Ferie i Rhône-dalen i Frankrike neste sommer? Anbefales, men mens sommerferien planlegges, nyt ten god biff og planlegg turen.
Planlegg: Elven Rhône starter i Sveits, og renner gjennom Frankrike og ut i Golfe du Lion i Middelhavet. Selve starten er isbreen på sørsiden av Dammastock, i Kanton Wallis i Sveits.
Herfra renner vannet 812 km sørover, med stadig tilførsel av mer vann fra sideelver gjennom hele Rhône-dalen. I den øvre delen av Rhône knyttes en rekke korte, men vannrike breelver seg til hovedelven.
Rhône-dalen er et av de beste vindistriktene i Frankrike. Mange turister som drar gjennom dalen, ser det som en interessant og spennende del av ferien å besøke vingårder. Rhône-dalen er også poplært reisemål for sykkelturister. Turoperatører arrangerer sykkelturer nettopp hit, og mange turister kommer seg til denne delen av Frankrike på egenhånd, og har med seg meg både sykkel og utstyr.
Besøk en vingård
Chateauneuf – du – Pape utgjør det berømte midtpartiet i Sør-Rhône, nord for Avignon.
Her ligger en av gårdene som tar imot turistbesøk er Famille Quiot( – Quiot-familien). I dag drives vingården av Geneviève, Florence, Jérôme og Jean-Baptiste Quiot. Men bakover i tid er det 13 generasjoner siden Antoine Quiot begynte med vinproduksjon i 1748.
Familien dyrker alle de 13 tillatte druesortene, og har vinproduksjon i stor skala, i både Rhône-dalen og i Provence.
– Vi har stor respekt for våre forfedre som bygget opp dette. Vi følger tradisjonene ved alltid å benytte druesorter og blandinger som vi har erfart gir høy kvalitet på vinen. Samtidig som vi også lytter til våre kritiske kunder, sier Jean-Baptiste Quiot.
Jean-Baptiste forteller at det er mange turister innom familiens vingårder i løpet av sommeren. Dette setter han stor pris på, og selvfølgelig er turister velkomne til å bli introdusert i familiens lange tradisjon med å lage viner. Og det blir gjerne også en smak.
– Alle finner oss på ”nettet” under adressen www.famillequiot.com og det er bare å ta kontakt, sier han.
Planlegg med en god biff på hjemmebane
Pestomarinert ytrefilet
Pesto er jo blitt manges favoritt. Blandingen av basilikum, parmesan, pinjekjerner og olje frister flere og flere. Pesto kan brukes til mye, også marinade. Her er det ytrefilet som har fått smak av pesto. Oppskriften nedenfor er per 2 porsjoner.
Ingredienser• 2 stk biff av ytrefilet (á 200 g)• 3 ss pesto • 1 ss sitronsaft • 2 ss hakkede pinjekjerner
Slik gjør du:
1. Bland pesto og sitronsaft i en plastpose. Legg i biffene, press ut luften og fordel marinaden rundt biffene. La dem marinere i 2-3 timer.
2. Enten du vil grille eller steke biffene, stek på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på overflaten. Snu biffene, når det pipler på den andre siden er biffene medium stekt. Server med pastasalat med pesto, og dryss så finhakkede pinjekjerner over retten.