Eldrebølgen på farten til Spania, gode råde før reisen

by Trond Thorud
eldrebølgen

Eldrebølgen har sitt favorittland, nemlig Spania. Dette er et populært reisemål i vintermånedene hvert år – i hvert fall å dømme etter de seneste års assistanser hos SOS Internationals alarmsentral for forsikringsselskapene i Norden.

De eldre reiser typisk til Sør-Spania eller en av de kanariske øyene, og de er ofte i Spania i over lengre tid. Derfor er det også en viss risiko for å bli syk på reisen, og blant nordmenn over 60 år hjelper vi dobbelt så mange i Spania som i resten av verdens land tilsammen.

60+ står for assistansebehovet

SOS International har det siste året hjulpet over 2 500 nordmenn over 60 år i Spania i årets fire første måneder. Dermed utgjør aldersgruppen over halvparten av nordmennenes assistanser i landet i de første fire måneder av 2016.

Det er som regel de samme sykdommene som man har i hjemlandet. For eksempel luftveisinfeksjoner, urinveisinfeksjoner, hjertesykdom, samt forverring av alle typer eksisterende sykdommer. Dessuten ser vi ødelagte hofter, håndledd og overarmer som er typiske frakturer hos den eldre aldersgruppen. I tillegg håndterer vi også et mindre antall dødsfall.

Også resten av året er Spania det landet hvor SOS International hjelper flest eldre nordmenn, selv om antallet assistanser i Spania er vesentlig lavere i sommerhalvåret. I etteråret øker skadeantallet blant eldre nordmenn i Spania igjen, og når nesten samme nivå som de første månedene i året.

Eldrebølgen bruker mer medisiner

Reisende som bruker medisin anbefales å pakke medisiner i deres håndbagasje, slik at de ikke risikerer å være uten medisiner i løpet av turen dersom den innsjekkede bagasjen ikke kommer frem. Og reiser man med kabinkoffert og en liten håndveske skal medisinen i håndvesken. Ellers kan det også gå galt da noen flyselskaper tolker regelen om et stk. handbagasje helt bokstavelig, forklarer Mikael Fotopoulos:

SOS International ser en tendens til at passasjerer blir nektet håndbagasje på vei ombord i flyet, noe som betyr at for eksempel kvinner med veske og kabinkoffert risikerer at flypersonalet tar kabinkofferten fra dem i siste øyeblikk. Derfor råder de reisende til å legge medisiner og verdisaker man ønsker å beholde i håndvesken ved en tvungen innsjekking av kabinkofferten.

Gode ​​råd før reisen

I tillegg har SOS International samlet følgende råd om hvordan reisende kan forberede seg på turen:

  • Sjekk hva forsikringen din dekker
  • Dersom du er kronisk syk eller har symptomer på sykdom, sjekk din forsikring eller spør forsikringsselskapet om du er dekket av reiseforsikringen
  • Skaff deg et Europeisk helsetrygdkort hvis du skal reise innen Europa
  • Sjekk i god tid om du trenger vaksiner
  • Sjekk utløpsdatoen på passet ditt og relevante visumregler
  • Gi en kopi av reiseruten din til et familiemedlem, en venn eller kollega du stoler på
  • Ta med deg en kopi av passet, visumet (hvis aktuelt), kredittkortet, forsikringskortet og førerkortet
  • Pakk ut ifra klimaet og kulturen ved reisemålet
  • Pakk det aller viktigste i håndbagasjen og medbring rikelige mengder fast medisin
  • Bruker du sterke smertestillende legemidler, sovemidler eller beroligende midler anbefaler vi at du får en Schengen-attest fra et norsk apotek som dokumentasjon på at du eier medisinen. Om du reiser i en lengre periode enn 30 dager eller utenfor Schengen-området, spør da det aktuelle lands ambassade, hvordan du skal forholde deg
  • Lagre viktige telefonnumre på mobiltelefonen din (for nødstilfeller)

SOS International er Nordens største assistanseorganisasjon. Fra alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yter SOS International akutt personlig assistanse over hele verden. Med mer en 1200 ansatte representerer SOS International 30 nasjoner og samlet snakker våre medarbeidere mer enn 37 forskjellig språk. SOS International handler på vegne av nordiske forsikringsselskaper og har et saksvolum som plasserer SOS International som en av verdens største assistanseorganisasjoner.

Denne artikkelen er tidligere publisert på Reiseliv.no, men er per dato oppdatert.

Liker du artikkelen om eldrebølgen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


    Helsetrygdkort for Europa kan redde ferien

    Helsetrygdkort

    Perfekt ferie: Sommerkos på en restaurant ved Gardasjøen i Italia. Foto: Pixabay

     

    Leave a Comment

    Du liker kanskje også

    24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.