Home Historisk artikkelarkiv Vin og kultur i Tsjekkia

Vin og kultur i Tsjekkia

by Reiseliv
Vin og kultur i Tsjekkia

Vin og kultur i Tsjekkia: Reiselivs journalist Aase Rostad er på vei sørover i Tsjekkia. Gjennom vennlig, flatt landskap. Forbi gammelmodige småsteder. Blandet skog i åssidene. En og annen kommunistisk høyblokk i det fjerne…

Og høyspentmaster over stadig større åkre. Solsikker, mais og eplehager. Hun er ”laaaangt på landet”. Stadig fjernere fra internasjonale Praha – og snart i den historiske vinbyen Znojmo.

Her er hennes tips og anbefalinger!

Vin og kultur i Tsjekkia

For vinproduksjonen i Tsjekkia skal ha startet med italienerne, som kom omkring 9. århundre. De kristnet, handlet, bygget og brakte vinkultur. Karl IV(Charles med den berømte broen i Praha) – en markant person i landets historie, elsket disse lokale vinene. Røde druer dukket opp på 15-1600-tallet.

Historiens vekslende tider, med krig og politisk turbulens, ødela etter hvert alt grunnlag. Men nå er vinindustrien inne i en ny gullalder. Og et stort antall entusiastiske produsenter jobber mot stadig høyere kvalitet. Synd at virksomheten bare rekker til lokalt konsum.

For når bare 1% av produksjonen eksporteres – kan vi nok ikke regne med å finne tsjekkisk vin på Vinmonopolet med det første.

Bysfrice Nad Pernstejne

Nysgjerrige stopper vi på halvveien mot Znojmo – for å sjekke områdets edle dråper. Men så viser det seg at her er naturvern nesten like viktig som vinproduksjon. EDEN 2010 er et prosjekt tilknyttet UNESCO. – Den tsjekkiske førsteprisen for best naturvern gikk nettopp til denne kommunen, forteller en stolt ordfører.

I 2007 begynte Bysfrice sine aktive tiltak for å beskytte og frede skog og land omkring byen. Og ikke minst – de viktige og uerstattelige vannveiene skal holdes rene og friske. Naturvernturisme er blitt veldig populært – også blant utlendinger. Godt merkede vandre- og sykkelveier fører gjennom de aller vakreste traktene – til bortgjemte perler.

Gamle klostre, små steinkapeller, overdekte trebroer og fine fiskeplasser. Omfattende brosjyrer på engelsk – peker også ut pittoreske vertshusene og romantiske borger. Et av de mest berømte er Pernstejn (Bernstein) Slott (www.hrad-pernstejn.eu)

Eventyrslott med vinglede

Selv om man er på vintur – skjerpes jo tørsten av en rundtur opp i Bernstein borgen. Gotikk og renessanse preger de vakre salene og biblioteket har over 6.000 bøker.

Ingen fiende har noen gang greid å innta dette stolte byggverket. Men til hovedattraksjonen … nede under buene i slottsporten venter somalier Milan Vetéska. Sjenerøst fylles glassene, mens han underholder om landsdelens mest kjente vintyper.

Ryzlink Rýnský Sladké er en søt Riesling fra 2008, en Cabernet Sauvignon fra eikefat har herlig ettersmak. Andre liflige dråper er Chardonnay 2006, en halvsøt Gewürzstraminer og en grønn Veltliner. Samtlige har en liten tsjekkisk snert.

Spesielt spennende smakte en hvit Palava, med navn etter området, hvor man har drevet den frem siden 1950-årene. – Men siden denne typen produksjon krever mye arbeid, er det dessverre få som dyrker den, beklager Milan.

ZNOJMO

I Sør Morovia – nede ved den østerrikske grensen, finner vi vinbyen Znojmo – en av landets eldste. Her, midt i de vakre vinmarkene, feires hver høst Historic Wine Harvest Festival. To hele døgn med reneste 17. mai stemningen! Luften fylles av musikk og latter, og begrene av lokale viner av ulik kvalitet.

Lørdagens historiske opptoget har konge og krigere og fagre jomfruer til hest – til minne om den tsjekkiske monarken, John av Luxenbourg, og hans besøk i 1327. Turistinformasjonen gir god oversikt over egnens helårs-attraksjoner. Et lite on-and-off-tog tar deg rundt omkring i 1 ½ time – med 2 stopp underveis.

Først ved Znovins besøkssenter og museum. Det andre ved elven, Dyje. Begge steder serveres (selvsagt) de lokale spesialitetene – vin og ost. Enkel og behagelig avslappet vinrunde.

Sykkel og vin

Men stadig flere besøkende sverger likevel til en kombinasjon av natur, sport og vintesting. For her i traktene finnes omkring 75 km godt utbygde vandre- og sykkelveier – blant annet gjennom Podyjf nasjonalpark. Langs ”vinrutene”, mellom landsbyer og vingårder, kan du la tørsten bestemme antall stopp.

