Home Historisk artikkelarkiv Europas beste akvarium i København

Europas beste akvarium i København

by Per Henriksen
2013-03-18 Den blå planet.jpg

Europas beste akvarium i København: Et 9000 kvm akvarium på Amager overtar nå for det gamle på Charlottenberg i København. Fredag åpnes dørene for publikum. Opplev vinden på Færøyene og regnskogen i Amazonas.

Den Blå Planet er navnet på Danmarks nye akvarium som ligger på Amager, og overtar etter det tidligere akvariet som ble bygget i 1939 på Charlottenlund.

Akvariet er 9.000 kvm, pluss utendørs fasiliteter på 2.000 kvm. På en nylig avholdt konferanse om turisme, ble Den Blå Planet utnevnt til å være et «Nasjonalt Vårtegn». Det er også blitt kalt Danmarks beste fyrtårnprosjekt innen turisme og opplevelser. Dette er også et av verdens mest moderne akvarier.

Kommende fredag – 22. mars 2013 – åpnes dørene for publikum. Det forventes minst 700 000 besøkende i året.

93.000 m3/h ventilasjon fordelt på 14 anlegg, hvorav fire spesialanlegg er satt opp. De arkitektoniske utfordringer stiller store krav til presisjon med montasjen av de forskjellige ventilasjonsprinsipper, for eksempel oppblanding, fortrengning og dyseinnblåsning.

Noen områder er mer eller mindre standard publikumsområder, mens andre mer avansert, for eksempel at det er skapt en oppfattelse av at man står på Færøyene en vindfull dag.

Utover normale vann- og varmeinstallasjoner er det bygget et inntak fra Øresund med tilhørende filtre, pumper og rørinstallasjoner for kjøling med havvann. Rør føres i jord til kjølesentralen som forsyner både akvarieteknikk som komfortventilasjon med kaldt vann.

Videre er det mange tekniske installasjoner i tilknytting til de mange forskjellige materialer i bygningskledningene og miljøer. Et eksempel er anlegget for ”Amazonas” hvor et høytrykksbefukteranlegget med omvendt osmose- og bløtgjøringsanlegget skal gi publikum en opplevelse av ha kommet en tur til Syd-Amerika.

Med et areal på 9.000 m² og akvarieteknikk som skal kjøres døgnet rundt, blir Den Blå Planet ikke noe bæredyktig fyrtårn, innrømmes det. Men ikke desto mindre har ingeniørene jobbet ut løsninger som skal få ned energiforbruket betydelig. Blant annet med havvannsavkjøling. Målet er å redusere kjøleforbruket med 80 prosent, sammenlignet med tradisjonelle løsninger til et tilsvarende anlegg.

Naturen har været inspirasjon for det nye akvariet i Danmark. Sett i fugleperspektiv fremstår det som en hvirvel som gir assosiasjoner til en hvirvelstrøm av fisk, fugler og havstrømmer, tegnet av det danske arkitektkontoret 3XN.

Liker du artikkelen Europas beste akvarium i København?

Liker du artikkelen Europas beste akvarium i København, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.