Home Din reiseartikkel Reiselivsbransjen i dvale – slik reiser du digitalt fra sofaen

Reiselivsbransjen i dvale – slik reiser du digitalt fra sofaen

by Caroline Andresen
Reiselivsbransjen

Reis digitalt fra sofaen. Overfylte turistområder- og kø til severdigheter. Er du en utålmodig, indre reisesjel som vil reise på en annerledes måte, da finnes det heldigvis muligheter for å drømme seg bort til verdens hjørner – ved hjelp av virtuell teknologi – VR.

VR, virtuell virkelighet (engelsk Virtual Reality) er en datasimulert virkelighet. Virkeligheten blir gjenskapt ved bruk av teknologi.   AR, utvidet virkelighet (engelsk Augmented Reality) kombinerer virkelighet med virtuell virkelighet. Det virtuelle blir lagt til i den virkelige verden i form av virtuelle elementer, som for eksempel hologrammer.  

Selv om det ikke er helt det samme som å se Eiffeltårnet, Frihetsgudinnen eller Kheopspyramiden i virkeligheten, tilbyr flere destinasjoner og attraksjoner virtuelle besøk, som gir oss digitale smakebiter mens vi venter på at verden skal åpne igjen.

Her er et utvalg av mine favoritter som du kan utforske trygt fra sofaen.

De syv nye underverker

Reiselivsbransjen
Folk samles ved solnedgang for å se mektige Niagara-fossen. Foto: Pixabay

Det er få steder som får reiselysten i meg til å gnistre så mye som de syv nye underverker. Den kinesiske mur i Kina, den historiske byen Petra i Jordan, Kristusstatuen i Brasil, «Inkaenes tapte by» Machu Picchu i Peru, Colosseum i Italia, mausoleet Taj Mahal i India, samt den mayabygde ruinbyen Chichén Itza i Mexico. AirPano, et VR-produksjonsselskap som tar 360-graders flyfotografier og –videoer, har laget en samling som inkluderer alle syv der du kan utforske ved å klikke deg rundt i bildene.

AirPano er en fryd for reiseglade. De publiserer nemlig hver uke nye bilder og videoer av både svært kjente og mindre kjente steder. Blant stedene du kan se er Påskeøya, Matterhorn, Niagara Falls, eller vår egen billedskjønne Lofoten, hvis du var en av dem som ikke var der denne sommeren.

Natur fra hele verden

Reiselivsbransjen
Solnedgang i Amazonas, en opplevelse du aldri glemmer. Ta første turen online! Foto: PXhere.

VR lar deg se steder på nært hold som det ellers kan være utfordrende å komme seg til. Som for eksempel Angelfossen i Venezuela, verdens høyeste foss med fallhøyde på 979 meter. Med flyfotoene får du se fossen fra ulike høyder og vinkler. Andre kjente, eksotiske steder du kan se virtuelt er Amazonasregnskogen og Saharaørkenen, eller Teahupoo på Tahiti; et av verdens mest kjente steder for surfing. Med denne videoen kan du bli med på en surfe-økt.

Hvis du drømmer om å en gang være en av de mange tusen som hvert år forsøker å bestige beryktede Mount Everest kan du sjekke ut disse flyfotoene hvor du får oppleve fjellkjedens mange topper. Hvis du har VR-briller kan du laste ned Life VR-appen og få illusjonen av at du er der selv. 

National Geographic har satt sammen en hel spilleliste dedikert til 360-graders videoklipp, hvor du kan navigere rundt i videoen selv med datamusen din. Videoene er laget slik at du kan også bruke VR-briller sammen med dem. I spillelisten kan du bla deg gjennom videoer med natur fra hele verden og videoer der seerne kommer i (virtuell) nærkontakt med dyr. Mine favoritter er Glow Worm Caves fra New Zealand, Kamchatka vulkanutbrudd og Antarktis.

Også naturfenomener her i nord er det mulig å oppleve virtuelt. Selskapet Lights Over Lapland har laget VR som inkluderer turer med hundeslede og reindsyrslede, besøk i iglohotell og selvsagt en video med det magiske nordlyset. Du finner videoene her.