Nyttige brosjyrer gir info om avstand, vanskelighetsgrad og stigninger. Det skal jo ikke være alt for krevende? Bare litt trening, opparbeide tørsten – for målet skal, tross alt, være tørsteslukkende nytelse. De aller sprekeste tråkker over grensen – over elven Dyje – til østerrikernes edle dråper.

Området har over 18.000 hektar med vinstokker, som eies av omkring 20.000 bønder. Selv om de fleste har slått seg sammen, vil hver enkelt etikett fortelle nøyaktig hvilken vingård som ligger bak.

Er det snakk om geografisk kvalitetsinndeling sier man i Sør Moravia ganske enkelt: ”Det finnes god vin, dårlig vin – og den som er tenkt til Praha!” Vi aner en viss sjalusi mellom landsdelene.

Znojmos katakomber

Dypt under bysentrum ligger en labyrint med 27 km ”hemmelige” ganger påbegynt i 14. -15. århundre. Den mest utstrakte i Europa med velfungerende luftesystem. Inngang/utgang er ”gjemt” midt i bebyggelsen.

Og siden det ikke finnes noen registrert oversikt, må katakombene ha vært veldig nyttige i krigstider. Det halvmørke besøket byr på skumle skrik og skjelletter i klirrende kjettinger.

Det sies at de smale tunnelene faktisk strekker seg under grensen og helt inn til naboen Østerrike.

I dag kan du ta toget Znojmo-Wien på 1 ½ time. Så hvorfor ikke legge opp en rundtur med venner – Praha – Znojmo – Wien neste gang?

UTENFOR ZNOJMO SENTRUM

Restaurant Moravsky sklipek v Satove ligger bare en halv times biltur fra Znojmo og kan anbefales på det varmeste. Etter omvisningen ute i vingården, smakte det med et glass frisk, søt, gulhvit – og ”rykende” fersk – Burcák. Smaker herlig tre dager etter at druene er plukket. Pris per glass: 1€ !Ellers er grønn Veltliner kjellerens leder, regnes som den beste typen og drikkes mest.

Disse vinstokkene, som tåler temperatursvingninger, egner seg godt her. En flaske 2010 koster omregnet 90 NOK. En annen herlig sommer vin er en halvtørr rosé, fjorårets Cabernet Sauvignon med jordbæraroma.

Mens en Rhein Riesling, Spätlese 2010, er husets favoritt til kjøtt, fisk og salater. Om biologisk dyrking snakkes det helst ikke.

Men en vins høye pris signaliserer at det ikke er sprøytet på vanlige måten.

Noe kraftig attåt

Er du nysgjerrig på landsdelens solide måltider? Prøv potetbolle (eller klubb) fylt med oppskåret, røkt skinke og servert på en seng av surkål. På toppen hakket, velkokt løk.

Smaker herlig med en kald vin eller pils. Til dessert kanskje den tsjekkiske utgaven av østerrikernes Pallatschinken?: varm pannekake, serveres med friske bær eller hjemmelaget syltetøy, pluss en kremklatt eller is ved siden av.

Middagene skal gi godt med kalorier. En annen rett er frityrstekt ost – spesielt godt smaker det med blåost.

Din egen underjordiske vinkjeller?

Moravsky har stor og innholdsrik kjeller med langbord og benker til vintesting. Eksotisk er oppbevarings-skapene i det kjørlige tussmørket. Her kan folk leie tempererte skap – og lagre egen vin bak låste ”smijernporter”.

Kjøpes vin på nettet, leveres den direkte til de individuelle skapene. Små skap har plass til 75 flasker og koster 150 NOK/år. Lagring av 200 flasker koster noe mer.

I leien inngår 3 vin smakinger + en flaske god vin. I tillegg kan man gratis bruke kjelleren til smaking med gjester en gang. Mens andre betaler ca 30 kr. per person.

Lokale kjendiser og større firmaer er leietakere. De fleste er tsjekkere og noen utlendinger. En av dem er fyrsten av Luxenbourg, som jo har historisk tilknytning til landsdelen.

Malovaný sklep v Satove – den bemalte kjelleren

Like i nærheten, midt i det populære sykkel-vin-området, ligger en annen berømt kjeller dekorert med naive ”hule-malerier”.

For fremmede er det umulig å tenke seg hva som finnes under det lille idylliske, hvitkalkete huset. Men kjellergangene her er fulle av fargerike bilder, malt av en enarmet hobbymaler i løpet av tretti år!

Og etter et underjordisk besøk passer det igjen bra med et lite glass, eller tre, av husets sommerfriske vare.

ANDRE TIPS

Shopping her sør er ikke veldig spennende. Men det er hyggelige tilbud på ekte smykker, sko og krystallvaser. Til Znojmo’s spesialiteter hører nedlagte sure agurker – og snapser laget på epler og pærer, kirsebær, aprikoser og rognebær.

Liker du artikkelen Vin og kultur i Tsjekkia

Liker du artikkelen Vin og kultur i Tsjekkia, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Takk for at du leste artikkelen Vin og kultur i Tsjekkia

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.