Home Historisk artikkelarkiv Middelalderbyen i Provence

Middelalderbyen i Provence

by Reiseliv
Frankrike - Vence Oddvar 0806 Hoved
Middelalderbyen i Provence: Vence er en av de best bevarte middelalderbyene i Provence, en arkitektonisk perle. Byen er plassert på et høydedrag mot Baou-fjellene med utsikt over Middelhavet. Vence er en av de få byene i Frankrike med intakte bymurer og vindelbroer, grunnlagt lenge før romerne erobret byen år 16 f. Kr. Byen ligger en halvtimes kjøretur nordvest for Nice.
I Vence går det lynraskt fra nåtid til fortid, fra ”nye” Vence med 16 000 innbyggere til ”gamle” Vence bak bymurene med 1 000 innbyggere. Straks vi passerer ”Peyra”, en av de tre portene i bymuren , blir vi kastet mange hundre år tilbake i tid. Her er det trange gater og smug dekket av brostein, bilfritt selvsagt, og gamle murhus i tre-fire etasjer, godt restaurert og vedlikeholdt.

Middelalderbyen i Provence med praktfull katedral

Like ved rådhuset ligger ”Notre-Dame de la Nativite”, en praktfull katedral med metertykke murvegger, bygd i det 4. århundre. Katedralen var hovedsete for regionens biskoper i flere hundre år. Her er det bare å gå inn og beundre arkitekturen og kunstskattene. Vence har en strategisk plassering i Sør-Frankrike, og byen var sentrum for et lite kongedømme inntil Provence ble innlemmet i den franske staten i 1481.

Romersk ferdselsvei

Et steinkast fra katedralen i Vence ligger en annen av byens historiske ”stoltheter”, en romersk ferdselsvei av brostein som er bevart for ettertiden. Her trampet romerske soldater på vei til sine erobringstokter for 2 000 år siden, og her ble det fraktet oliven og vin fra Frankrike til Italia. Vi går fram og tilbake på den lille veistubben noen ganger for å føle litt av historiens sus. Vi besøkte Vence i begynnelsen av mars, før turistsesongen starter. Det er en fordel, for middelalderbyen Vence er bare noen få kvadratkilometer stor. Her kan det være mye folk når turistsesongen åpner i mai. Fra slutten av oktober avtar turiststrømmen, og byen får igjen et ”fransk” preg. Byen har mange fine overnattingssteder, og prisene er vesentlig lavere utenfor turistsesongen.

Ikke et museum

Likevel er gamle Vence ingen vinterstille middelalderby. Den er et sted hvor folk bor og jobber, ikke et museum. Men det er også et sted folk kommer for å handle i salgsboder, markeder og butikker. Her er det også et 20-talls kunstgallerier og mange restauranter, flere av dem i gourmetklassen. Fra begynnelsen av mars er det hyggelige temperaturer i Provence. Vi hadde 18-20 grader midt på dagen, akkurat passe for en lunsj på en av uterestaurantene i middelalderbyen. God service og hyggelige kelnere satte en spiss på måltidet.

Imponerende innsats

Vence kommune har gjort en imponerende innsats for å bevare middelalderbyen best mulig, og innbyggerne bidrar aktivt på sin måte. Mange av gatene og husene er dekorert med blomster og klatreplanter, og flere steder er de årtusengamle fontenene bevart. Her renner det vann fra kilder i Baou-fjellene nord for byen, og vannet er av meget god kvalitet. Mange drikker vann rett fra fontenene på sine vandreturer i byen, andre tapper vann på flasker til bruk i husholdningene. Tilgangen på vann og jord var viktige årsaker til grunnleggelsen av Vence for flere tusen år siden. Helt fram til vår tid har produksjonen av vin og olivenolje stått sentralt. Først i det 20. århundre begynte turismen å gjøre sitt inntog.

Mange kunstnere

Det samme gjorde kunstnerne som slo seg ned i og rundt Vence. Matisse, Chagall, Dubuffet, Soutine og Cazou er blant dem som lovpriser lyset, fargene og naturen i området. Noen av dem bodde og arbeidet i Vence i en årrekke, og i dag kommer nye grupper av kunstnere til området.

Liker du artikkelen om Middelalderbyen i Provence?

Liker du artikkelen om Middelalderbyen i Provence, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.