Home Historisk artikkelarkiv Kåret til Europas beste julemarked

Kåret til Europas beste julemarked

by Reiseliv
2012-12-06 Julemarked Tsjekkia.jpg

Kåret til Europas beste julemarked: Praha finner du et overdådig julemarked med et stort utvalg av spesialiteter, gaveideer med mer. Markedet er rammet inn i vakre, historiske og som oftest snødekte omgivelser. Britiske The Daily Mirror kårer julemarkedet til Europas beste.

Norsk julemarkeder er fine og koselige, men de blekner likevel i forhold til det stemningsfulle julemarkedet på The Old Town Square i den historiske bydelen i Praha.

Mange regner det for å være et av Europas beste. Om ikke det beste. The Daily Mirror har i november 2012 kåret julemarkedet i Praha til vinner, foran mer kjente julemarkeder som i Nürnberg, München og Salzburg.

Det skyldes ikke minst at julestemningen rundt The Old Town Square i Praha er helt spesiell. Plassen har vært brukt som markedsplass siden det 10. århundret, og torget er omkranset av historiske bygninger. Samtidig er det gode sjanser for at det snør i Praha i desember, noe som ikke gjør den eventyrlige stemningen mindre.

Mer enn shopping

De mange hyggelig opplyste bodene lokker blant annet med håndlagde leker, julepynt, spesialiteter og tsjekkisk glasskunst, som er et typisk populært produkt på julemarkedet.

Men julemarkedet i Praha er mye mer enn bare shopping. De besøkende kan se hvordan tradisjonelle matvarer blir tilberedt og få smake på en rekke spesialiteter, fra brød, oster og pølser til drikkevarer. Naturligvis får du de gode, tsjekkiske øltypene, men du kan også nyte en varm mjød tilberedt med honning. Foretrekker du den velkjente gløggen, finner du naturligvis også mange boder som selger det.

Men det er ikke bare et marked for de voksne. Barna får lov til å klappe sauer, geiter og til og med et esel. Eller de kan se på den store Betlehem-scenen som forestiller Maria, Josef, Jesusbarnet og de tre vise menn i stallen. Det arrangeres dessuten juleverksteder og andre aktiviteter for barn, hvor de for eksempel kan lage julepynt eller se dokketeater. Eller de kan bare la seg fascinere av markedets imponerende juletre, som er hentet i Krkonoše-fjellene nord i Tsjekkia. Treet er fullt av vakre julelys, som tennes hver ettermiddag klokken 17.

Hele byen summer av jul

Det historiske markedet er bare ett av flere flotte julemarkeder i byen. Foretrekker du mer tradisjonell shopping, mangler det heller ikke på julestemning i byens handlegater og storsentre. Eller du kan melde deg på en av de populære byvandringene, hvor en guide viser deg byens beste juleområder og underveis forteller om de mange tsjekkiske juletradisjonene. Turen varer i to timer, og går blant annet forbi The Old Town Square, St. Nicholas-kirken og Betlehem-torget.

Praha kan også friste med en rekke kirkekonserter og klassiske musikkopplevelser med juletema, likeledes kan du oppleve mange fantastiske krybbespill. På Charles Bridge-museet finner du for eksempel et krybbespill i høy med figurer og dyr fra Bibelen i naturlig størrelse – det største krybbespill i sitt slag i hele Europa.

Og får du ikke nok av de historiske rammene, kan det være smart å dra litt ut av byen. Bare en times kjøring fra Praha finner du flere tsjekkiske slott, blant annet det imponerende Karlstejn. I desember kan du her oppleve et historisk julemarked, konserter og andre arrangementer, og smake på slottets egne viner.

Og endelig har vi den praktiske årsaken til at mange velger å finne julestemningen i Praha. Her får du mye for pengene, og det er enkelt å komme seg til Praha med både fly og bil.

Julemarkedet på The Old Town Square i Praha er åpent fra 1. desember til 6. januar.

Om Tsjekkia

Tsjekkia ble dannet i 1993, men landet har en lang og begivenhetsrik historie gjennom sin plassering i hjertet av Europa.

Landet smykkes av hundrevis av gamle slott, klostre og herregårder samt vakre skoger og fjell. I tillegg har Tsjekkia en tradisjonsrik mat- og ølkultur samt hele 12 UNESCO-severdigheter. Hvert år arrangeres det en rekke festivaler med temaer som musikk, mat og øl, og landet kan dessuten by på mange kursteder og spaanlegg samt hele 90 golfbaner.

Tsjekkia er ikke minst kjent for hovedstaden Praha – eller «Byen med de 1000 spir» – med sine romantiske bydeler, glitrende gater og den gamle, sjarmerende Karlsbroen.

Den korte avstanden fra Norge og det fornuftige prisnivået har gjort Tsjekkia til et populært reisemål både for familieferier, ovale helger og aktive ferier året rundt.

Liker du artikkelen Kåret til Europas beste julemarked?

Liker du artikkelen Kåret til Europas beste julemarked, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.