Kunstnere i den evige stad: Første gang du kommer til Roma, slår historien imot deg. Her vokste det mektige romerriket, langt utover sine grenser. Enhver som møter denne drømmen av en by, vil for all tid sitte igjen med beundring av hva mennesker kan skape. Og bli nedslått av hvor rå mennesker har vært gjennom historien.
Blodigheten under romerriket, har generasjonene i ettertid tatt igjen i religiøs utøvelse, med paven og Vatikanet i sin midte.
«Så lenge Colosseum står, så lenge vil også Rom stå. Når Colosseum faller, vil også Rom falle. Når Rom faller, vil hele verden gå under». Dette er sagt av en engelsk historiker fra det 8. århundre, og støtter opp under den kjente benevnelsen om Roma: «Den evige stad». Det er også et munnhell som heter at «Alle veier fører til Rom».
Få steder i verden er så myteomspunnet og full av legender som Roma. Når du kommer til denne byen, kommer du ikke utenom historie og religion. Gjennom Roms vekst og fall har romerne styrt mye av historien og den religiøse utvikling. Og de fysiske bevis på dette kan du se i rester av templer og blodige arenaer, fantastiske kirkebygg og palasser. Som turist i Roma kan du nå det meste av dette innenfor rimelig gangavstand.
Roma er for mange verdens vakreste by – og Roma er kanskje den byen du aller mest vil føle at du ikke kan få med deg alt på én ferie. Roma er en stor skattekiste du aldri vil skimte bunnen av. Og her er du fortapt uten en god guidebok.
Bli ikke forvirret over navnet på elven som gjennom 2500 år har rent gjennom byen: Tiber eller Tevere er like bra, og begge er faktisk godkjent i «rettskrivningsbibelen» Tanums store rettskrivningsordbok.
Kunstnere på sin ferd i den evige stad
Det er ikke rent få norske kunstnere som har reist den lange veien fra Norge og ned til Roma, Blant de mest kjente navn er J. C. Dahl, Thomas Fearnly, Henrik Wergeland, Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Bjørnstierne Bjørnson, Sigrid Undset og Camilla Collett, Jonas Lie og Ole Bull. Ibsen påbegynte for øvrig sitt verk Peer Gynt nettopp i Roma.
Sigrid Undset kom til Roma første gang i 1909. I boken Jenny skriver hun ofte om utsikten til appelsintrærne, palmene og folkelivet på Via Frattinas og Monte Pincios dypgrønne trekroner. Beskrivelsen i Jenny er slik Undset selv opplevde disse stedene i Roma.
«Jeg synes, jeg maa lægge mig ned og kysse jorden av ydmyghed … for jeg er lykkelig, som jeg ikke vidste et menneske kunde være. Eller – jeg har alltid vidst det. Men jeg har aldrig tænkt, jeg skulde bli det…» skrev Sigrid Undset om Roma.
På Via dei Condotti ligger det en liten kafé som har stor betydning for nordmenn som har oppholdt seg i Roma. Særlig for norske kunstnere gjennom 150 år. Kafeen heter Café Greco, og var et fast møtested for norske kunstnere. Det er ikke så rent få norske berømtheter som har drukket seg fulle her. Veggene er også prydet med flere norske dekorasjoner. Kafeen er nå fredet av italienske myndigheter. Café Greco er Romas eldste kaffebar.
Ferdinand Finnes telefon med Dgbladet
I april 1999 hadde Ferdinand Finne denne samtalen med Dagbladet på telefon fra Roma:
Ferdinand Finne: «Kjempenyhet til Dagboka! Vet du, Romas eldste café, Café Greco fra 1760, i familien Grimaldis eie siden 1872, er solgt! Her har hele kunst- og kulturhistorien hatt sine stambord, her satt Goethe og Schopenhauer, Wagner, Baudelaire, Lord Byron, Bjørnson, Grieg, Ibsen…»
Dagbladet: «Og Ferdinand Finne?»
Finne: «Hver kveld før middag med en gin/tonic. Jeg fullbeskjeftiger to trykkerier og lager bilder til min utstilling på 90-årsdagen. Har vært her i tre uker i iskulde. Men i dag er sommeren kommet.»
Roma er full av severdigheter. Blant de mest berømte er Colosseum, Forum Romanum, Sannhetens Munn, Peterskirken, Vatikanmuséene, Pantheon, Palatin, Kapitol, Spansketrappen, Trevifontenen og katakombene. Peterskirken har strenge regler om hvordan du skal gå kledd, og er du iført shorts slipper du ikke inn. Heller ikke bare skuldre eller synlige knær aksepteres.
Arrivederci, Roma
Vi avslutter med teksten til den lille, nydelige melodien fra filmen «Seven Hills of Rome». Teksten er skrevet av Carl Sigman og musikken komponert av R. Rascel.
Arrivederci Roma Goodbye, goodbye, to Rome. City of a million moonlit places, City of a million warm embraces, Where I found one of all the faces Far from home. Arrivederci Roma It’s time for us to part. Save the wedding bells for my returning, Keep my lover’s arms outstretched and yearning, Please be sure the flame of love keeps burning In his/her heart.