Home Feriefotografering Feriebilder: Gode tips hvordan du blir en bedre fotograf

Feriebilder: Gode tips hvordan du blir en bedre fotograf

by Per Henriksen

Feriebilder: Hvordan blir de gode bildene til? Behandler disse og viser dem frem? Enklere enn du tror. Følg Reiselivs 12 tips, fra valg av kamera til å la hele verden se dine bilder. Men vær forsiktig, det er også noen stygge feller.

1 – Kamera som gir gode feriebilder
Moderne digitale kameraer er alt fra det som er inkludert i nettbrettet eller smarttelefonen, til de mest profesjonelle speilreflekskameraer. Nå er det ikke alltid kameraet sin skyld at det blir gode bilder. Det er fotografen som er ”ansvarlig”. Mange kjempegode bilder er tatt nettopp med mobilkamera. Så ikke fortvil: Bruk det kameraet du har! Og så følge du de neste rådene.

2 – Spontane motiver gir best feriebilder
Eller oppstilte? Ja, takk begge deler, kanskje. Men vanligvis er de spontane bildene de artigste, de som du har lyst til å se på igjen og igjen. Ha et våkent øye for motiver, og skyt løs! Ikke rop: – Se hit! Ta bildet slik situasjonen er. Roper du ”Kamera går” så stivner ofte motivet.

3 – Gå nært – det er også feriebilder
Mange motiver, alt fra portrett til blomst fortjener nærgåenhet. Treng deg på, ikke vær beskjeden ved å få kun ett objekt inn i bildet. Nærgående feriebilder kan være alt fra utgåtte sko, oppskrubba knær, solbrente fjes til vakre blomster.

4 – Panorama og forgrunn – feriebilder med utsikt
Tar du panoramabilder, utsiktsbilder eller andre brede motiver, ha også med en ramme, en forgrunn. Det skaper alltid mer dybde i bildet. Og gir avstand til den dalen, fjelltoppen eller det gateløpet du fotograferer. Med andre ord; En detalj nær deg, og panoramaen i resten av bildet.

5 – Ovenfra og nedenfra – feriebilder i nye vinkler
Det er naturlig å stå oppreist, rett opp og ned når du tar bilder. Men ikke glem at mange motiver fortjener en annen vinkel. Det være seg at du tar bildet ovenfra eller setter deg på huk. Kanskje legge deg ned på magen også. Du vil få et helt annet perspektiv – og ofte mye mer spennende bilde!

6 – Dropp blitz
Blitz er greit å ha i noen tilfeller. Men så langt det er mulig, dropp den. Moderne digital fotografering gir så mye mer muligheter til å suge inn lyset, selv i dunkle rom, enn hva gammeldags film, selv 1600 ASA klarte. Du får også mye mer kontrast ved ikke å bruke blitz. Og du unngår overeksponerte partier i ansikter og skygger på veggen.

7 – Dropp stativ
Stativ er ok når du skal eksponere leeenge! Så i noen tilfeller; stativ, ja. Men generelt ikke drass rundt på stativ. De er så mange naturlige stativer hvor du kan lene deg til dersom du trenger litt støtte. En stolpe, et biltak, en skulder, sykkelsetet…

8 – Morgen og kveld gir de beste fargene i dine feriebilder
Den beste tiden å ta bilder er fra soloppgang og 2-3 timer utover morgenen. Og 2-3 timer før sola forsvinner i vest. Grunnen til dette er at da er fargetemperaturen best og du får bedre kontraster i bildet. Midt på dagen blir bildene flate, og sterk sol gir skarpe overganger mellom lys og skygge. Unntak: Dersom det er mange – og helst tunge – skyer på himmelen, og at sola slår igjennom mellom disse. Da er det fint fotovær hele dagen.

9 – Bearbeide dine feriebilder
Kast alle dårlige bilder umiddelbart. De tar lagringsplass. Gå igjennom hvert bilde, sjekk hvilke som trengs bearbeiding, beskjæring osv. Og ta denne jobben. Da får du bedre bilder å vise frem. Det finnes mange redigeringsprogrammer for foto, ofte ligger de som program i den computeren du allerede har.

10 – Lagre dine bilder slik
Lag ditt eget arkivsystem for lagring av bilder. For eksempel først etter årstall, deretter etter begivenhet eller ferietur, og kanskje flere nivåer om du ønsker det. Da vil du ha rask tilgang til de bildene du vil se om igjen, flere år etter.

11 – Vis frem dine feriebilder
Det er stort sett slutt på den tiden da man skal vise frem alle slides fra ferieturen, med påfølgende muntlige historier og selskapet sovner før du er halvveis. Nå kan du eksponere dine bilder via mange kanaler på nettet, herunder Facebook, egen blogg, Google+, Flickr og langt flere. Noen kjappe søk på nettet gir et rikt utvalg av online fotoalbum, og mange av disse er gratis. Da er det bare å gi dine venner en link, og de kan se bildene når det passer dem, uten å sovne.

12 – Dette bør du ikke gjøre
Når du er ute og reiser beveger du deg ofte gjennom ulike kulturer. Forskjellige kulturer har også forskjellige forhold til dette å bli fotografert. Mange vil ikke akseptere at du tar et nærgående portrett. Slikt må respekteres. Beveger du deg inn i slumområder i en storby, vær forsiktig med å knipse. Mennesker som bor i slum har også sin verdighet, og vil lett føle seg tråkket på når velstående kommer med sine dyre kameraer for å ta bilder. Snikfotografering av mennesker i private eller pinlige situasjoner er ikke pent å gjøre.

Eksempler på gode feriebilder:

Utsikt over Ngorongoro-krateret i Tanzania. Her er det mye utsikt, men også noe å holde seg fast i på venstre side. Foto: Per Henriksen

Utsikt over Ngorongoro-krateret i Tanzania. Her er det mye utsikt over det enrome krateret, samtidig som litt av hotellet og reisepartner kommer med.  Foto: Per Henriksen

Et litt skøyeraktig bilde av noen fra reisefølget som ikke føler seg helt trygge på den spinkle brua. Fra Burma. Foto: Per Henriksen

Et litt skøyeraktig bilde av noen fra reisefølget som ikke føler seg helt trygge på den spinkle brua. Fra Burma. Foto: Per Henriksen

Hvorfor ikke ta et badebilde i denne vinkelen? Fra Aruba. Foto Per Henriksen

Hvorfor ikke ta et badebilde i denne vinkelen? Fra Aruba. Foto Per Henriksen

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.