Home Historisk artikkelarkiv Deilig øy, da er du på Aruba i Karibien

Deilig øy, da er du på Aruba i Karibien

by Reiseliv
Aruba Christine 0709 Hoved
Deilig øy, da er du på en øy i Karibien: Stedet hvor du kan legge fra deg klokken, grave tærne ned i kritthvit strand og nyte livet i sakte tempo. Vi snakker om Aruba.
Du merker det allerede med en gang du kommer ut av flyet, her er det ingen heseblesende stressfaktor gjennom passkontrollen. Alt i køen er rolig og avslappet. Du står og venter på din tur, litt stiv og lemster etter en lang flytur, men etter ti minutter kan du ikke unngå å kjenne at skuldrene senker seg og pulsen slår roligere. Når du kommer ut av lufthavnen er det ingen som forsøker å praie deg for å ta akkurat deres taxi eller kommer med gode forslag om innkvartering. Neida, jeg og mitt reisefølge ser oss rundt etter en taxikø, og den står makelig og nesten ubevegelig og venter på oss. Sjåføren er en eldre arubianer som vennlig og med slepende bevegelser hjelper oss med å få koffertene inn i bagasjerommet. Han forteller oss litt om Aruba ispedd små anekdoter, og han får oss ennå mer inn i rytmen, den karibianske rytmen.

En fri koloni

Aruba tilhører de nederlandske antiller og ble kolonisert i 1636. Fremdeles i dag er Dronning Beatrix statsoverhodet, men Aruba har egen regjering og selvstyre. Totalt bor det 103 000 på øya og offisielt språk er nederlandsk. Store deler av befolkningen snakker et lokalt språk som heter papiamento. Det er en blanding av spansk, nederlandsk, portugisisk og forskjellige afrikanske språk. Øya ligger rett nord for Venezuela og har øyene Curacao og Bonaire som naboer, disse tre øyene går også under navnet ABC-øyene. Nederlendere, amerikanere og tyskere er flittige besøkende på Aruba. Øya bærer et preg av velstand, noe som også gjenspeiler seg i hotellområdene. Langs strandlinjen ligger hotellene tett og det er inndelt i to områder, ”lowrise” og ”highrise” hotellene. Ved Palm Beach ligger de mest fasjonable hotellene. Høye, men ikke veldig prangende eller sjenerende. Langs Eagle Beach ”lowrise” hotellene, mindre og sjarmerende småhoteller. De har toppen tre etasjer og er inspirert av kolonitiden. Vi ankom vårt Amsterdam Manor Beach Resort og ble sjarmert øyeblikkelig. To etasjer bygd med små og store karnapper og inngang til rommene rundt en åpen plass. Inne i resepsjonen ble to slitne nordmenn møtt med smil og vennlighet og ble loset inn på rommet vårt av en piccolo. Svale farger og sval temperatur gjorde sitt til at det ble en tidlig kveld, tross alt var det mye vi skulle oppleve dagen etter.

Deilig øy og virkelig vakkert

Rett over gaten lå Eagle Beach, stranden er akkurat så idyllisk som man drømmer om at det skal være i karibien. Kritthvit myk sand, turkis vann og skyfri himmel. Ta med behagelige liggestoler og parasoller, og du husker ikke hva meningen stress og stive skuldre er. En pina colada senere og livet er virkelig godt å leve! Solen er sterk så det er absolutt å anbefale å holde seg i skyggen. Selv med høy faktor kan en norsk hud bli brent på kort tid. Selve prisnivået er ganske høyt, så lenge du beveger deg ved strandområdene og hotellene. Inne i Orangestad, Arubas hovedstad, kan du finne mindre og billigere restauranter. Men i all hovedsak må du regne med andre priser enn i for eksempel Spania. Å leie bil og selv ta øya i besittelse er et godt tips. Øya er ikke stor, så i løpet av en dag har du fått med deg det meste. Husk å se California Lighthouse på Arubas nordspiss og The tunnel of Love. Dette er en naturlig underjordisk grotte. Det tar ca 20 minutter å gå gjennom og den egner seg ikke for de litt klaustrofobiske. For min del hadde jeg det helt fint på utsiden, hvor jeg tittet på kaktusene og firfirslene. På sydspissen av Aruba ligger Baby Beach, på folkemunne skal dette være den mest idylliske stranden og langt på vei var det korrekt. Hadde det bare ikke vært for oljeraffineriet du ikke kunne unngå å se hver gang du snudde hodet litt til høyre.

Rosa bløtkakehus

Inne i Orangestad ser du tydelig den spesielle karibiske arkitekturen ispedd europeiske byggetradisjoner. Rosa bløtkakehus ved siden av små salgsboder, som igjen er naboer til det eksklusive hoteller og krimskramsbutikker. En herlig blanding. En perfekt måte å se en annen av Arubas stoltheter er til hest. Det finnes mange staller som arrangerer dagsturer til blant annet Natural Pool. Min reisekamerat hadde knapt sittet på en hest, men det er intet problem, hestene er stødige og vant med nybegynnere, og de er vant til terrenget. Vi valgte en tur som varte 3 timer, nok for en utrent bak. Vi starter tidlig på dagen og etter en behagelig tur ankommer vi Natural Pool. Her er det innlagt tid til en dukkert. På denne siden av Aruba er havet vilt. Havet pisker inn mot klippene og det er umulig å bade her. Men igjen har naturen innrettet seg fantastisk og gravd ut et basseng hvor det er vanngjennomstrømning. Og svett blir du etter en ridetur, den påkrevde langbuksen og t-skjorten gjør at alle stirrer lengselsfullt etter å dyppe seg ned i vannet. Dagene går fort på Aruba, selv om du egentlig ikke gjør annet enn å nyte livet. Lange frokoster, varme dager på stranden og kanskje en vannaktivitet eller to gjør at dagene flyr. Før du aner står du igjen på flyplassen, og tenker at hit skal jeg tilbake.

Liker du artikkelen om deilig øy, Aruba?

Liker du artikkelen om deilig øy, Aruba, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.