Home Historisk artikkelarkiv Legendariske La Mamounia i Marrakech

Legendariske La Mamounia i Marrakech

by Reiseliv
2012-07-14 La Mamounia HOVED.jpg

Legendariske La Mamounia i Marrakech: Jeg blir servert dadler og mandelmelk med appelsinblomster. Det dufter rosentre og sandeltre i resepsjonen. Hvitkledde ansatte hilser vennlig velkommen, hele atmosfæren er avslappet, skriver Reiselivs Gunnhild Bjørnsti fra Marokko.

Jeg er på La Mamounia, hotellet som har vært bebodd av stjerner og livsnytere fra hele verden. Mest kjent er nok Winston Churchill som bodde på hotellet i mange vintre. Flere av hans malerier av La Mamounias hager, henger i Churchill Museum i England.

«Dette er det mest vidunderlige stedet på jorden», skal Winston Churchill ha uttalt om Marrakech i år 1943 til Franklin D. Roosevelt, som da var innbedt for å besøke hans favorittreisemål. Churchill sa visstnok dette mens han tittet på en av de vakre solnedgangene som byen er kjent for

Solnedgangen gir fred i sinnet

Solnedgangen har man fritt utsyn til fra balkongene. Hotellrommene er store, med møbler trukket i rød fløyel, rik ornamentikk, blomsteroppsatser, høye fruktfat, dadler, vakre marmorbad, og sjenerøse balkonger.

Det første jeg gjorde da jeg ankom hotellet, var nettopp å nyte utsikten over hagen. Fra balkongen i 3. etasje skuet jeg beundrende utover et hav av palmer, blomster, grønt og fruktbart landskap, og Marrakech skyline til lyden av bønnerop.

Det ble skumring og solnedgang. Jeg ble fortsatt sittende, det var så vakkert og så fredfullt. Smaken av dadler og frukt var perfekt i disse omgivelsene. La Mamounia er en oase, og innbyr til en pause fra livets hektiske rytme.

Mandelkaker ved sengen

Servicen på La Mamounia er helt super, som man kan forvente. Men det som overrasker mest er en slags profesjonell mildhet. De ansatte er tilstede uten å være underdannige, ei heller for ivrige i tjenesten.

De er tilstede uten å være påtrengende, er raske til å huske navn, hvor man kommer fra, og hva man liker. Dessuten slår de gjerne av en prat om løst fast hvis man har tid.

Jeg fikk til min store glede et tre etasjers fruktfat byttet ut daglig, med de mykeste deilige og friske ferskener, plommer, druer, og saftige grønngule epler.

Om kvelden ble velsmakende mandelkaker satt på nattbordet. Vil man ha frokost på rommet, og avis etter ønske, er det bare å gi beskjed. Lyst på peppermynte-te til soloppgang? Et glass vin til solnedgang? Det er bare et tastetrykk på telefonen unna.

Hva gjør man på La Mamounia?

Jeg hadde stor glede av å gå morgentur i parken, kjenne forfriskende luft og deilig duft av sjasminer, og lytte til fuglekvitter. Lyden av byen er langt borte, bak murene. Det er en herlig følelse av ro her inne.

Parken har et stort basseng, som innbyr til deilige svømmeturer, soling på de store solstolene eller lese en bok i skyggen av en parasoll. Ved bassenget er det en restaurant som passer perfekt til lunch.

Spaanlegget har innendørs basseng omkranset av søyler, og med mulighet for behandlinger for ansikt og kropp, samt våt og tørr badstue. For alle som kommer for å hente krefter, er spaet en selvfølge å benytte seg av. Det er stort, 2500m2, men inndelt i ulike avdelinger med privat touch.

Det er japanske Shiseido som står for produkter og massasjeteknikk, og kvaliteten på behandlingene er av beste kvalitet. Prøv gjerne bassenget på kvelden da det er opplyst med lykter, – det er ekstra stemningsfullt og beroligende. Man kan gå i badekåpe fra spaet tilbake til rommet, passere noen fontener i gårdsrom og føle den marokkanske atmosfæren.

