Home Historisk artikkelarkiv Gourmet-cruise fra Istanbul til Roma

Gourmet-cruise fra Istanbul til Roma

by Reiseliv
Italia 1103 Cruise Gunnhild Hoved

Gourmet-cruise fra Istanbul til Roma: Reiselivs medarbeider Gunnhild Bjørnsti nyter livet som cruisepassasjer og lever et luksusliv ombord på cruiseskipet Serenity, på vei fra Istanbul til vin- og matfestival i Roma.

Cruiseopplevelsen startet i Istanbul i pøsende regnvær. Men hva gjorde vel det med så mye hyggelig hjelp for å komme seg inn på skipet? Med paraply opp gangveien og hjelp til å bære kofferter. Alt med et smil og vennlige ord. Det var bare å gå rett til lunch ved poolen, nyte nystekte gode hamburgere og kylling med salat og toastet brød, og velge tilbehør som løkringer, bacon, chips, dipp og masse godt i disken.

Champagne ble servert uoppfordret av en hyggelig servitør som med en gang ville vite navnet mitt. Han husket det alltid etter min første lunch ombord. For et engasjement og god service! Det fortsatte gjennom hele cruiset. Som gjest blir man ivaretatt på beste måte på Serenity.

Suite med balkong

Den lekre suiten i penthouse etasjen minner mer om en flott hotellsuite enn hva man kunne forestille seg ombord på et skip. Alt er lagt til rette for å nyte dagene 100%. Hyggelig velkomsthilsen ligger klar, med fruktfat, champagne i kjøler og sjokolade. Jeg må innrømme at jeg ikke spiser så mye sjokolade, men denne varianten var en opplevelse. Bitene lå i en gulleske, i tre avdelinger. En utgave var med nougat, en annen med mørk trøffel og den tredje med gulldekor.

Selv om jeg hadde spist lunch, måtte jeg smake. Mmmm… når sjokolade kunne smake så himmelsk, visste jeg at den esken ville bli oppspist i løpet av cruiset. Med herlig smak av sjokolade, pakket jeg ut klærne i eget garderoberom med walk-in-closet, godt utrustet med kleshengere i ulike størrelser, skuffer og hylleplass. Jeg prøvde den myke badekåpen og tøflene, og satte opp toalettsakene ved marmorvasken på badet. Så leste jeg dagens program og alle permene med menyer og vinlister. Det var bare å glede seg til cruisedagene.

Egen butler

”Hei, jeg er din butler. Jeg heter Klaus og er fra Danmark!” Klaus er et eneste stor smil og påpeker at han kunne gjerne ha hengt opp tøyet mitt, mens han forklarer i detalj alt ved rommets teknikk – TV, lydanlegg, telefon, lån av filmer og musikk fra biblioteket Han påpekte at jeg kunne bestille mat på suiten fra alle restaurantmenyene, med vin fra den omfattende vinlisten og gjerne spise utendørs på terrassen, til frokost, lunch og middag.

Han observerte lynraskt min kommentar om at jeg elsker kaviar og champagne, og påpekte at vinskapet var fylt med rødvin, hvitvin og champagne, men at jeg kunne bytte alle flaskene til champagne. Ikke lenge etterpå banket han på døren igjen og svingte seg inn med deilig kaviar og tilbehør. Champagnen sto allerede kald og klar. Klaus var den mest oppmerksomme butler man kunne tenke seg!

Japansk middag i stjerneklassen

Nobu restaurantene er velkjent blant alle som elsker asiatisk mat. Kjeden er eid av japanske Nobuyuki «Nobu» Matsuhisa og Robert de Niro. Silk Road restauranten på Serenity er nettopp eid av Nobu og serverer sushi, sashimi, maki rolls, og den velkjente Nobu boksen med Wagyu beef, ”blackened” litt søtlig torsk, og friterte reker – alle tre kjente signaturretter hos Nobu.

Ingrediensene er av beste kvalitet, slik det må være når man spiser rått. Som gjest kan man velge å sitte ved sushibaren og se rettene blir komponert av japanske chefer (en er faktisk fra Vietnam og har bodd 4 år på Hamar), eller sitte til bords. Jeg satt i restauranten og nøt mange av rettene, og fikk anbefalt La Rocca Soave hvitvin til.

Den var lett eiket, og gikk til alle smakene. En supergod vinmatch.

I løpet av cruiset var jeg flere ganger og spiste her. Miso suppen var deilig, lett men smakfull. Jeg likte også forretter som Kongekrabbe med kremaktig krydret saus, Tuna Nobu-style, Hummer vårrull, Tempura med reker, grønsaker og tilbehør av sauser, Sashimi salat med tuna/Nobu style. Av hovedretter er Hummer med lett krydret sitronsaus nydelig. Ellers kan man velge fra en rekke nudelvarianter, Black Cod Nobu med miso, ingefær og fersken, og grillet ”cornfed” kylling med teriyaki balsamico saus.

