Home Historisk artikkelarkiv Verdens lengste allé skal reddes

Verdens lengste allé skal reddes

by Reiseliv
2012-10-16 Gøta kanal.jpg

Verdens lengste allé reddes – eller trærne plantet langs Gøta kanal – er truet på grunn av sykdom. Nå skal den tradisjonsrike alléen langs vannveien reddes, blant annet ved hjelp av trefaddere.

Under utgravingsperioden frem til Gøta kanal sto ferdig i 1832, ble 16 000 trær plantet langs kanalen. Den gang som i dag utgjør trærne en allé på nesten 90 km, og er dermed den lengste alléen i verden.

Kanaltrærnes oppgave er ikke bare å lage en vakker ramme rundt Gøta kanal. Med sine lange røtter forsterker og støtter trærne kanalbanken og dermed også hele konstruksjonen til den gamle kanalen.

I Gøta kanals 180 driftsår er imidlertid alléen truet fordi mange av de opprinnelige trærne er gamle, syke og døende. Dette skaper et stort behov for nyplanting av trær, og nå kreves det et omfattende arbeid for å kunne holde alléen levende i nye århundrer.

Trefaddere

AB Göta kanalbolag planter årlig nye trær langs kanalen, men setter nå i gang en ekstra innsats for å bytte ut døende trær. Kastanje, lønn og lind er tresortene som skal nyplantes, og samtidig byttes døende alm og ask ut. De sistnevnte har vist seg å være mest utsatte for sykdom.

Som en del av redningsoperasjonen gir kanalbolaget nå alle som ønsker det muligheten til å bli trefadder: For 2000 svenske kroner blir du fadder for et eget tre, men det er også mulighet for å kjøpe andeler i et tre for 500 kroner. Alle faddere blir invitert til treplantingsseremoni langs kanalen i november måned.

– Det er svært viktig for oss å bevare Gøta kanal som et kulturelt byggverk, og trærne langs kanalen er selvsagt en vesentlig del av dette. I år feirer kanalen 180 år, og vi håper arbeidet vi nå legger ned i planting skal komme de reisende til gode de neste 180 årene også, sier markeds- og informasjonssjef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer.

For mer informasjon, se www.gotakanal.se.

Om Gøta kanal
Gøta kanal er en av Sveriges mest kjente og populære turistattraksjoner. Kanalen har i 180 år vært en møteplass for mennesker fra hele verden, og blir besøkt av rundt 3 millioner turister årlig. Rundt 3000 båter trafikkerer kanalen under sesong.
For mer informasjon om båtturer, severdigheter, festivaler og begivenheter, gå inn på www.gotakanal.se.

Byggeår: 1810-1832Göta kanal: Vänern (Sjötorp) – Østersjøen (Mem) Lengde: 190 km Antall sluser: 58 Max mål for båter: Lengde: 30 m, bredde: 7 m, dybde: 2,82 m Mastehøyde: 22 m Maksimal hastighet: 5 knopHøyeste punkt: Tåtorp-Forsvik (91,8 m.o.h.)Åpningstider: mai-september

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.