Ferie i Jordan? Ta noen timer eller en dags frivillig arbeid. Da kommer du mye tettere inn på landets hverdagsliv.
Jordan finner nye veier for å gi din ferie et interessant innhold.
Gjennom ideen ”Frivilligturisme” kan turister på pakketurer eller de som reiser på egenhånd få komme tettere inn på dagliglivet i landet.
Ved å bli med på frivillig arbeid noen timer eller en dag kan turisten både bidra det jordanske lokalsamfunn med en ekstra innsats
Og så kan du bli kjent med mennesker på grasrota.
Dette kan ofte være vanskelig på de typiske feriestedene.
Barnehjem og SOS Barneby
Det er mange muligheter for frivillig arbeide, for eksempel på et barnehjem, male et klasserom, besøke en SOS Barneby, prate med eldre mennesker eller plante et oliventre.
Slike korte besøk og aktiviteter kan lett inkluderes i det programmet turisten ellers har satt seg som mål, og hva slags frivillig arbeid han eller hun velger, så kan det gi ferien en ny dimensjon og dybde.
Jordan har mange tiltrekkende og spennende ferieopplevelser innen historie, kultur, arkeologi, natur og eventyr.
I tillegg kan slikt frivillig arbeid gi fornyet forståelse for det jordanske samfunnet, og å knytte menneskelige relasjoner.
Bading og historie
Hva ellers kan du gjøre i Jordan?
Dykkere bruker gjerne Jordan som base når de skal ned i dypet i Rødehavet.
Den mer vanlige turist kan få riktig så fargerike akvariske opplevelser ved kun å snorkle litt mange steder langs kysten.
Så er det Dødehavet, lite egnet for dykking, for ikke å si umulig. Men det er et faktum at du kan ligge på ryggen, flyte og lese.
Det som kalles øko-turisme er sterkt voksende i Jordan.
Den 2000 år gamle byen Petra, hvor bygninger er skåret ut i fjellsidene er et kjempemessig trekkplaster, og bør nok besøkes.
Byen ble «glemt» på 1200-tallet og gjenoppdaget av sveitseren J. L. Buckhardt i 1812.
Filmheltene i Wadi Rum
Visste du forresten at Petra i Jordan var åsted for de første filminnspillinger av Indiana Jones i The Last Crusader allerede i 1989?
Joda, her var både Sean Connery og Harrison Ford på plass og gjorde sitt til sukessen med denne filmfiguren.
Og så har du jo legendariske «Lawrence of Arabia» med Peter O. Toole, Alec Guiness og Omar Sharif, en film som i sin helhet ble tatt opp i Wadi Rum.
Ørkenen Wadi Rum er en opplevelse i seg selv.
Jordan har en rik historie som strekker seg tusenvis av år tilbake. Landet, som ligger i hjertet av Midtøsten, har vært et knutepunkt for sivilisasjoner og imperier.
Arkeologiske funn viser at Jordan har vært bebodd siden steinalderen, og regionen var tidlig et viktig område for menneskelig aktivitet. I oldtiden var Jordan hjem for flere betydelige kongedømmer, inkludert Edom, Ammon og Moab, som alle er nevnt i Bibelen. Området ble senere en del av flere store imperier, inkludert det assyriske, babylonske og persiske riket.
Nabatéerne og Petra
En av de mest ikoniske periodene i Jordans historie er Nabatéerriket, som eksisterte fra ca. 400 f.Kr. til 106 e.Kr. Nabatéerne etablerte hovedstaden sin i Petra, et fantastisk bykompleks hugget ut i fjellet som i dag er et UNESCO verdensarvsted. Petra var et viktig handelsknutepunkt på grunn av sin strategiske beliggenhet på karavaneveiene som forbandt Arabia med Middelhavet.
I 106 e.Kr. ble Nabatéerriket annektert av Romerriket, og Jordan ble en del av den romerske provinsen Arabia Petraea. Byer som Jerash (Gerasa) utviklet seg til velstående romerske sentre med imponerende arkitektur. Etter Romerrikets fall, ble Jordan en del av det bysantinske riket, og kristendommen ble utbredt i regionen, noe som førte til byggingen av mange kirker.
På 600-tallet kom den arabiske islamske ekspansjonen til Jordan. Regionene ble raskt en del av det arabiske kalifatet, først under Rashidun-kalifatet, og senere under Umajjadene og Abbasidene. Jordan var en viktig del av islamsk historie, og flere islamske dynastier kontrollerte området. I middelalderen ble landet også påvirket av korsfarerne, som bygget festninger i området, selv om de til slutt ble beseiret av muslimske herskere som Saladins styrker.
Fra 1500-tallet og fram til første verdenskrig var Jordan en del av Det osmanske riket. Under første verdenskrig støttet Hashemittene, en viktig arabisk klan, det britiske imperiet mot osmanene i håp om å skape en selvstendig arabisk stat. Etter krigen ble området som i dag utgjør Jordan en del av det britiske mandatområdet, men i 1921 ble det opprettet som det britiske protektoratet Transjordan under ledelse av Emir Abdullah I, som var en etterkommer av profeten Muhammed.
Jordan fikk full selvstendighet i 1946 og ble Det hashemitiske kongedømmet Jordan. Kong Abdullah I ble den første kongen. Etter hans død ble hans sønn, kong Hussein, en sentral skikkelse i Midtøsten-politikken fra 1952 til sin død i 1999.
Hussein klarte å navigere landet gjennom en rekke utfordringer, inkludert flere arabisk-israelske kriger og den store palestinske flyktningkrisen. I dag styres Jordan av kong Abdullah II, som har fokusert på modernisering, økonomiske reformer og opprettholdelse av stabilitet i en region preget av konflikter.
Jordan har med sin lange historie og strategiske beliggenhet vært et møtepunkt for kulturer, religioner og handel gjennom tidene, og landet har en viktig plass i både den islamske og verdenshistorien.
Mer på www.visitjordan.com