Home Historisk artikkelarkiv Vadehavet er et helt spesielt naturlandskap

Vadehavet er et helt spesielt naturlandskap

by Reiseliv
Vadehavet er et helt spesielt naturlandskap

Vadehavet er et helt spesielt naturlandskap: Det er unikt på verdensbasis, og det ligger ved Nordsjøen – et helt spesielt naturlandskap bestående av bekker og øyer, renner og sandbanker som endrer karakter hver sjette time.

Vadehavet veksler mellom å være brusende hav og speilglatt havbunn full av mikroorganismer. Det strekker seg over ca. 10 000 kvadratkilometer langs den danske, tyske og nederlandske nordsjøkysten og er et av verdens største tidevannsområder og det eneste med temperert klima.

I 2009 ble den tyske og nederlandske delen av Vadehavet satt på Unescos liste over verdens naturarv og havnet dermed i samme liga som flere andre av naturens undere, som Grand Canyon i USA og Great Barrier Reef i Australia.

Vadehavet er et helt spesielt naturlandskap

Den største delen av verdensarvområdet, knappe 4 400 kvadratkilometer, befinner seg i Schleswig-Holstein, Tysklands nordligste delstat. Det imponerende landskapet veksler mellom strand, sanddyner, marskland, øyer og halliger, og utgjør den største nasjonalparken mellom Sicilia og Nordkapp.

For å verne om det sensitive økosystemet har nasjonalpark-partnerne spesialisert seg på naturvennlig ferie. www.nationalpark-partner-sh.de Reisen til Vadehavet kan for eksempel tilbakelegges med tog og dermed gjøres klimanøytral. www.bahn.de Lokalt er det enkelt å komme seg rundt takket være godt utbygde buss- og ferjeforbindelser til øyene og halligene samt gode sykkelveier. www.nordseetourismus.de

Men det er ikke buss- og togrutene som angir rytmen her. Det er månen som bestemmer hvilken takt Nordsjøen og dens naboer skal bevege seg i, og det har den gjort i tusenvis av år.

10 000 dyr- og plantearter

Hver tolvte time, når sjøen fjærer og Nordsjøen trekker seg tilbake, er det om å gjøre å komme seg ut på sandorm-jakt. Da åpenbarer havet nemlig en miniatyrverden med 10 000 dyre- og plantearter. Besøkende kan utforske havbunnen ledsaget av kvalifiserte vadehavsguider. Det tilbys også egne vadehavsvandringer for barn, spesielt tilpasset vitelystne små oppdagere.

Men det er ikke bare barn som elsker å gå med hov og bøtte og samle Vadehavets ministjerner for å studere dem på nært hold. På ekskursjonen «Small Five» får deltakerne se sandorm, hjertemusling, strandkrabbe, hestereke og strandsnegl. Dette er de vadehavsbeboerne som er best tilpasset skiftene mellom flo og fjære. Ekskursjonen «Big Five» fører deltakerne tett på Vadehavets store stjerner.

De heter ikke løve, elefant eller neshorn, men sel, nise, havkobbe, havørn og stør. På turen «Flying Five» får deltakerne se tjeld, gråmåke, gravand, myrsnipe og ringgås.

Vadehavsvandringene

Opplysninger om når de ulike vadehavsvandringene arrangeres, fås i nasjonalparkens hus og turistinformasjonene samt i naturopplevelsesfinneren på www.nordsee-naturerlebnis.de.

Alle ekskursjonene er i høyeste grad lagt opp på en naturvennlig måte. Nordsee-Tourismus-Service, www.nordseetourismus.de, tilbyr gratis informasjonspakke og informerer om ferietilbud ved Vadehavet.

I tillegg til de faste beboerne får Vadehavet hvert år besøk av mellom 10 og 12 millioner trekkfugler på gjennomreise, blant annet ringgås. De raster på halligene på sin ferd fra Sibir, Skandinavia eller Canada til overvintringsplassene i syd og på tilbakeveien mot sommerkvarteret i nord.

I perioden da hvitkinngåsen passerer nasjonalpark-kommunen Friedrichskoog, tilbys en spesiell overnattingspakke inkludert «gåsesafari» til fuglenes fôringsplasser (7 overnattinger, «gåsesafari», kikkertleie, besøk på selstasjonen Multimar-Wattforum og i naturopplevelsesområdet Katinger Watt, leiesykler og reiseforsikring, fra 399 euro). www.friedrichskoog.de

Liker du artikkelen om Vadehavet er et helt spesielt naturlandskap?

Liker du artikkelen om Vadehavet er et helt spesielt naturlandskap, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.