Vinsmaking i Slavonia når det er høst i Kroatia

by Per Henriksen

Vinsmaking: Fra verdens eldste vinkjeller i Kutjevo til moderne vinproduksjon i Ilok, er spennet vinlandet Kroatia tilbyr besøkende. Landet har en rekke ulike vindistrikter, både ved kysten og i innlandet. De fleste rimelig ukjente for nordmenn, men med 1 600 vinprodusenter og mer enn 41 000 vindyrkere er vinproduksjon en betydelig og voksende næring i Kroatia. Den mest kjente vinregionen er Slavonia, i den nordøstlige delen av landet.

Her dyrkes også den mest kjente druen, Graševina. Den varme høsten gjør Slovania til et populært reisemål både for vinentusiaster og –interesserte, og for dem som ønsker å kombinere mat- og vinopplevelser med besøk på vingårder i regionen. Kroatiske viner er ikke representert på Vinmonopolet, men på Systembolaget finnes det både røde-, hvite- og roséviner i sortimentet.

Vinregionen Slavonia ligger mellom de tre elvene Sava, Danube og Drava, et område populært for vinsmaking. Mellom disse elvene er det et godt jordsmonn for dyrking av vindruer. I tillegg gjør den varme høsten, der temperaturen ofte er høyere enn på våren, at kvaliteten på vinene blir høy. Den gir vinene en spesiell karakteristika, som kjennetegner vinene fra regionen. Friske og harmoniske hvitviner som graševina (welschriesling), chardonnay and traminac (Gewurztraminer) er typiske vindruer for regionen, men også fruktige pinot noir og cabernet sauvignon-viner blir utviklet her. Den beste tiden for å besøke Slavonia er på høsten. Da har sommervarmen gitt seg noe, men det er fortsatt svært behagelig temperatur for å vandre mellom vinranker og teste produktene fra området.

Požega-Slavonia
Gulldalen ligger i Požega-Slavonia-distriktet. Omgitt av åser og med elven Danube som slynger seg i dalbunnen, ligger forholdene godt til rette vindyrking. Dalen er da også kjent for sine prisvinnende viner. Tre større vingårder har åpnet sine dører for vinelskere, Kutjevo, Požega- Pleternica og Pakrac. Kutjevo er en av Kroatias største vineksportører. Gården har en imponerende samling av vin i verdens eldste vinkjeller, som sto ferdig i 1232. De mest kjente vinene fra gården er Caglin, Kaptol, Velika og Kutjevo.

Baranja
Gamle vintradisjoner og vinsmaking finner besøkende også i Baranja, hvor det er dyrket vindruer siden romertiden. Mellom Danube og åsene Banska Kosa er forholdende gode for vindyrking. Mange vingårder og utsalg for lokale viner er koblet sammen på vinruten i Baranja.

En og en halv time fra Kutjevo ligger vingården Belje, som har det største anlegget for vinproduksjon i Baranja, ideelt for vinsmaking. Dette er også et gamme vingård, og vinkjelleren ble først beskrevet allerede i 1526. På gården arrangeres det omvisning, blant annet i den vinkjelleren som har et godt utvalg av eldre viner. Her er det mulig å smake en Cabernet Franc fra 1949 eller deres prisvinnende viner på Merlot og  Graševina. Fra Belje går det også en vinrute, som slynger seg gjennom den vakre dalen og forbi flere andre vingårder.

Vukovar
I sør kan vininteresserte besøke Vukovar og vindistriktet Syrmien. I tillegg til interessante arkeologiske funn fra Vucedol-kulturen, er det også her mulig å oppdage kroatiske vinperler.  Kombinasjonen av vingårder med lang historie og gamle kjellere, som den i Odescalchi-slottet, til moderne anlegg der gamle tradisjoner møter ny teknologi er noe av det distriktet har å by på.

Er ikke vinsmaking tilstrekkelig, har de slavonske vinområdene også et godt tilbud av overnattingssteder, både på og ved vingårder, en rik kulturarv og et stort utvalg av lokale matvarer kombinert med en sterk lokal mattradisjon.

Tema: Vinsmaking

Les også Bli reisejournalist eller reisefotograf.

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.