Dessertene frister med Trio av Crème brulée med søt ingefær, guanava og pasjonsfrukt, kalde tropiske frukter med lychée sorbet, og vanilje-kokos suppe servert med is tilsmakt av grønn te. Med andre ord, dette smaker friskt og lett.

Sunn mat på Cruise

Det er mye god mat om bord, men det nye er at du spiser lett og godt. Ingrediensene er ferske og tilberedningen uten mye fett. Til lunch finnes buffet med masse grønnsaker du kan fritt kombinere med pastaretter, kjøtt og fisk. Menyene på alle restaurantene gir oversikt på hva som er lavkarbo, og du kan alltid bestille vegetarretter som forrett og hovedrett. Du kan også få alt i halv porsjon.

Jeg observerte at gjestene ser sunne ut, og at treningsrommet blir flittig brukt. Jeg nevner dette fordi enkelte kan ha forestilinger om cruiselivet som ikke stemmer. Gjestene om bord på Crystal er beviste, de vil lære om stedene de besøker, delta på foredrag og kurs om bord, og spise gourmetmat i den lette skalaen.

Gourmet middag på suiten

På kvelden ble det ”in-house” middag. Som startet med et glass Roederer champagne og kaviar med varme blinis. Oppfulgt av østers med sitron, lekkert dandert. Rettene er nydelig servert på hvit duk av min butler Klaus som ikke vet hva godt han kan gjøre.

Med hummer og hollandaise saus til hovedrett, beriket med et glass tysk riesling til, og bringebær-champagne sorbet til dessert, var kvelden mildt sagt fullbrakt.

Morgenstund har gull i munn

Middelhavet er et flott område for cruiseliv. Jeg hadde stor glede av å stå opp tidlig og oppleve soloppgang og gyllent morgenlys. Det å innta morgenkaffen på egen balkong, gir en perfekt start på dagen. Eller bak på dekk 12 hvor man kan sitte ute, spise frokost og se et nytt land fra sjøsiden. Det å lese en bok og nyte frisk luft i slike vakre omgivelser, er den rolige, avstressende delen av et cruiseliv. Serenity er et akkurat passe stort skip, med max 1.070 passasjerer og mest plass pr reisende i cruiseindustrien.

– Enkelte liker cruiselivet så godt at de nesten flytter om bord, forteller Jan som er Cruise direktør og selv jobbet og bodd på havet i 32 år, og elsker det! – Crystal Cruise tar godt vare på både gjester og ansatte. Det er sjelden noen slutter i Crystal så det er stor sjanse du møter igjen din butler neste gang du kommer om bord. Noen velger cruiselivet som livsstil og segler flere cruise fortløpende. Og en dame som solgte huset sitt, har valgt å bo 11 måneder av året på Serenity, forklarer Jan som ikke har planer om å skifte yrke.

Foredrag og kurs

Det arrangeres en rekke foredrag, kurs og treningstimer hver dag. Det passer spesielt på sjødager eller til de havnene du ikke er så lenge på land. Du kan velge alt fra matkurs, til vinsmaking, historieforedrag og pilatesklasser.Jeg fikk med meg vinkurs og barmiksing.

Vinkurset presenterte 3 spanske røde viner som vi smakte i tur og orden med forklaring av druetyper, jordsmonn og hvilke matretter som kunne passe til. Det var virkelig populært. Vinmakeren selv holdt kurset, og publikum var ivrige etter å lære og stilte masse spørsmål. Atmosfæren var uformell, alle kunne spørre om hva de ville.

Tony Abou-Gamin fra Bellagio Resort i Las Vegas, holdt drinkekurset med topp underholdningsverdi. Han showet og inviterte opp gjester fra salen. Tony har deltatt på Raising the Bar/America’s best bar chefs på amerikansk TV. Han er scenevant, dyktig til å formidle og skaper masse liv. Som deltaker får man med seg alle oppskriftene og fremgangsmåten, på bla Cosmopolitan, Dry Martini og Marguarita.

Mest interessant var hvor enkelt han forklarer ideen bak en velbalansert drink. Den må komponeres av syre og sødme med alkohol. Som eksempel består en Margarita av tre deler, søtt fra sukkerlake og likør, syre fra sitron/lime og alkohol fra Tequila (som må være 100% agave). – men du kan finne dine favorittsmake og mikse dine personlige favoritter, påpeker han.