La Mamounia har tre restauranter, en marokkansk, en italiensk og en fransk så man kan velge etter smak og humør. På alle restaurantene kan man sitte utendørs, og det gir en særegen stemning å nyte eksotiske kvelder under stjernehimmel og smake nydelig mat. I tillegg finnes en café i en paviljong som serveres deilige kaker, makroner, is og drikke i løpet av dagen.

Fransk kjøkkensjef på La Mamounia

Fabrice Lasnon er opprinnelig fra Normandie, født 1969 i Deauville og sønn til en konditor. Lasnon er i sjel og hjerte en globetrotter, og innså at reiser gjorde det mulig med gastronomiske oppdagelser.

Hans kulinariske reiser hadde tatt ham til New Orleans, London, Madeira og Kairo før han begynte på hotellet The One & Only Royal Mirage i Dubai.

Der var han i tre og et halvt år og åpnet den marokkanske restauranten «Tagine».

Han gjorde mange reiser til Marokko for å rekruttere personale og velge produkter.

Fabrice Lasnon beskriver sin mat som lett og krydret, – og den er svært delikat. Gå gjerne innom en av restaurantene og nyt et måltid, selv om dere ikke bor på hotellet, det legendariske La Mamounia i Marrakech.

Nyoppusset med stil

Hotellet er totalrenovert, og ble gjenåpnet i 2009, den 29.09. for å være helt nøyaktig. For alle som elsker design, er det en stor opplevelse å komme inn på La Mamounia. Alt håndverk har utsøkte materialer og fine detaljer, og stilen er en kombinasjon av tradisjonell marokkansk arkitektur med Art Deco-stil.

Designer Jacques Garcia fra Frankrike, fikk oppdraget med å modernisere hotellet, og han har med finfølelse bevart den opprinnelige stilen med moderne elementer. Her er som man forventer flotte fliser, springvann, myke tepper, tunge gardiner, og elegante møbler.

Jeg har besøkt hotellet tidligere, og vil si at det ikke bare har gjenoppstått med fordums prakt, men er faktisk enda mer ærverdig og flott nå. Stilen er langt fra minimalistisk, den er maksimalistisk uten å være for fargesprakende. Marokkanske handverkerne har bidratt for å bevare det opprinnelige særpreget.

Garcias stil er en perfekt match med den mauriske arkitekturen, som er nokså imponerende og kraftfull. Kjennetegnene på innredningen er overflod av lys, og farger med vakre perspektiver. Marmorsøyler, valg av de fineste materialer og innredningstekstiler samt fargeglade tredetaljer, legger siste touchen til det harmoniske bildet.

Flere hotellrom og kjentfolk

Frem til slutten av 1930-tallet hadde hotellet kun femti rom og La Mamounia var aldri stort nok for å ta imot alle de gjestene som ville komme. År 1946 ble kapasiteten økt til 100 rom.Hotellet ble renovert fortløpende i etapper, i 1950, 1953, 1986 og til slutt i år 2006 for å gjenåpnes med 210 rom den 29. september 2009.

Fra vårt eget land, er nok bryllupet til Petter Stordalen som ble feiret på La Mamounia med brask og bram, og utallige gjester, mest kjent.

Under årenes løp har La Mamounia ønsket gjester velkommen fra alle verdenshjørner. Det fortelles fortsatt historier om overdådige middager med menn kledd i høye hatter og kvinner med utsøkte juveler og lange aftenskjoler.

Kongeligheter og statssjefer som Franklin Roosevelt, Ronald & Nancy Reagan, Caroline av Monaco, Prins Naruhito fra Japan, Nelson Mandela, Desmond Tutu, Valery Giscard d’Estaing, Jacques Chirac og Helmut Khol har alle bodd her.

I år 1955 ble Charlie Chaplin ønsket velkommen til hotellet. Kjente skuespillere som Kirk Douglas, Charlton Heston, Yul Brynner, Omar Cherif, Joan Collins, Nicole Kidman, Silvester Stalone, Richard Gere, Susan Sarandon, Tom Cruise, Sharon Stone, Kate Winslet, Charles Aznavour, Jean Paul Belmondo , til Catherine Deneuve, Alain Delon, Ornella Mutti, Claudia Cardinale og Sophie Marceau er også blant de gjestene hotellene selv nevner. De er en del av legenden!

