Overnatt på italiensk slott og smak vin i Piemonte

by Mona Haugen-Kind
overnatte

Her snakker vi om kinderegg når det kommer til feriedestinasjon, ikke bare lager Marchesi Alfieri utrolig flotte viner, de har også en spennende historie og et utrolig flott slott man kan overnatte rett ved siden av! -skriver Reiselivs sommelier Mona Haugen-Kind som har bodd der.

Overnatte: Marchesi Alfieri ligger i det historiske sentrumet av San Martino Alfieri, ca. 20 minutter med bil unna både Alba og Asti. Man kan lett bestille seg rom på Marchesi Alfieri her og de har utrolig elegant innredede rom med Wifi og alt man trenger, inkludert frokost. Jeg besøkte de i april.

Det har vært dyrket vin her lenge, allerede på 1300-tallet var det kultiverte vinmarker rundt eiendommen. I dag dyrkes det 21 hektar og de produserer ca 100.000 flasker i året (kun en av vinene er tilgjengelig i Norge). Jordsmonnet er leirholdig med en stor andel nedbrutt kalkstein.

Det bidrar til å gi en delikat, syrlig og intens rødfruktdominert karakter, typisk for barbera fra Asti-sonen. Men vinene skal vi se nærmere på litt lenger ned.

Overnatte på slottet

Slottet, eller fortet på den tiden, ble satt opp i middelalderen og ble eid av en rik familie frem til den adelige Alfierifamilien tok over det i 1696. De gjorde det om til et flott slott i barokkstil og fortsatte å bygge på eiendommen de neste århundrene.

Moderniseringen av eiendommen, som ligger til grunn for dagens virksomhet og at folk kan overnatte, fant sted tidlig på 1980-tallet under ledelse av Carlo Alfieri, de holder fortsatt på med renovasjonen av noen av rommene som kommer til å bli helt nydelige etter hva jeg kunne se. Jeg kan se for meg at dette er et helt fantastisk sted å gifte seg, ballsaler i forskjellige størrelser med klassisk innredning, hageområdet…

I 1815 renoverte Marquis Carlo Emanuele Alfieri de store hageområdene på eiendommen, han ville ha en park i romantisk engelsk stil. Og parken er fortsatt et helt magisk sted å være, jeg fikk dessverre ikke så god tid til å utforske den da jeg måtte ta et veldig tidlig fly hjem, men det jeg så minnet om en hemmelig hage fra en eventyrverden… Ikke minst så har de en monumental eik, akkrurat hvor områdene Monferrato, Langa og Roero møtes!

Vinmakeren Mario

Jeg blir møtt på vingården av Mario Olivero, ønologen hos Marchesi Alfieri og Sommelier Isella Zanutto. Mario er litt sliten etter noen dager på Vinitaly, men tar gjerne på seg å vise meg rundt i vinkjelleren og smake vin, mens min kvinnelige kollega tar meg med på en rundtur på eiendommen og ikke minst middag på en liten perle av en Michelin-restaurant senere på kvelden.

Mario har vært vinmaker for Alfieri i 19 år og har bakgrunn fra Col d`Orcia. Det er utrolig moro å følge han gjennom vinkjelleren og høre han fortelle både om vinmarkene og historien til vinhuset. Han forteller blant annet at eierne av vinhuset fikk pinot noir (nero) i bryllupsgave, en litt spesiell gave da druen ikke er spesielt vanlig i området.

Foruten barbera d`Asti dyrkes i dag moderate mengder pinot nero, nebbiolo og grignolino på eiendommen.

Det dyrkes to barbera d`Astier, La Tota og Alfiera, der sistnevnte er husets prestisjevin og La Tota er den eneste som har nådd det norske markedet.

Alfieri har vinstokker som er opp mot 70 år gamle, Alfiera og La Tota produseres på grunnlag av ca 50 år gamle vinstokker.

Lagring og modning av disse to vinene foregår på franske eikfat av varierende størrelse og alder i ca 15 mnd. (Alfiera får en noe mer moderne touch i fremstillingen enn La Tota) Vinene lagres videre i 3-8 mnd før salg.

Jeg syns både Alfiera og La Tota er utrolig godt balanserte på smak, de har deilig frukt, kryddernoter, og sitter godt i munnen. De er gode bevis på hvor god Barbera faktisk kan bli!

Min favoritt er Alfiera

Hvis jeg må velge en favoritt blir det Alfiera, den har litt mer vaniljepreg i avslutningen og sitter best i min gane.

Oliver forteller også at de ofte høster litt før de andre i området, de er «på`n» som vi sier på norsk, og høster druene akkurat når de er modne.

En spesialitet hos Alfieri er grignolino, en nokså vanskelig drue å dyrke på grunn av sin delikate, nærmest roséaktige fruktkarakter og sitt høye innhold av tannin. Denne smaker jeg også, og jeg må si at jeg syns den er noe sær. Den er produsert på hvitvinsmetoden og er en lys og lett vin med tørre og markante tanniner. Ikke helt min stil.

De har også en musserende vin som er ganske god, produsert på pinot noir. Det samme er den røde vinen produsert på pinot, den har en lett og delikat aroma og utmerker seg egentlig ikke på noen områder. Grei drikkevin.

Nebbioloen deres fremstår som en klassisk nebbe fra området, godt balansert, god syre og fin struktur.

Siden jeg ankommer ganske sent er det ikke tid til mer enn å skifte og reise til Priocca med kollega Isella som jobber for Alfieri. Det tar under 10 minutter å kjøre, og det er det verd. Restauranten er nemlig Il Centro, en kjent Michelin restaurant i området. Her møtes vi av en hyggelig italiensk eier som raskt får oss til å føle oss som familie. Det er også derfor jeg legger vekk kamera og notatblokk under middagen.

Vi spiser og drikker godt slik en bør på en Michelinrestaurant. De nydeligste retter inkluderer risotto med trøffel, tartar av kalv, hare… Vi deler også en flott flaske vin til. Jeg avslutter måltidet med en grappa fra 1985 før vi farter mot hotellet igjen og nyter en god natts søvn. Hit kunne jeg godt tenke meg å komme tilbake med litt bedre tid!

Artikkelen er skrevet etter en tur i samarbeid med I Vini del Piemonte.

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.