Damene til venstre. Herrene til høyre. Håndkle? En eim av svovel ligger i lufta i resepsjonen på badet. Åstoppene i horisonten er snødekte. En tung sky truer med kraftig snøfall. Nå skal vi bade – ute. Huttemegtu….
Ohhh…nydelig omfavnelse. Det er ikke mange badegjestene her nå, en sen høstdag. Begripelig nok. Men en nydelig omfavnelse på over 40 grader er sekunder unna.
Fra garderoben, og ut fri luft i bare badebukse, like oppunder polarsirkelen i en høstdag er ikke hverdagskost. Men som et Guds under slår kraftige solstråler gjennom skylaget og gir trøst til en hutrende nordmann. Det er bare å komme seg ut i vannet – i svovelvannet som siver opp med geotermiske mikrorganismer helt nede fra 2500 meter i jordens indre.
For en lise – for en nytelse idet kroppen glir ned under vannflaten – i det asurblå vannet. Føttene tråkker forsiktig på fin sand, dampen stiger og sola sprer seg glansfullt over hele badedammen.
Det råder en stemning av forbauselse, åndelig taushet og kroppslig frigjøring i gruppen som et par-tre timer har sittet trangt i bilen. Alle sprer ut sine vinger – unnskyld – sine armer og går knebøyd gjennom vannet. Det er om å gjøre å holde seg mest mulig under vannflaten for å få den beste følelsen av å bade i en islandsk naturlig pool.
Ohhh…hett i rumpa
– Herlig! Fantastisk! Utrolig! Oppleve dette! Sakte men sikkert putrer det opp av superlativer bortetter. Den ene badegjesten etter den andre tømmer seg for godord, overgår hverandre med uttrykk journalister flest ønsker å unngå for ikke å bli tatt i løgn og utidig skryt. Men følget har bestemt seg – alle mener det de sier.
Det høres ett og annet hyl eller grynt når naturens skøyeraktighet sender en ekstra het geotermisk vannstråle opp fra bunnen og kiler ryggen eller brenner litt i rumpa.
De mest filosofiske i gruppen kommer seg helt ut på kanten av bassenget, og stirrer utover den frosne dalen mot nord. Men her er det godt å knestå. I andakt omgitt av sol, damp og helsevann.
Det skal være enkelte hudsykdommer, blant annet psoriasis som lar seg lege av slike bad. Men det får jeg ta rede på en annen gang. Foreløpig har slike lidelser iikke slått seg ned på kroppen min.
Fast i svovelriket
Tiden går også i svovelbadet – et svovelrike uten fanden selv – bare med det beste gudene og geologien har skapt. Tregt og uvillig begynner den ene etter den andre å tusle opp, noen inn til venstre og noen til høyre.
De mest nytelsessyke og halsstarrige tar veien om en badekum med litt ekstra varme i. Skal ha, skal ha, skal ha med det siste….
Så ble det ikke så kaldt å komme seg opp fra 40 grader til høstluft allikevel – som vi opprinnelig trodde. Oppvarmingen av kroppen holdt hele veien, inn til høyre, i dusjen og under påkledningen.
Og etterpå brant det godt i kinna i mange timer. I skuldrene og på ryggen med.
Tradisjon fra vikingtiden
Disse varme lagunene har vært brukt som varmtvannsbad og helsesenter helt siden vikingene slo seg ned på Island. Vanntemperaturen ligger på mellom 38 og 41 grader. Helt perfekt for en menneskelig kropp.
I alt er det fem laguner hvor du kan bade på Island. Et av disse er Myvatn Naturbad, som ligger nord på Island, 40 kilometer nord for Reykjavik, og ble åpnet i juni i 2004. Allerede etter tre måneder hadde 30 000 mennesker vært innom og kost seg det varme vannet. Naturbadet er en liten kunstig lagune i tilknytting til selve Myvatn som er på hele 4 kvadratkilometer, en attraksjon i seg selv. Myvatn ligger i en naturpark, omgitt av vulkaner, den siste aktiv for et par hundre år siden.
Den mest kjente lagunen er Blue Lagoon, som ligger kun et par mil nord for Reykjavik, ikke langt fra Grindavik.
Vannets velgjørende egenskaper fra disse lagunene er veldokumentert, og den geotermiske leiren fra badet selges også i form av hudpleieprodukter.
Etter et bad kan det smake godt med litt mat. Blue Lagoon har et par flott restauranter, heholdsvis Lava og Moss. Myvatn har en kaféterria med navnet Kvika. Og ikke langt unna ligger Sel – Hotel Mývatn som også serverer mange gode retter. På ekte islandsk vis.
Kommer du med bil via Smyril Line og Seydisfjördir, er det ca 3 timers kjøring til Myvatn. Mens det fra Reykjavik er godt og vel 400 kilometer. Blue Lagoon ligger midtveis mellom Reykjavik og Keflavik flyplass.
Det er gode veier på Island. Den eneste faren for bilister er at sjåføren har så mye spennende og vakker natur å se på.