Home Historisk artikkelarkiv For et nordlys denne vinteren!

For et nordlys denne vinteren!

by Reiseliv
2013-03-25 Nordlys.jpg

For et nordlys denne vinteren! Nordlysets aktivitet varierer i styrke fra år til år i en elleve-årig syklus – tilsvarende solens. I følge syklusen ble denne vinteren den store nordlysvinteren.Men det kommer igjen – hver vinter!

Hvordan kan du selv oppleve nordlyset, eller Aurora Borealis – morgenrøden i nord? Gjør ikke som de fleste å reis sydover. Legg ferden til Nord-Norge, hvor nordlyset viser seg klarest og hyppigst.

Hva er egentlig nordlys?

Det spektakulære fenomenet oppstår når energirike partikler kommer med stor hastighet inn i jordas atmosfære og kolliderer med atmosfæregassen. Da dannes det lys. Nordlyset befinner seg i en høyde mellom 90 og over 180 kilometer over bakken, og varierer både i form, farge og styrke.

Når nordlyset flammer over himmelen en vinternatt, og bukter seg og stråler i farger fra hvitgrønn til dyprød, er det en helt spesiell og trolsk stemning som råder.

Hvorfor er nordlyset klarest i Nord-Norge?

Nordlyset forekommer oftest i en sone kalt nordlysovalen. Denne omfatter nordlige Skandinavia, over Island og sørlige Grønland, nordlige Canada, over Alaska og langs nordkysten av Sibir.

Nordlysovalen ligger i en fast posisjon i forhold til solen. Dette innebærer at jorden roterer under ovalen, og nordlysovalen befinner seg dermed over ulike områder om dagen og om natten. I den europeiske sektoren går nordlysovalen langs kysten av Troms og Finnmark om natten, mens den om dagen ligger over Svalbard. Det sterkeste og mest aktive nordlyset finner man ved midnatt, med andre ord mens ovalen ligger over Nord-Norge.

De beste månedene for observasjon av nordlyset skal være oktober, februar og mars. Nordlyset sees best på klare, mørke netter, og dermed får det vist seg fra sin aller beste side i den nordnorske mørketida.

Opplevelser under nordlyset

Det er mange måter å kombinere sin egen jakt på nordlyset med andre minneverdige opplevelser.Hurtigruten er en fantastisk arena for observasjon av nordlyset på nattehimmelen. Båtreisen er kjent som en av de vakreste i verden, og en reise om vinteren er intet unntak i så måte. Fra sjøen skuer man innover land, hvor bebyggelsen lyser som små lykter i mørket.

Vinterhalvåret har Hurtigruten ekstra fokus på nordlyset gjennom sitt produkt Hunting the Light – jakten på nordlyset. I denne jakten blir det annonsert fra broen over anlegget når det er nordlys over himmelen. Og er man ekstra ivrig kan man til og med bli ringt opp på lugaren midt på natten for å se nordlyset. Med Hurtigruten kan du seile alt fra tre timer til elleve dagers full rundtur – det bestemmer du selv, det er masse muligheter hele året. Og steder som blir besøkt på natten nordover, besøkes på dagen sørover. Se mer på www.hurtigruten.no.

En tur med hundeslede er en morsom og spennende aktivitet hvor du kommer tett på naturen. Eller kanskje en vill og vakker snøscootersafari under nordlyset er mer din smak? Det finnes mange selskaper som tilbyr snøscootersafari i Nord-Norge, som fra Sorrisniva Igloo Hotel i Alta, eller i Pasvikdalen ved Kirkenes.

Også fra Tromsø tilbys guidede snøscooterturer av nordlysguiden Kjetil Skogli. I Tromsø sørger Natur i nord også for guiding med en egen nordlysbuss. Denne minibussen legger ut på en fleksibel busstur og oppsøker de stedene det er mest sannsynlig at du får se nordlyset nettopp denne natten. Her snakker vi virkelig om å jakte på nordlyset! Les mer på VisitTromso.no og VisitTromso/produkt

Ønsker du å lære mer og fordype deg i nordlysets natur, er en tur til Polarlyssenteret i Laukvik i Lofoten verdt et besøk. Her har to entusiastiske nederlendere slått seg ned for å dele nordlyskunnskap og hjelpe turister i jakten på nordlysopplevelsen. På senteret kan du kombinere foredrag om dette spektakulære fenomenet med vakker nordlystur langs stranden. Eller du kan be om sms-varsel i lomma som forteller når du best kan se nordlyset der du måtte befinne deg, hvis du er på rundreise. Nordlyset kan også observeres ‘live’ via skjerm fra forelesningsrommet, og foredrag må ofte avbrytes for at gjestene skal få med seg det som skjer utenfor.

Mer om Polarlyssenteret kan du finne her: http://www.polarlightcenter.com/

Selv om nordlyset opptrer hyppig, er det ikke 100 prosent garantert at du vil se det på din reise. Vil du være helt sikker, bør du legge turen innom Nordkapp Maritime Fagskole. Her kan du nemlig prøve en av Norges mest avanserte skipssimulatorer, som tar deg langs på en reise rundt Nordkapp under tindrende nattehimmel.

Liker du artikkelen For et nordlys denne vinteren?

Liker du artikkelen For et nordlys denne vinteren, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.