Home Historisk artikkelarkiv Rundreise i Andalucia og sherrysmaking underveis

Rundreise i Andalucia og sherrysmaking underveis

by Per Henriksen
Sherrysmaking 0710 Hoved
Rundreise i Andalucia gir mye smak av mangfoldigheten ved sherry – hele fargespekteret fra hvit til mørk rød.
Vil du lære sherry å kjenne, og oppdage en ny kultur i kulinarisk sammenheng, så er vingårdene og bodegaene i det såkalte ”sherrytriangelet” reisemålet. Her ligger tre ”sherrybyer” som hver for seg er interessante kulturbyer også, nemlig Jerez de la Fronter, Sanlúcar de Barrameda og El Puerto de Santa María.

Sherrybyen Santa Maria etter Columbus

Sistnevnte oppkalt etter Columbus’ flaggskip under oppdagelsesferden til Amerika i 1492. Denne lille byen med de kvadratiske gatene, de mange sherry- og tapasbarene og med god skalldyrmat avga mannskap til Columbus-ferden. Her er også riktig flotte sandstrender. Jerez de la Frontera er kjent for sherry, hestedressur og flamenco, og i tillegg til synlig sherryproduksjonen ser du umiddelbart at gjennom århundrene er det tilflytt byen mye kapital fra sherry-elskere verden over. Hesteinteresserte kan besøk en av verdens beste skoler for hestedressur. Er du glad i flamenco og medfølgende rytmer, finner du det i Jerez.

Rundreise i Andalucia og innom Sanlucar de Barrameda

Vin- og mat-interesserte kan lære mye om sherry og sherryproduksjon. I disse to byene kalles den tørre sherryen for Fino. Sanlucar de Barrameda er fiskerhavnen til Andalucia. Sherryen fra denne byen heter Manzanilla. På grunn av byens nærhet til havet mener mange at Manzanilla er litt friskere i smaken enn Fino. Det er disse tre stedene som produserer så å si all den ekte sherryen som skipes ut til resten av verden.

Palomino-druer er mest brukt til sherry

Mellom byene går det nærmest snorrette veier gjennom flatt åkerland og lange, lange vinstokkranker med Palomino-druer – den mest brukte druen til sherryproduksjonen. Den salttunge vestavinden som blåser inn på vinstokkene og solen som steker hele sommeren gir de rette forholdene for dyrking av druer til sherryproduksjon. Og ikke å forglemme jordsmonnet med høyt kalkinnhold som gjøre at druesorten Palomino stortrives. Det gjør også de to andre druesortene i området, Pedro Ximenez og Muscatel.

Sherry til maten

Sherry har en unik posisjon blant verdens sterkviner både med hensyn til historie, tradisjon og mangfold. Mange bodegaer og vingårder ønsker turistene velkommen til omvisning og prøvesmaking. Vanligste vintips er rødvin til kjøtt og hvitvin til fisk, men med visse unntak. I denne delen av verden er det et meget stort unntak, her brukes sherry i stor grad til alle slags matretter. Med det brede spekteret av smaker fra tørr til søt, så passer sherry til alt fra de mest kraftige kjøttretter til desserter. Sherry har en unik posisjon blant verdens sterkviner både med hensyn til historie, tradisjon og mangfold. Mange bodegaer og vingårder ønsker turistene velkommen til omvisning og prøvesmaking.

Reisetips

Reiser du hit i juli og august, så kan temperaturen ofte være oppe i 40 plussgrader. Vil du ha litt fuktig vær, så ta ferien fra desember til mars. Vinterfrosne nordmenn som heller ikke er glad i hete, bør reise april-mai og oktober-november. Tar du egen bil eller tog til Andalucia fra for eksempel Oslo, så sett av tre døgn hver vei. Eller bestill leiebil på forhånd, dersom du bruker fly. Det er greit å kjøre i Spania, men trafikken er nok en del ”frekkere” og raskere enn vi er vant til her hjemme, særlig i rushtiden.

Liker du artikkelen om Rundreise i Andalucia og sherrysmaking underveis?

Liker du artikkelen om Rundreise i Andalucia og sherrysmaking underveis, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.