Home Historisk artikkelarkiv Helsereise til Polen

Helsereise til Polen

by Aase Rostad
2012-12-10 Helse Polen Hoved.jpg

Helsereise til Polen: Polen har lang og solid medisinsk tradisjon, og supermoderne klinikker. Her utrettes alt fra idrettsmedisin til strålebehandling mot kreft. Reiselivs Aase Rostad har gjort en medisinsk reise rundt i landet.

Polen med sin lange og solide medisinske tradisjon har utdannet mange av våre egne dyktige leger – og stadig blir det flere. Dagens supermoderne klinikker, med det aller siste av teknisk utstyr og avanserte metoder, med høyt utdanned, erfarent og engelsktalende personale – gjør solid inntrykk! Her ytes rask, effektiv og vennlig hjelp mot både akutte og langtidsplager. Dessuten – kravene til kvalitet og sikkerhet er høye.

Derfor strømmer nå stadig flere pasientene til fra utlandet. Noe for deg som ønsker du eksperthjelp til dine idrettsmedisinske problemer? Eller du har kanskje hørt om CyberKnife – det nyeste nye innen strålebehandling av kreftsvulster? Et tilbud som finnes i en rekke land i verden – men dessverre ikke i Norge.

Polens private helsetilbud venter ½ mill. tilreisende pasienter i 2012. Det planlegges flere klinikker, som kan dekke nye sektorer. Men det satses på mer enn medisinsk ekspertise. Oftest inkluderes henting på flyplass, organisering av hotell eller leilighet, sightseeing og full service for både pasienten og pårørende under oppholdet. Det er viktig å føle seg trygg og tatt hånd om i et fremmed land! Og prisen? Den avhenger selvsagt av en del detaljer – men er garantert langt billigere enn tilsvarende privat behandling i Norge – om den finnes.

Cybernetic Surgery Institut

CyberKnife metoden har allerede vært i bruk i 12 år. Likevel finnes ikke dette avanserte tilbudet til kreftpasienter i Scandinavia! Med den høyteknologiske Cyberstrålingen kan kreftsvulster behandles uten kirurgi og anestesi. 1-5 behandlinger på ca. 30 til 90 minutter er tilstrekkelig til å ”legge svulsten død”.

Hver behandling består av 100-200 bestrålinger fra forskjellige vinkler, hver med en varighet på 10-15 sekunder. Og selve strålen har en diameter på mindre enn 1 millimeter. Helautomatisk følger strålen alle pasientens eventuelle bevegelser, uten at behandlingen må avbrytes og startes opp på nytt.

Denne nøyaktigheten forhindrer også at omliggende vev skades. CyberKnife metoden egner seg spesielt godt til svulster som er vanskelige å komme til, for eksempel, i hjernen eller i lungene – et organ som stadig er i bevegelse.

Cybernetic Surgery Institute ble bygget i Warszawa-Wieliszew i 2011. Ansvarlig lege, Dr. Waldemar Koszewski, og hele hans team, har nært samarbeid med Warszawa Universitet og deltar aktivt i vitenskapelig forskning. Cybernetic Surgery Institute – Cyberknife Centre 63 Koscieina Str. 05-135 Wieliszew. Telefon: +48 22 7823019 e-mail: instytut@icc-cyberknife.plwww.icc-cyberknife.pl

Sport Medica JSC – Carolina Medisinsk Senter for idrettsmedisin

Dette er et av Europas beste og mest moderne sentre for ortopedi og idrettmedisin. Legene her har utdannelse ved Harvard Medical School, The Mayo Clinic i USA – og en rekke av verdens ledende medisinske institusjoner.

Ekspertene på Carolina tar hånd om Polens toppidrettstjerner, olympiatroppen ( volleyball, svømming, fotball) og den polske nasjonalballetten. Det finnes også en avdeling med tilbud spesielt tilpasset barn.

Men nå ønsker man ved Carolina å dele sin avanserte kunnskap og erfaring med oss andre. Selv om vi ”bare” kunne trenger nytt kne eller hofte, sliter med en ødelagt minisk eller drømmer om å bli kvitt kroniske ryggsmerter. Det er greit å vite at det beste er tilgjengelig utenfor vårt lands grenser.

Forresten er Carolina-klinikken også kjent for sin avanserte oppfølging og vellykkede rehabilitering. Legene her var først i Europa til å foreta en total ankelutskiftning!

