Home Historisk artikkelarkiv Mat og natteliv i Istanbul

Mat og natteliv i Istanbul

by Aase Rostad
Istanbul 1006 Hoved

Mat og natteliv i Istanbul: Reise til Istanbul? Eksotisk storby mellom Øst og Vest. Reiselivs medarbeider har gjort Istanbul, og testet hoteller, restauranter og natteliv.Hun startet med å bo i den moderne delen av Istanbul.

Med flott beliggenhet ved vannet, og litt utenfor sentrum, finner du Radissson SAS Bosphorus Hotel. Moderne og minimalistisk i beste Radisson-stil. Store, lyse rom og suiter, fantastisk utsikt, terrasse og barer, førsteklasses restaurant, spa med bl.a. tyrkisk bad (hamam) og treningssenter. radissonsas.com

De som foretrekker gamle hus med chic design og personlig atmosfære velger heller The House Hotel. En gruppe unge, entusiaster åpnet dette elegante patrisierhuset i april 2010. Luftige suiter med høye tak, vakre tregulv og moderne møbler. Ingen heis – men hjelpsomme bellboys! På toppen lun café-bar-dagligstue med peis og palmer. Herlig frokost og snacks fra restauranten med samme navn (du finner, for eksempel, en på Istiklal-gaten).. thehouseapart.com

På høyden ved Galata Tårnet ligger Anemon Hotel Galata – et lite, intimt og lekkert boutique hotell med 24 rom og 6 suiter i ekte tyrkisk atmosfære. Anemon har landets beste hotell-utsikt! Og fra frokostbordet kan faktisk du se ut over hele byen! Dessuten er det kort vei til den pulserende Istiklal-gaten med shopping, restauranter, kafeer. anemonhotels.com

Et praktisk og veldig greit boalternativ i nærheten av Attatürk-broen er Hotel Grand Halic. Vi fikk stort rom med flott utsikt og moderne bad. Litt trafikkstøy veies opp av beliggenheten. Viktig: Herfra er du garantert rask tilgang til begge sidene av byen. grandhotelhalic.com

Mat og natteliv i Istanbul

Pandeli Restaurant ligger i 2.etg. av selve inngangsporten (fra sjøsiden) til det eksotiske Kryddermarkedet. Autentiske azurblå fliser på veggene. Gjennom de små vinduene skimter vi fiskebåtene utenfor. Pandeli’s ottomanske kjøkken har lokket til seg både presidenter, kongelige og filmkjendiser gjennom lange tider.

Feriye Lokantasi er stedet for romantiske kvelder under parasoller og partytelt i ærverdig palasshage. Tusenvis av glitrende lys speiler seg i Bospohorus-stredet bare meter fra bordet. Dette er elegant, dyrt og deilig. Dessuten nær Hotel Radissson SAS Bosphorus.

Det kan lønne seg å dra litt ut av sentrum til Restaurant Asitane. For her oppe i åsen er det blåst nytt liv i hele 400 gamle, og strengt hemmelige, ”hoffretter” fra Topkapi palassets støvete arkiver. Du kan prøve de spennende og ”moderniserte” delikatessene ute under trærne i den stemningsfulle hagen eller inne i koselige omgivelser.

* Restaurant Haci Abdullah. Et veldig spesielt og veldig hyggelig lunsjsted (anno 1888) med personlig stemning og solide ottomanske mat tradisjoner. Dette var en gang Sultan Abdullhamid II’s yndlingssvertshus. Og i dag hevder Nobelprisvinner, bybarn og dikter Orhan Pamuk at måltidene smaker like godt, som hos hans salige bestemor! Kjøkkenet skryter av sine 700 ulike, tradisjonelle oppskrifter. Mange regnes blant de beste i byen! Dessuten har Abdullah perfekt beliggenhet – et steinkast fra det yrende folkelivet langs Istiklal Caddesi.

Flere tips

For et glass vin eller mer:Tyrkias første vinprodusent, grunnlagt 1898, frister med utsøkte viner, og mat, iPano Vinbar’s rustikke lokale.

Trøtt av shopping og skikkelig kaffetørst:Robert’s Café er et berømt og populært samlingssted på den travle Istiklal-gaten.

Sulten – rett og slett: Inn fra Istiklal ligger Blomsterpassasjen. Blant alle de livlige serveringsstedene anbefaler vi Cervic Restaurant i nr. 8.

Det tyrkiske kjøkkenet

Det tyrkiske kjøkkenet forener det beste fra middelhavslandene med en forsmak på orienten. Inkluder det gamle Anatolia, Midtøsten og Balkan – og du har bildet. Dessuten finner du blant de tradisjonelle menyene også japansk sushi og tyrkisk pizza – komponert på mange ulike regionale vis.

Et besøk på kryddermarkedet åpner våre nordiske neser for mangfoldet av eksotiske krydderdufter. Sekker fulle av kardemomme og kanel, karve og koriander. Gurkemeien er lys gul, safranen blodig rød. Alle sorter pepper – grønn og hvit, svart og rød. Det bugner av mandler og nøtter, tørket frukt og bær. Te og kaffe i uendelige varianter, glinsende kaviar og lett parfymerte søtsaker.

Grønnsakene spiller en viktig rolle. Tomater og auberginer, squash og løk, paprika og oliven.

Ikke serverbart uten olivenolje og sitron. Solmodnet og aromatisk. Noen ganger servert med saftig fyll av kjøttdeig og ris – velkrydret med urter rett fra hagen. Hva med en vinbladspakke med duftende fyll, for eksempel?

Selvsagt finner du også klassisk kebab, lam – grillet eller som ragout -og saftige kyllinger. Men hvorfor ikke prøve kalv i eplesaus?

Yoghurt, hvitløk og nøtter

Yoghurt er med i mange retter. Det samme er hvitløk og ulike nøtter, mandler og rosiner. Tahini, karve, chilipeper hører også med. Surt med søtt, frukt med kjøtt…. Som i den uthulede melonen, fylt med kjøttdeig og ris – pikant smaksatt med mandler, rosiner, pistasjenøtter og godt med krydder urter.

Fersk fisk og sjømat i alle fasonger står selvsagt høyt i kurs. En spesialitet er ben-og-innmat-fri fisk fylles med grønt og urter og stekt i pannen. En annen herlig rett er hav abbor bakt i papir. Dette er en av Restaurant Pandeli’s sikre slagere.

Og på alle fiskerestaurantene langs Bosporus bugner det av sjømat. Østers og blekksprut, skjell og hummer – tillaget i all sin enkelhet eller som en uendelig rekke av spesialretter.

Glem ikke de mettende suppene og de forførende dessertene. Prøv en safranpudding med aprikoser, for eksempel. Hvis du ikke heller lar deg friste til å avslutte måltidet med et par innbydende kaker – og en kopp duftende, kruttsterk, tyrkisk kaffe. Den er et kapittel for seg, som vi får behandle en annen gang.

Men matopplevelsene i Istanbul er ikke bare uendelige! De passer også utmerket til våre norske ganer!

Ikke glem de lokale markedene med fantastiske utvalg av frukt og grønt. Og skriker sulten på ubeleilig tidspunkt – finnes gateselgere med ristede kastanjer. Over alt selges det deilige, små kringler – med eller uten sesamfrø – til en billig penge.

Liker du artikkelen Mat og natteliv i Istanbul?

Liker du artikkelen Mat og natteliv i Istanbul, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.