Home Historisk artikkelarkiv Autofil over hvite vidder langs Finnmarkskysten

Autofil over hvite vidder langs Finnmarkskysten

by Per Henriksen
autofil over hvite vidder

Autofil over hvite vidder: Man kan bli autofil av slike vidder. Gjett hva! Jo, det handler om Finnmarkskysten, rorbuer, hvite vidder, og en motor med belter.

Et fiskevær i Finnmark kan brukes til så mangt. Blant annet som utgangspunkt for snøscooter-turer innover hvite vidda.

Utgangspunkt Mehamn for eksempel, et stille, rolig samfunn som mest har inntekt fra hva som finnes ute i havet. Og noen turister som gjennom året slår seg til for et par dager.

Neppe så mye å bli autofil av. Skulle man tro.

Nede ved strandkanten ligger Mehamn Rorbuer. Som et visuelt paradoks til småbåter står snøscootere på rekke og rad. Saltvannet skvulper mot fjæresteinene. Men rundt vika som utgjør Mehamn strekker det seg uendelige hvite vidder i marssola.

Så brummer den ene snøscooteren etter den andre. En karavane snur ryggen til rorbuene og havet, og inntar den hvite verden.

Da kommer de autofile følelsene. For fullt!

Vekk fra nattklubber og taxikø

Mehamn har gjort seg opp den oppfatning at her er det så rikt på natur, både i havet, i fjellene og viddene at langt flere i dette landet bør få oppleve moroa.

Vekk fra nattklubber, kjøpesentra og drosjekø ligger havet der fult av sulten fisk og grådig kongekrabbe. I fjellvannene omkring går ørreten nærmest i stim og lysten på å hogge seg på en krok. Uvitende om at den raskt sitter fast i nylonsnøre, vel å merke.

Men dét drar fiskeren nytte av, og fangsten er som regel tilfredsstillende nok til å kunne skryte litt.

Vi har gjort et avhopp fra Hurtigruten, gikk på i Tromsø og skal til Kirkenes noen dager i vintermåneden mars. Egentlig galskap nok å legge ut på denne strekningen på denne tiden av året. Hurtigruten er jo sommeropplevelse. Trodde vi.

Så er det jo slik at vinteren har alt hva sommeren også har, nemlig skjønnheten langs kysten av Troms og Finnmark. I tillegg har vinteren dramatikken med nordlyset, uværet, godværet, snøhvite fjellsider. Og snøscooter over hvite vidder.

Det er jo slik i landet vårt at restriksjonene for snøscooterkjøring er strenge. Det er jo like greit å akseptere det. I Finnmark er det noe lempeligere.

Avhopp fra Hurtigruten

Hurtigruten som har fraktet folk fra by og fiskevær til fiskevær og by gjennom 100 år, har nå sett at mange reisende gjerne vil hoppe av og oppleve mer enn det som kan sees fra båtrekka.

Da er det blitt et avhopp i Mehamn, fiske og krabbefangst – og snøscooter i feiende fart – helt lovlig.

Snøscooterkjøring er en turistattraksjon og ”pakke” som Hurtigruten kan gi sine reisende. Nå er det ikke snakk om kun frakt av passasjerer lenger. Takk for truen og farvel. Men like mye at Hurtigruten stiller opp med opplevelser av de helt store underveis.

Det er bare å plotte av en kystby eller fiskevær langs Hurtigrutens mange stoppesteder, og så komme lokalbefolkning og kystkulturen nær. Og en del moderne ”kicks” for mer eller mindre autofile turister.

Fritt med folkevett

– Hold ti til 15 meter avstand mellom hver snøscooter, får vi beskjed om. Men det varer ikke lenge. Noen synes 40 kilometer i timen er passe fart. Det er jo første gang på en slik doning.

Andre vil opp i høyere hastigheter. Da blir det lett kaos i den orden som først er satt opp.

Scooterne kan komme opp i høye hastigheter. Ulovlig høye.

– Er det fartsgrenser her i villmarken, spør jeg.

– Ja, det er det, er svaret.

Så vet man det, at fartsgrenser, folkevett og forsiktighet er en mikstur av disse frydefulle opplevelser innover viddene rundt Mehamn.

Et av målene er Slettnes, verdens nordligste fastlandsfyr. Dette ligger 3 km fra Gamvik og er nå både et overnattingsfyr omgitt av kulturminneområde og fuglereservat.

Underveis er det stopp og muligheter for å prøve om ørreten biter under frostlagte vann. Hissig er den. Det er slettes ikke uvanlig å dra opp en velvoksen ”pinne” gjennom det runde hullet i isen.

Visstnok har hullet vært for lite noen ganger, fet som fisken er, tross vinter.

Pluss den autofile følelsen på kjøpet når snøscooteren farer av gårde. Noen ganger i det vakreste solskinn over viddene. Andre ganger i snøføyke og fullstendig mangel på utsikt. Vinter i Finnmark er uberegnelig.

Men opplevelsesrik. Og spennende.

Les også artikkel på Reiseliv.no: Stortorsk i Mehamn og Krabbefangst på Finnmarkskysten

Linker: nordicsafari.no og gamvik.kommune.no og visitnorthcap.com

Liker du artikkelen autofil over hvite vidder?

Liker du artikkelen autofil over hvite vidder, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.