Tony liker å prate med gjestene og er tilgjengelig i løpet av cruiset. Han fortalte meg at han skapte hundrevis av originale cocktails for de 22 barene på Bellagio hotel, og at han nå har sitt eget konsulentfirma med spesialitet på opplæring av barpersonell, også på Crystal skipene.

Hans spesialdrinker har vært vist i Vanity Fair, Fortune , Wine Spectator og New York Times Magazine m. fl. Han har vunnet gullmedalje i Bacardi-Martini Grand Prix World Finals i USA, vært på uttallige TV program og utgitt bøker, som The Modern Mixologist. Og han bare elsker å mikse drinker, den energien overføres på gjestene!

Vintage room

– Vi har 11 sommelierer (vinkelnere) med master sommelier utdannelse. Det er flere enn noe annet cruiseskip og helt unikt på havet, forteller Bart Dufour, Serenity’s hovedsommelier. Han styrer vinkjelleren på 30.000 flasker. – Vi ønsker at gjestene skal nyte vin og gjerne lære noe om hva de har i glasset. Derfor selger vi ikke vinene så mye dyrere enn det de koster på land. Våre sommelierer rådgir om vinvalg ut fra budsjett og preferanser. De er opplært for å gi gode råd, helt uten ovenfra og ned holdning, sier han.

– For en helt unik opplevelse arrangerer vi middag i The Vintage rom, med 6 retter og ny vin til hver rett, for kun 210 dollar pr gjest. Rommet har 14 personer og man kan booke det alene for alle sine familie/venner, eller sitte med andre par. Det blir uansett vellykket. Vi har et fast opplegg ellers kan gjestene velge tema ut fra land og område, og det lages riktig mat til vinene for perfekt smakskombinasjon.

Alle gjestene får med seg menyen, og blir tatt bilde av som limes inn i den private gjesteboken. Mange husker dette, kommer tilbake og vil sitte på samme sted for neste bilde. Opplevelsen er også så rik at mange blir venner og planlegger nye cruise sammen, forklarer han og avslutter med: – The Ultimate Vintage room en annen type opplevelse for spesielt interesserte og de som prioriterere det. Det gjør vi bare noen få ganger i året. Sist ut var eier av Château Petrus her som deltok sammen med gjestene og en fransk stjernechef.

Rommet The Vintage Room har langbord på dekk 7, med utsikt mot havet, oransje myke stoler i plysj, teppe for avdempet stil og lekre glass, hvit duk og hvite servietter. Minimum for 10 personer. Husk å bestille plass.

Vin- og ostelager

Vinlisten i restaurantene spenner over ca 200 viner, med priser fra 8 dollar for et glass til 42 dollar for 1 flaske. Den dyreste flasken koster 4000 dollar, men det er unntaket. Vin på Serenity er ikke kostbart. Totaltutvalget er på 320 vintyper, samlet på 30.000 flasker. – Verdien på vinlageret er på rundt 1,5-2 millioner dollar, forklarer Bart. Nede i kjelleren er det Stefan Hohenegg, hotelstore manager som vet hvor de ulike flaskene befinner seg. Han er tysk med sans for organisasjon og er en god mann å ha her nede.

Han viser oss flasker fra de beste châteaux’er som Mouton Rotschild, Petrus og d’Yquem – navn som gjør vinelskere mo i knærne. Under dekk er det mer godsaker, Stefan åpner kjølerommet for ost og kaviar. – Det er fortatt mye her, men tidligere var boksene mye større påpeker han og løfter en kaviar opp i luften. Av oster finnes kjempestore parmeggiano reggiano, grana padano og ulike franske spesialiteter – i tillegg til østerrikske og andre nasjonaliteters ostetyper til glede for gjestene. – Har du noe norsk? Selvfølgelig, sier Stefan og griper fatt i en brunost. – Vi har da norske ansatte om bord!

Norsk servitør

Simen Skistad er fra Fredrikstad, og hadde jobber halvannen måned på Serenity da jeg møtte han. Servitør er tittelen og han stortrives. – De to første ukene var det riktignok tøft, vi jobber hardt. Men alle er i samme ”båt” og det er en positiv spirit som gjør at dagene går fort, forteller Simen.

Hvordan fikk du jobben? – Jeg gikk på barkurs i Oslo som viste seg å ligge like ved Crystal kontoret nederst i Karl Johan. Hvorfor ikke jobbe på cruisebåt, tenkte jeg og gikk innom. Jeg ble senere innkalt til to intervjuer og fikk jobben. Jeg gikk ombord i Istanbul og har allerede sett mye av Europa.

Hvilke egenskaper måtte du innfri? – Det gikk mest på å kunne omgås ulike mennesketyper, og forstå at ulike kulturer etterspør forskjellig service. Asiatene kan være stille og liker formell service, mens amerikanere og brasilianere er utadvendte og du kan tulle mer med dem, sier Simen med et smil.

