Dødehavet er salt og hudprodukter av svart leire

by Reiseliv
Dødehavet er salt og hudprodukter

Dødehavet er salt og hudprodukter av svart leire. Så ja, hva gjør du da egentlig i Dødehavet? Kline deg inn med svart leire, ligge og flyte på ryggen, helt ubesværet og lese avis? Men er det så enkelt?

Nei, så enkelt er det nok ikke i virkeligheten. Du flyter for høyt, du greier ikke å holde balansen, du triller rundt, mister avisa og blir til latter. Dessuten er bading strengt kontrollert. Å kaste seg ut i det uten å være forberedt kan være livsfarlig.

Vannet i Dødehavet inneholder 25% salt. Hvis du svelger det, vil du bli sendt rett til lege eller sykehus. Det er best å følge spillereglene.

Først noen tørre fakta. Dødehavet, altså strendene rundt, ligger 400 meter lavere enn havets overflate. Det er det laveste punktet på tørt land noe sted på kloden. Og denne enestående beliggenheten har gitt støtet til en hel industri, nemlig hudprodukter. Den verdenskjente bedriften AHAVA (Kjærlighet) ligger her, og høster Dødehavet for stoffer som faktisk nesten bare finnes her. Fra dypet hentes det opp slam som er helsebringende for huden. Men de helbredende virkningene av Dødehavet og omgivelsene er mer sammensatte.

Dødehavet er salt og hudprodukter
Kjekke gutter i helsebringende leire, eller bare for gøy kanskje. Foto: Ri Ya.

Overlege Marco Harari i Israel har arbeidet her i mer enn 30 år, og vet mer om dette enn de fleste. Han er klar over at legemiddelindustrien ønsker å kopiere naturen, i dette tilfelle vannet og den svarte leira i Dødehavet, og framstille kremer som kan gjøre det samme som et opphold her.

Dr. Harari smiler og sier at de ikke har forstått helt. Alle disse faktorene spiller sammen. Det går an å lage piller eller kremer som inneholder mange av stoffene her, men man kan ikke tappe klimaet, hele miljøet på en flaske og selge det. Dødehavsområdet er derfor blitt et Mekka for folk med hud- ledd- og lungelidelser, og spa-hotellene står tett i tett langs strendene. Og om Dødehavet må behandles med respekt når du bader, ligger svømmebassenger på rekke og rad langs kysten.

Men i området finnes mer å se og oppleve enn spa og rehabiliteringsinstitusjoner.

Qumran og Dødehavsrullene

Dødehavet er salt og hudprodukter
I hulen til venstre ble de berømte Dødehavsrullene funnet. Foto Bogdan Siudy

Israel er et lite land, 20,770 km². Hedmark fylke er på 27 388 km². Likevel er det utrolig mye å velge i, selv om du bare holder seg i nærheten av Dødehavet.

I Qumran ligger grottene der Dødehavsrullene er blitt funnet. Disse skriftrullene er skrevet over et langt tidsrom, de eldste mer enn 300 år f. kr. De var en sensasjon da de første ble funnet i 1956. Det var gjetere som fant de ved en tilfeldighet. De kastet steiner ned i hulene for å høre på lyden, da de plutselig hørte en uventet lyd av noe som ble knust. De greide å klatre ned, og fant leirkrukkene med skriftrullene.Etter 2000 år var de svært medtatt, men det er likevel et mirakel at det er noe tilbake. Sannsynligvis har klimaet virker konserverende. I dag er det utstillinger, adgang til å se på utgravinger, butikker og restaurant i Qumran. Dette er avgjort verdt et besøk.

Dødehavet er salt og hudprodukter
Dette er de 2300 år gamle Dødehavsrullene som ble funnet i en hule av gjetere i 1956. Foto: Alefbet26.

Det gir en underlig følelse å gå her i de omgivelsene som har betydd så mye for hele vår sivilisasjon. Ikke langt herfra lå Sodoma og Gomorra, byene Herren ødela med ild og svovel på grunn av innbyggernes ugudelige livsførsel. Lot og hans famlie ble advart, men Herren sa at de ikke måtte se seg tilbake, ikke under noen omstendighet. Lots hustru snudde seg likevel, og ble omdannet til en saltstøtte. I området her finnes flere saltstøtter som kalles Lots hustru.