De har vært de første i Polen til å foreta banebrytende operasjoner på flere andre områder. Spesielt kjent for behandling av knær og hofter. Sport Medica JSC (Caroline Medical Center) ul. Pory 78, 02-757 Warszawa. Telefon:+48 22355 8300 – e-mail: cmc@carolina.plwww.carolina.pl

Wieliczka Saltgruver

Bare 10 km sørøst for Krakow (men minst 110 m under jorden!) ligger saltgruvene ”Wieliczka” – en mystisk underverden på ni nivåer. Allerede på 1200-tallet begynte utvinningen av de enorme saltforekomstene. Slike ”gullgruver” fulle av salt ble tidlig viktige inntekstskilder for konger og fyrster.

I løpet av århundrene har Wieliczka fått lange ganger, små hemmelighetsfulle sjøer og høye saler. Små intime kammere og kapeller er vakkert dekorert av kunstneriske gruvearbeidere. Men det er umulig å ikke tenke på de hundrevis av arbeidere og hester som gjennom tidene slet her nede i mørket – og sjelden, eller aldri så dagslys.

Idag er hele området forsterket og modernisert med elektrisk lys, trygge ganger, trapper i tre og balustrader med sikre gelendre. I de eventyrlige salene med glitrende krystallkroner arrangeres teater, bryllup, konserter og store tilstelninger med opp til flere hundre personer. Og her nede skal vår egen Herborg Kråkevik ha sunget!

Kaffeteria og stor restaurant tilbyr alt fra kaffe og kake til flere retters middag med vin. Men en viktig del av aktivitetene her ned er den medisinske terapien.

Wielicszka SanatoriumSaltgruvene har nemlig et helt unikt mikroklima med spesielt lavt innhold av mikrober, relativ høy fuktighet (mellom 74 – 90%), høyt innhold av sodium klorid (24mg/m3) – plus magnesium, mangan og kalsium. Dette gir idielle forhold for behandling av pusteproblemer, spesielt astma og ulike typer allergier. Terapien, som bygger på gamle tradisjoner fra 19. århundre, ble gjenopptatt og videreutviklet fra 1950-årene. Og i 2011 fikk saltgruvene status som kursted. Luften her nede er selvsagt fri for all den forurensningen, som kjennetegner våre moderne storbyer. Idielt sett blir pasienten i 14 dager. Hver dag kan ha 6.5 timer behandling – med pusteøvelser, korrigering av pusteteknikk og en lang rekke ulike terapier og massasjer. ”Wieliczka” Salt Mine Sanatorium, ul. Danilowicza 10, 32-020 Wieliczka. Telefon: +48 12278 7368 – e-mail: uzdrowisko@kopalnia.plwww.kopalnia.pl/uzdrowisko

DENTestetica Dental Clinic

Den populære tannklinikken i Krakowhar allerede pasienter fra mange ulike land – også Norge. Personalet er med rette stolte av sine nye, lyse og luftige lokaler og et høyteknologisk utstyr, som tar helt pusten fra en ”gammeldags” tannlegepasient.

Etter grundig undersøkelse, nøyaktig fremgangsplan og kostnadsoverslag – kan spesialistene begynne. Tre av tannlegene er også professorer ved universitetet. Deres lange erfaring borger for en behandling av høyeste kvalitet.

Enten det dreier seg om kroner, broer, implantater eller avanserte operasjoner, alt skjer i en trygg atmosfære og selvsagt helt smertefritt. Det vennlige personalet snakker dessuten engelsk.

Likevel har de mange skandinaviske pasientene sin egen ”servicemann”, Dan. Han bistår med alt de bare kan drømme om av praktisk hjelp og moralsk støtte under oppholdet. DENTestetica Dental Clinic, ul. Kamienna 21, 31-403 Krakow. Telefon: +48 88705 0501 – e-mail: biuro@dentestetica.plwww.dentestetica.pl

Andre nyttige helseadresser i Polen

Hura Medical Center Her tilbyr de, blant mye annet, rehabilitering av idrettsrelaterte skader, kosmetisk kirurgi og andre kosmetologiske behandlinger og behandling av spiseforstyrrelser. Det benyttes en del vannterapi, med gymnastikk og sykling i vann, spesielt også for gravide og seniorer. Et fullt velværeprogram, ”for kropp og sjel”, står også sentralt – med massasjer, rensing av systemet og kinesologi. En av legene har arbeidet i Upsala og snakker svensk. Klinikken drives av spesialisten Dr. Ursula Hura. Den nærmeste flyplassen er Gdansk Lech Walesa airport.

