Home Historisk artikkelarkiv En øy i solen – Jeg skal til Elba!

En øy i solen – Jeg skal til Elba!

by Reiseliv
Italia Elba 0808 Hoved
En øy i solen – Jeg skal til Elba! – Hva, – sier vennene mine, Elba? Hvor er det? Napoleon var der, det husker jeg. Men hvor er det?
Elba – kupperte, grønne, vakre Elba – ligger en drøy times båttur fra Italias fastland. I størrelse er øya nummer tre i Italia, og altså en del av det historiske landskapet Toscana, med bl a de kjente byene Firenze og Pisa. Hvis du skal reise fra Norge til Elba er det nå lurest å ta direkte fly (Sterling Airlines) til Venezia eller Pisa, og så venter en to – tre timers bil / busstur gjennom Toscana, fram til havnebyen Piombino, så ferje ut til Portoferraio, som forresten er den byen der Napoleon bodde i sine 300 dager i eksil.

En øy i solen

Det er flyplass på Elba, og svært mange daglige flighter, men ingen direktefly fra Skandinavia. Du må bytte fly i Firenze eller Pisa. Snakk med reisebyrået om dette. Elba er ikke særlig stor, 223 km2. Teoretisk sett kunne Elba fått plass i Mjøsa, vi gjentar teoretisk. Men selv om øya ikke er så stor har den en vært avvekslende og variert natur. Og den er kupert. Det høyeste fjellet er faktisk 1018 moh. Det er strender nok selvsag – sandstrender – rullesteinsstrender og steder der landet stuper rett ned i havet. Disse siste stedene er drømmeområder for scuba dykkere. Mengder av fisker og sjødyr får det til å virke som om du dykker i et akvarium. Har du lyst til å se havdypet uten å dykke selv, går det stadig turer med spesialbygde båter, båter med oppholdsrom under vannlinja, 180 graders undervannsutsikt gjennom glassveggene. Hvis du beveger deg bort fra hotellområdet eller stranda, merker du med en gang hvor kupert øya er. Her er det ikke noe flatmark. Veien går enten opp eller ned, ofte temmelig bratt. Og veiene er som hentet ut fra en James Bond-film: Hårnålssvinger på hårnålssvinger. Det krever oppmerksomhet og forsiktighet, men trafikken er svært moderat.

Ideell øy for sykling

Det bor ca 30.000 mennesker på øya, og etter det vi så, er det ikke turkjøring med bil som er den store hobbyen. Men hvis du skal kjøre selv – eller mye bedre: sykle – er det nødvendig med et kart. Sykler er enkelt å få leid. Det er i det hele tatt lett å få hjelp og service på øya, nettopp fordi den ligger utenfor den store syndfloden av turister. Mange Middelhavsturister kaller et besøk her «En ferie i ferien». Øya er altså ikke så stor, men veinettet er som en labyrint. Veiene sender hele tiden ut små avstikkere, opp til en topp eller ned til en havbukt. Og fordi du hele tiden kjører i store buer og sirkler er det lett å miste retningssansen. Så lokalkart der alle smånavnene er inntegnet er lurt å ha.

Og alt det deilige vannet!

Bading, snorkling, scuba-diving, fiske, sykling og klatring er populære aktiviteter. Ellers er fuglelivet voldsomt variet, og mange kommer hit for å studere ulike arter på nært hold. Planteelskere har også et paradis her. Vil ikke påstå at øya er kjent for sitt swinging night life. Og det er en av grunnene til at stadig flere foretrekker Elba. Her kan du inne ro, natur og mulighet for egne aktiviter, eller bare slappe av på en stille, tynt befolket stran. «En ferie i ferien».

Liker du artikkelen om En øy i solen?

Liker du artikkelen om En øy i solen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.