Gøy til sjøs

Hvor morsomt går det an å ha det? Jeg begynte faktiske å tenke tanken etter noen dager. Stemningen om bord er bare så utrolig herlig. Alle ansatte er så høflige, spør hvordan du har det, hva de kan gjøre for deg, husker navnet ditt og smiler! Jeg må innrømme at jeg er svak for vennlighet, høflighet og pene manerer.

Livet blir så mye enklere og lettere. Og personalet på Serenity er nøye utvalgt, topp trent og topp motivert, og naturlig glad i mennesker. Man klarer nemlig ikke å være så hjertelig og gi så personlig service hvis man ikke føler det. Selv om nivået på alt er i ypperste klasse; mat, innredning og tilbud med velvære og utflukter, så er selve stemningen en unik del av reisen. Hver dag får man masse positive tilbakemeldinger og omtanke. Klart det er viktig for mennesker. Man blir så glad!

– Cruiseliv med denne gode stemningen er anti-jantelov, og anti-depressiva. Det får frem det beste i folk , sier damen som er ansvarlig for cruiseklubben. – Så gøy det er om bord, sa jeg til en amerikansk gjest: ”Yea, sure, and without medication, svarte han kvikt tilbake – det fikk meg til å le godt.

”Those who don’t enjoy themselves here, have a serious problem and need profesionell help” svarte han igjen og vi lo begge høyt. Vi fortsatte å le i baren til deilige drinker med cachaca/lime – dvs caipirinha, og til lyden av eggende brasiliansk musikk . Simen servitør fortalte at med søramerikanske og meksikanere på cruise, danser de bordene. Det gikk ikke så langt denne kvelden, men stemningen var på topp. Jeg lo helt til jeg sovnet.

Prego – La Dolce Vita

Selv om sushi er trendy og sunt, elsker ALLE italiensk mest. Så har Serenity’s italienske restauranten Prego skipets mest etterspurte oppskrift, gjennom tidene: Soppsuppe! Den serveres i et stort rundstykke hvor den avskårne skorpen fungerer som lokk. Utover dette er det carpaccio med sennepssaus og kapers en bestselger. Den prøver jeg mens servitøren spør om jeg vil ha nykvernet pepper og parmesan revet over. Ja takk, grazie.

Prego er svaret mens parmesanbitene drysser som sne ned på retten. Hovedretten er vanvittig gode lammekoteletter, og en annen gang smakte jeg osso bucco og kalvefilet. Desserter? Tiramisu og pannacotta gir bare den perfekte italienske stemningen og søt lykkelig følelse i magen.

Prisen for et cruise

Crystal er et prisbelønt cruiserederi og regnet blant verdens beste. Her serveres fantastisk god mat med de ypperste råvarer som handles inn underveis fra de beste leverandørene. Kjøtt fryses ikke ned men kjøpes inn jevnlig, så matkvaliteten må forstås ut fra pris. Hver ettermiddag serveres afternoon tea, og det er en rekke aktiviteter man kan være med på. Tenker du value for money, gir Crystal Cruise det. Skal du handle utover det som er inkludert, er det sympatiske priser på vin, varer i butikkene og utflukter. Lugarene er romsligere – de fleste med balkong.

Hvordan kan du likevel vite om du vil trives? En dreven cruisepassasjer gir svaret:

– Alle rederiene har noe godt å tilby, det gjelder bare å finne det man liker. Dvs. at de som liker Crystal skipene, liker det så godt at de vil heller ta selvmord enn å kjøre med RCCL. Og ang. prisen har Crystal så mye inkludert, det må man ta i betraktning når man sammenligner tilbudene.

Før ville cruisepassasjerer ha billig inngangsbillett, så var det en periode med luksus. Nå etter finanskrisen har det landet på fornuftige all-inclusive pakker og med godt utvalg av aktiviteter. Alle drar på cruise nå og man vil oppleve noe og lære. Jeg ser at gjestene er åpne og nysgjerrige og man snakke med alle. Det er ingen selvfølge på andre skip.

Hvem er gjestene?

Cruise øker som ferieform. Flere nasjonaliteter er ombord, ikke bare amerikanere, men australiere, asiatere og europeere i alle aldre. For familier er det supert, man kan være sammen og likevel hver for seg. Mange storfamilier kommer på Crystal cruisene. Noen går i spaet, andre trener og enkelte er på utflukter. Valgfriheten er befriende for alle.

Liker du artikkelen Gourmet-cruise fra Istanbul til Roma?

Liker du artikkelen Gourmet-cruise fra Istanbul til Roma, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.