Musikere og filmstjerner

I år 1968 ønsket Marrakech The Rolling Stones velkommen, og Nash & Young skrev hitlåten «Marrakech Express» her. Andre stjerner fra musikkens verden er Dalida, Jimmi Hendrix, Andrea Boccelli, Julio Iglesias, Julien Clerc, Johnny Halliday og Elton John. Jacques Brel sa: «Le Mamounia forblir drømmen man vil leve oftere …».

Marrakech og La Mamounia har fått omfattende oppmerksomhet av både franske og amerikanske filmprodusenter. Jean Tissier filmet «Alerte au Sud» med Eric von Stroheim i 1953. Hitchcocks film «Mannen som visste for mye» ble også filmet her.

Listen er lang og gjesteboken rommer mange kjente navn, som alle uttrykker de samme ønsker – nemlig om å komme tilbake.

Hvorfor er La Mamounia legendarisk?

Navnet La Mamounia kan spores tilbake til 1700-tallet. Historien starter med kong Sidi Mohammed Ben Abdellah, som tilbød sine sønner hvert sitt hus med en hage utenfor Kasbah i bryllupsgave, noe som var passende på den tiden.

Dette er historien om hvordan Abdessalam, Mamoun, Moussa og Hassan skulle bli navnene på de hagene som kongen kom for å tilby dem. Disse hagene «arsats» er fortsatt kjente, men bare arsat al-Mamoun var utpekt til å bli berømt og har inspirert til navnet La Mamounia.

Det sies at prinsen pleide å arrangere spektakulære hagefester («nzaha» på arabisk), som nå er populært på mange marokkanske steder.

Et magisk sted

Marrakech kalles den røde byen, og er med sin medina, plass Jemaa el-Fnaa og gamle hus (riad) som pusses opp, helt eventyrlig. Her er høye tårn av fargerikt krydder og duftende parfymebutikker.

Marrakech har en moderne bydel Gueliz i tillegg til den gamle, noe som skaper en flott kontrast.

Det er mye energi og spennende liv her, fordi det bor mange kunstneriske og kreative mennesker i Marrakech. De velstående kjøper seg villaer, som befinner seg utenfor sentrum.

De er virkelig vakre hus, og mange ganger til leie hvis man vil komme en hel familie, eller en stor gruppe og bo sammen. Marrakech er en herlig mix av tradisjonsrik kultur og internasjonalt miljø med kunstnerisk touch. www.mamounia.com

Visste du at?

Før andre verdenskrigen tok europeere og amerikanere med seg private møbler for å kjenne seg som ”hjemme” på La Mamounia, men samtidig nyte av de eksotiske omgivelsene.

Da general Charles de Gaulle skulle overnatte på hotellet, ble hotelldirektøren tvunget til å bestille en seng spesiallaget for å passe generalens fulle lengde.

Hvordan komme seg til Marrakech?

Norwegian har direktefly i vinterprogrammet fra oktober til mars/april. Det er forventet at avgangene blir de samme som tidligere: Hver lørdag og tirsdag, perfekt for en langhelg.

Ellers flyr nå Tap fra Oslo til Marrakech via Lisboa, og British Airways via London. Det er også en mulighet med Air Berlin fra Oslo til Berlin eller München, og videre derfra med Royal Air Maroc. Søkemotoren til finn.no/reise gir omfattende alternativer.

FAKTA OM MARRAKESH

Innbyggere: Ca 1,5 millioner
Språk: Arabisk, fransk. Det snakkes engelsk på hotell, restauranter og i butikker.
Valuta: Dirham. 100 dirham er ca NOK 70
Klima: Våren er grønn med duft av appelsinblomster. Sommeren varm og tørr. Høsten behagelig, med kjøligere kvelder. Vinter, litt kaldt om kvelden.

 

Liker du artikkelen om Legendariske La Mamounia i Marrakech?

Liker du artikkelen om Legendariske La Mamounia i Marrakech, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Husk at artikkelen Legendariske La Mamounia i Marrakech er over 3 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.