Ein Gedi, økoturisme

Kong David fant ly for fiendene sine i nærheten av det som i dag heter Ein Gedi. Den gang var det ødemark, men det var et lite fossefall her. I den tørre ørkenvarmen er vann det samme som liv.

Ein Gedi var fortsatt et avsidesliggende, nesten ubeboelig sted i 1956. Men noen soldater fra den unge israelske hæren bestemte seg for å slå seg ned her, opprette en kibbutz, dyrke jorda og bygge landet. Kibbutz var et unikt israelsk eksperiment for å bygge geografisk avgrensede samfunn etter kollektivistiske prinsipper. Ved å kombinere sosialisme og zionisme ble små selvstyrte enkeltsamfunn etablert, basert på likhet og solidaritet.

Likhet og solidaritet var grunnlagt i felles opprinnelse og felles religiøs tro. Den første kibbutz ble opprettet i 1910 som et landbrukskollektiv.

Det finnes fortsatt kibbutzer i Israel, men de har gradvis forandret karakter. I Ein Gedi begynte man allerede for over 40 år siden å bygge opp en liten Edens hage i ørkenen. De importerte planter, trær, alle slags vekster, og fikk dem til å slå rot i israelsk jord. Ein Gedi er i dag et senter for økoturisme. Man kan leie rom her, kanskje leie et ledig hus og bo her for lengre tid. Her finnes eget, utmerket spa. Stedet kan by på all den ekspertise som finnes ved de større helsesentrene.

Det vil i så fall bli et opphold som ikke likner stort på livet ved de store hotellene. Ein Gedi er utrolig fredfylt og vakker. Det er ikke til å forstå at dette er bygget opp i så ugjestmilde omgivelser. Og ellers: Israel er jo et lite land rent geografisk. Det er bare et par timers bilkjøring fra Dødehavet 400 meter under havnivå, til Jerusalem som ligger på og rundt fjell på ca 800 meter høyde over havet. Det gjør det enkelt å komme rundt, oppleve nye steder og få avveksling.

Men denne gangen var det Dødehavet som var målet på grunn av klimaet, den store gjestfriheten, den fantastisk gode og sunne maten, og førsteklasses lokale viner.

FAKTA:
– Vannet i Dødehavet er rikt på 21 ulike mineraler som magnesium og kalsium. 12 av disse mineralene finnes ikke i noe annet hav eller sjø.
– De samme stoffene finnes også i slammet fra bunnen, i tillegg til organiske stoffer fra strendene og bunnen.– På grunn av ørkenklimaet er lufta fri for pollen og andre allergener.
– Fordi Dødehavet ligger 400 meter under havets overflate får vi noe fordeler:

  1. Høyere lufttrykk som gir 8% mer oksygen i lufta her enn noe annet sted på kloden.
  2. Et ekstra 400 meter tykt lag atmosfære, noe som stopper mye av de skadelige strålene fra sola. Vi kan ligge lenger ute i sola uten å bli forbrent. Her er verdens eneste friluftssolarium for psoriasis, Solarium 400.
  3. På grunn av fordampningen fra sjøen får lufta et høyt innhold av helsebringende mineraler.

– Alt dette virker gunstig inn på hudlidelser som psoriasis, men også på reumatisme og lungeproblemer (allergier, lungefibriose og KOLS).
– Mennesker som lider av kronisk utmattelsessyndrom har også hatt stort utbytte av opphold her.

Reisetips til Israel: Du kan igjen reise til Israel etter en lang nedstenging på grunn av Covid19-pandemien. Men det er fortsatt noen restriksjoner for å komme inn. Israel åpnet 1. november 2021 for turister fra land som har vaksineringsbevis som er knyttet til EUs løsning. Dette betyr også for nordmenn. Men du må ha tatt den siste dosen maksimalt for 180 dager siden, før du planlegger å forlate Israel. Det er også krav om negativ PCR-test ved innreise. I tillegg må du ta obligatorisk Covid19-test ved ankomst. Ikke glem å ordne deg med reiseforsikring under ferie i Israel. Nordmenn får turistvisum – B2 – for opptil tre måneder ve ankomst. Du får en «Border Control Entry Permit» som bevis på lovlig innreise og opphold. Dette må du ikke rote bort. Du må akseptere eventuelle spørsmål fra israelske immigrasjonsmyndigheter og sikkerhetspersonell om hva du skal gjøre i Israel. UDs reiseinformasjon er alltid en fin kilde til oppdatert informasjon når du skal ut og reise.

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.