Nasjonalparker

USAs spektakulære nasjonalparker står høyt på manges ønskeliste, min egen inkludert. Derfor var det en sann glede å oppdage at Google Cultural Institute har laget digitale audiovisuelle guidede tours sammen med fem utvalgte parker; Kenai Fjords (Alaska), Hawai’i Volcanoes (Hawai’i), Carlsbad Caverns (New Mexico), Bryce Canyon (Utah) og Dry Tortugas (Florida). Tourene er både gøyale og lærerike, med en kombinasjon av beskrivende audioklipp om de ulike parkenes særegenheter og 360-graders bilder du kan klikke deg rundt i.

Andre parker du kan utforske digitalt er Yellowstone National Park, verdens eldste nasjonalpark (som strekkes seg over Idaho, Montana, Wyoming), turistpopulære Yosemite National Park (California), og Mount Rushmore (Sør-Dakota), kjent for sin skulptur av de fire tidligere presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

En tur på museum

Verdens første fullstendige virtuelle museum, VOMA (the Virtural Online Museum of Art), der den virtuelle opplevelsen er museets formål. Museet viser både klassiske og moderne verk, hvorav noen tilhører store kunstinstitusjoner som Metropolitan Museum of Art (New York) og The Art Institute of Chicago.

Kjente museer som tilbyr virtuelle besøk er blant andre Louvre (Paris),  Anne Frank-huset (Amsterdam) som også tilbyr omvisning av huset for VR-briller, The Virtual Russian Museum, web-portal for Det russiske museet i St. Petersburg, og min absolutte favoritt; Smithsonian National Museum of Natural History (Washington D.C., USA), som tilbyr både nåværende og tidligere utstillinger.

Google har inngått samarbeid med over 2500 av verdens museer, og inkluderer MoMA – the Museum of Modern Art (New York), Nasjonalgalleriet i London, Van Gogh-museet (Amsterdam), Slottet i Versailles og Tokyos nasjonalmuseum, for å nevne noen få. Du kan scrolle i timesvis blant bilder, klipp og virtuelle omvisninger (med Googles streetview). Oversikten over museene finner du her.

Google Arts and Culture tilbyr også en rekke interaktive aktiviteter, der du for eksempel kan finne ut av hvilket kunstverk du ligner på, utforske kunstverk i din favorittfarge eller se forskjellige kunstverk, utryddede dyr eller bygninger i AR ved hjelp av din mobiltelefon.  Jeg har hatt det morsomt med å ha en Triceraptos på kjøkkenbordet mitt og henge Mona Lisa på veggen i min egen stue.

Land og storby

Reiselivsbransjen
London, originalenes hjemsted og blant de virkelig spennende storbyene i verden. Foyto: PXhere.

Er det noe jeg virkelig kjenner savn etter i disse dager er det å kunne besøke et nytt land eller spasere rundt i en storby. Også her finnes det mengder av virtuelle besøksmuligheter.

VR-selskapet 360Cities tilbyr panoramabilder og videoer av byer og landemerker over hele verden. Du kan se kartet her, hvor du kan klikke deg inn på et hvilket som helst sted. Bildene kommer med fakta om stedet, så her er læremulighetene mange.

Noen land og byer har produsert egne VR-sider eller 360-graders videoer. Blant disse er Sveits, Færøyene, London, Dubai og Thailand. Youtube-kanalen Free Tours by Foot deler hver uke, som navnet tilsier, guidede tours av byer over hele verden.

En VR-tilbyder jeg personlig har blitt veldig glad i er VR Gorilla. Innholdet de lager ikke de typiske turistbildene. De forteller historier sammen med sine 360-graders videoer. Blant annet kan du følge en ung syrisk-pakistansk jente som bor i en flyktningleir i Libanon, eller bli med til kaffeplantasjer i Java i Indonesia for å se historien bak Nespressos kaffebønner.

Da gjør du det lettere for deg selv når nå som reiselivsbransjen i dvale for en stund.

Verdensrommet

Reiselivsbransjen
Reis til mars fra sofaen. En fascinerende tur til det ytre rom.

Helt til slutt vil jeg nevne at virtuell virkelighet gjør det mulig å dra lenger enn jorden. NASA tilbyr VR-opplevelse av planeten mars og National Geographic har publisert denne 360-graders videoen med opptak av jordkloden vår filmet fra Den internasjonale romstasjonen. Den eneste måten de fleste av oss i vår levetid kan oppleve verdensrommet.

 

Følg oss på Facebook, Linkedin, Instagram og Youtube

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.