Hura Medical Center, Ul. Pilsudskiego 69, 10-449 Olsztyn. Telefon: +48 89 533 33 30 – e-mail: uslugi@hura.olsztyn.pl www.aquasfera.olsztyn.eu

Equilibrium The Health Tourism Provider Turoperatøren Equilibrium i Warszawa har spesialisert seg på service for utlendinger, som ønsker å benytte landets ulike helsetilbud. Enten det dreier seg om medisinske klinikker eller sanatorier, tannpleie, rehabilitering etter ulykker eller skjønnhet og velvære. Equilibriums rutinerte personale tar hånd om alt det praktiske. Fra aller første forespørsel – til pasienten er trygt hjemme igjen i sitt eget land. Kontakten foregår på engelsk. Equilibriu, Ul. Pilicka 26, 02-613 Warszawa – Telefon: +48 508 552 362 – E-mail: office@equilibrium-ht.comwww.equilibrium-med.com

Warszawa

Warszawa er landets største by og moderne sentrum. Siden den ble hovedstad i 1815 har byen gjennomlevd store prøvelser. Men annen verdenskrigs ødeleggelser er nå ”nesten” glemt. Byen blomstrer full av optimisme. Ærverdige, gamle byggeverk er gjenoppstått av krigsruinene. Mens høyhusene også vil bli sett.

Tradisjonsrike hestedrosjer venter igjen på torget og de sjarmerende kaféene fylles av internasjonal ungdom. Warszawa oppleves best til fots. Gjennom Den Gamle Bydelen, som kom på UNESCO’s liste i 1980, forbi den gotiske katedralen, St. John, gjennom trange smug, forbi små gallerier, barer og musikanter til Den Nye Bydelen.

Her ligger Jomfru Maria-kirken – byens eldste. Langs The Royal Route, den kongelige ruten, ligger Polonia House hvor byens egen nobelprisvinner, Marie Sklodowska Curie arbeidet før hun dro til Frankrike og ble berømt. I Radziwille palasset holder landets president til.

Og videre gjennom byen: kunst, musikk, vitenskap, loppemarked og elegante butikker, botanisk hage, klostre, museer og palasser – og den store idylliske Lazienski-parken. Overalt historiske minner og monumenter. Og de Chopinfrelste kan følge ruten, som viser hvor komponisten holdt til gjennom sitt korte, 30-årige liv.

Krakow

var tidligere Polens hovedstad og kongesete. Her ligger også landets eldste universitet. Selv om Krakow regnes som en konservativ kulturby – har også revolusjonære kunstnere holdt til her – som 1800-tallets Stanislaw Wyspianski. Glassmaleriene hans finnes flere steder i byen.

Takket være at Krakow ble skånet for bombing under annen verdenskrig, står den idag frem i alle sin tradisjonsrike prakt. Den stemningsfulle gamlebyen, som har Europas største middelalder-markedsplass, er omgitt av stilfulle byggverk og står på UNESCO’s liste over verneverdige kulturminner.

Det samme gjør Wavel Hill, med kongelig slott og katedral, den jødiske bydelen Kazimierz – og saltgruvene Wieliczka utenfor byen. I bysentrum ligger den vakre Mariakirken med sine to tårn bygget på 13-1500-tallet og Czartoryski-museet med Leonardo da Vici’s berømte maleri ”Kvinnen med hermelinen”.

Gamlebyen har et yrende uteliv med sjarmerende kjellerrestauranter, hyggelige kafféer – og sommerstid et hav av uteserveringer. Den polske kulturbyen blitt et veldig populært reisemål for nordmenn.

Konferansebyen KrakowDet finnes også mange gode argumenter for å holde viktige møter, bryllup, kongresser og konferanser i Polens tidligere hovedstad.

* Kort og prisgunstig reise fra Norge* Vakker, historisk by med 1000-årige tradisjoner* Pulserende internasjonal atmosfære* Stort utvalg av ulike hotell- og konferanse-lokaliteter* God erfaring med større utenlandske arrangementer.

Det herlige polske kjøkken

I tillegg kommer det herlige polske kjøkkenet, de mange kulturelle severdighetene og de vennlige menneskene. Ikke minst bidrar lokale fester, utstillinger og opptog med en ekstra fargerik spiss på oppholdet.

Omkring 170 bygninger i Krakow har møtefasiliteter. Hotell & Konferanse Senteret har sitteplasser til 4.800 personer + ekstra 2.200. Jagiellonian Universitetets Auditorium (1.200), Krakow Økonomiske Universitet (1.500), Auditoriet i Krakow Opera (800). Det er også populært å benytte museer eller teatre.

