen.

«Uganda er et eventyr. Du klatrer opp på en jernbane i stedet for en bønnestengel, og på slutten er det en fantastisk ny verden», skrev Sir Winston Churchill, som besøkte landet i årene under britisk styre og som kalte det «Afrikas perle».

Uganda har mange økosystemer, fra de høye vulkanske fjellene i de østlige og vestlige grensene til de tett skogkledde sumpene i Albert Nile-elven og regnskogene på landets sentrale platå. Landet er rikt og fruktbart, og ugandisk kaffe har blitt både en bærebjelke i landbruksøkonomien og en favoritt blant kjennere over hele verden.

Alle mulighetene for spennende opplevelser

Vilt- og fuglekikking er de mest populære turistaktiviteten i Uganda. Ville dyr som løver, bøfler, sjiraffer, antiloper, elefanter er vanlige i ti nasjonalparker. Uganda er ett av bare ti land hvor det er mulig å besøke truede gorillaer. Fjellgorillaer er Ugandas viktigste turistattraksjon. De aller fleste av disse er i Bwindi Impenetrable National Park, med noen få også i Mgahinga National Park, begge i det sørvestlige Uganda. I dag er det offisielle tallet 459 individer som lever i disse to nasjonalparkene, en økning fra 400 de siste 10 årene. I Bwindi har besøkende fått lov til å se fjellgorillaene siden april 1993. Utviklingen av gorillaturisme og tilvenning av gorillaer til mennesker går svært forsiktig frem på grunn av farene for gorillaer, blant annet på grunn av menneskelige sykdommer.

I Queen Elizabeth nasjonalpark kan du se de treklatrende løvene. Vanligvis klatrer ikke løver i trær, bortsett fra når de blir jaget av en annen løvegruppe eller vill bøffel. Treklatringsløvene i denne nasjonalparken klatrer opp i trærne for å hvile på ettermiddagen, når solen står høyt. Dette er et unikt fenomen.

Med sin beliggenhet i den afrikanske Great Lakes-regionen, har Uganda en rekke vannmasser som er populære steder for turisme. Rafting og kajakkpadling er populære aktiviteter på stryk nær kilden til Nilen ved Jinja. Båtliv som vanligvis gjøres på Victoriasjøen, Mburo-sjøen, Bunyonyi-sjøen, Kazinga-kanalen og Nilen er en perfekt måte å utforske bøfler, flodhester, krokodiller og et bredt utvalg av fuglearter som bor ved bredden av disse vannmassene. Sportsfiske er en annen favoritt hos turister. Fisk som nilenabbor og tilapia kan fanges i utpekte områder rundt Lake Mburo og ved bredden av Nilen. Kanopadling kan også du også gjøre ved Lake Bunyonyi.

Uganda har mange muligheter for fjellklatring, fotturer og naturvandringer. Rwenzori-fjellene, som finnes ved grensen til Kongo, inkluderer den snødekte Margherita-toppen (5109 m), den høyeste fjellkjeden i Afrika og også en av de høyeste toppene. Mgahinga Gorilla nasjonalpark inkluderer også tre topper, Mount Gahinga, Mount Sabyinyo og Mount Muhavura, den høyeste toppen i nasjonalparken. Mount Elgon, som ligger i Øst-Uganda, kan brukes til fotturer og klatring, og har også en av de største kalderaene, sirkel etter vulkan, i verden.

Fakta om Uganda

Den afrikanske elefanten, selve majesteten du møter på enhver safari.

Uganda fikk formell uavhengighet 9. oktober 1962. Dets grenser, tegnet på en kunstig og vilkårlig måte på slutten av 1800-tallet, omfattet to vesentlig forskjellige typer samfunn: de relativt sentraliserte bantu-rikene i sør og de mer desentraliserte nilotiske og sudanske folkene til nord.

Det meste av Uganda ligger på et platå, en stor vidde som faller forsiktig fra omtrent 1500 meter i sør til omtrent 900 meter i nord. Grensene for Ugandas platåregion er preget av fjell og daler.

Uganda grenser til Sør-Sudan i nord, Kenya i øst, Tanzania og Rwanda i sør, og Den demokratiske republikken Kongo i vest. Hovedstaden Kampala er bygget rundt syv åser ikke langt fra bredden av Victoriasjøen, som utgjør en del av grensen til Kenya og Tanzania.

Uganda har et jevnt klima hele året. De fleste deler av Uganda får tilstrekkelig nedbør; årlige mengder varierer fra mindre enn 500 mm i nordøst til 2000 mm på Sese-øyene i Victoriasjøen. I sør er to våte sesonger (april til mai og oktober til november) atskilt av tørre perioder. I nord oppstår en våt sesong mellom april og oktober, etterfulgt av en tørr sesong som varer fra november til mars.

Selv om Uganda er bebodd av et stort utvalg etniske grupper, skilles det vanligvis mellom «Nilotic North» og «Bantu South». Bantutalende utgjør den største delen av Ugandas befolkning. Av disse er Ganda fortsatt den største enkeltstående etniske gruppen, og utgjør omtrent en sjettedel av den totale nasjonale befolkningen. Andre Bantu-høyttalere er Soga, Gwere, Gisu, Nyole, Samia, Toro, Nyoro, Kiga, Nyankole, Amba og Konjo.

Det snakkes minst 32 språk i Uganda, men engelsk og swahili – begge offisielle språk – og ganda er de mest brukte. Engelsk er språket for utdanning og regjering. Swahili er valgt som et annet offisielt nasjonalt språk på grunn av dets potensial for å lette regional integrasjon.

Ugandas religiøse arv er tredelt: urfolksreligioner, islam og kristendom. Omtrent fire femtedeler av befolkningen er kristne, hovedsakelig delt mellom romersk-katolikker og protestanter (for det meste anglikanere, men også pinsevenner, syvendedagsadventister, baptister og presbyterianere). Omtrent en åttendedel av befolkningen er muslimer. De fleste av resten praktiserer tradisjonelle religioner.

Landet har en rask befolkningsvekst, med 48,5 millioner i 2022, sammenlignet med 12,5 millioner i 1980.

Reisetips – Når du skal til Uganda

I Uganda finnes det en rekke lokale turoperatører som har spesialisert seg på forskjellige opplevelser for turistene, for eksempel tradisjonell safari, møte med gorillaer, rafting, vandring og klatring, inkludert overnatting, guiding osv. De fleste turoperatører bistår også med flybilletter fra Norge.

Ugandere kler seg stort sett vanligvis konservativt, noe turister også bør gjøre, utvise forsiktighet i hvordan du kler deg. I hovedstaden Kampala er folk litt mer moderne enn utover i landet.

Kriminaliteten blir ofte beskrevet som moderat etter afrikansk målestokk. Du bør allikevel utvise vanlig forsiktighet, slik du bør uansett i hvilket land du reiser i. Spesielt i Kampala er lommetyveri og veskenapping vanlig. Pass godt på vesker, ryggsekker og synlige verdisaker som smykker, mobiltelefoner og fotoutstyr. Ran kan skje fra passerende motorsykler, særlig når det er mørkt. Følg rådene du får fra turoperatøren, så er du trygg.

Norske borgere trenger visum for opphold i Uganda og det er obligatorisk å søke om e-visum i forkant. Les mer på Utenriksdepartementets reiseråd til Uganda.

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.