Helt unik blir naturligvis en underjordisk tilstelning i Saltgruven Wieliczka. I 2014 skal et nytt og storslagent konferansesenteret stå ferdig. Arkitektkonkurransen vant det japanske arkitektfirmaet Arata Isozaki & Ass.

Bo og spise forslag er Hotel Park Inn Radisson Krakow****: Moderne, greit hotell med sentral beliggenhet. Adresse: Ul. Monte Cassino 2, 30-337 Krakow, og restauranten Miód Malina, i gamlebyen, anbefales på det varmeste. Landlig, sjarmerende rustikk atmosfære. God italiensk og polsk mat. Adresse: Grodzka 40, Krakow.

Viktige adresser I Krakow: Krakow Festival Office Congress Bureau JORDAN – www.kongres.jordan.plwww.jordan.plDMC Poland- www.dmcpoland.comICE Krakow Congress Center – www.icekrakow.plPTTK Centre for Mountain Tourism – www.cotg.gory.info

Malopolska – Lille Polen

Malopoloska heter den naturskjønne regionen omkring Krakow. Her lever den ekte folketradisjonen med kirker og klostre, de religiøse legendene, pasjonsteatre og opptog. Håndverkskunsten har holdt seg gjennom generasjonene. Folkedraktene er rikt utsmykket med broderier i sterke farger. Kvinnene pynter seg med blomsterkranser og mennene med tirolerhatter.

Spesielt særegent er den gamle trearkitekturen. De koselige husene med mansardtak og blomsterdekor har hjemmekniplede gardiner i de små vinduene. Mens kirkebyggene har flere tårn med store og små løkkupler.

Her omkring står religionen spesielt sterkt. Og kalenderen fylles av viktige religiøse fester med opptog og spill.

Malopolskas nasjonalparker har også alt man kan ønske seg av vandreveier og stier av ulik vanskelighetsgrad. Naturen kan ligne en blanding av Norge og Østerrike. Blomsterenger, elver og innsjøer med majestetiske fjell i bakgrunnen. Vintersport drives aktivt. Spesielt kjent er hoppbakken i Zakopane. Utvalget er stort både for langrenn og alpinkjørere.

Rødbetsuppe, lam og gås, saftig landbrød, piroger og ost, kaker, honning og nedlagt frukt og syltetøy venter etter en aktiv dag. Alt er tilberedt på godt gammeldags vis.

Generelle opplysninger om Malopolska:www.malopolska.pl og PTTK Centre for Mountain Tourism – www.cotg.gory.info

Overlykkelig etter tannlegebesøk

Reiseliv.no snakket med en overlykkelig norsk pasient hos DENTestetica. Han er helt i begynnelsen av en total utskiftning av sitt ”spisebestikk”, som han kaller det. Grenseløst skryter han etter første besøk hos dernne tannlegen.

Fra flyplassen ble han og kona kjørt direkte til leiligheten, vis-a-vis klinikken, som de skulle ha under det ni dagene lange besøket.

Neste morgen grundig undersøkelse av hans almene helsetilstand. (Blodprøven avslørte et lite helseproblem han ikke visste noe om, men senere fikset hos fastlegen hjemme i Norge.)

-Men hva fikk ham til å velge DENTestetica i Krakow fremfor mange andre tilbud på nettet? –Jo, det var narkosen, sier han, – noe jeg aldri før hadde hørt om! Det ble redningen!

Den nybakte pensjonisten hadde ikke vært hos tannlegen på minst femten år.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli så heldig å få skikkelige tenner. Bare ordet ”tannlege” gav meg nemlig brekninger! Det kalles vel tannlegeskrekk av høyeste potens?

Men så våget han spranget – og la seg trygt tilrette i stolen i Krakow. Overlot resten til en rolig og sikker tannlege + 2 anestesileger, som hele tiden regulerte dryppet han fikk i armen. – Jeg kjente ingen ting – selv om jeg var helt våken!

– Og etterpå husket jeg ikke noe heller, forsikrer han lykkelig.

Etter 1. besøk er alle de gjenværende tennene rotfylte. Og snart drar han nedover igjen for nye 9 dager. Det skal bli broer og implantater og fine kroner. Sluttsummen tar nok sparepengene – men uansett. Han er overlykkelig!

Liker du artikkelen Helsereiser til Polen?

Liker du artikkelen Helsereiser til Polen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.