Home Konkurranser Nye reisebøker – Tyrkia, Roma og friluftsliv

Nye reisebøker – Tyrkia, Roma og friluftsliv

by Per Henriksen

Tre nye bøker om reisemål og naturopplevelser: «Tyrkia – Midtens rike», «Jeg fant jeg fant» og «Roma – Keisernes by». Dette er tre helt nye bøker som vil interessere alle reiselystne.

I juni hadde Reiseliv en konkurranse om å vinne reisebøkene omtalt i denne artikkelen. Vinnerne er trukket, og fem bøker gikk til 6856 Sogndal, 8215 Valnesfjord, 2133 Gardvik, 0375 Oslo og 6522 Frei. Bøkene er sendt fra forlaget.

Tyrkia – midtens rike

Boken gir deg et overblikk over Tyrkias historie og frem til i dag. I 1923 ble den nye republikken Tyrkia til, det osmanske imperiet gikk i oppløsning under første verdenskrig.

Forfatteren Tor Kristian Birkeland (f. 1981) flyttet til Ankara i 2017. Han bodde der i tre år. Arbeidet med boka ga ham mye kunnskap om Tyrkia, og dette bringer han videre til sine lesere i boka.

Boka gir innblikk i Tyrkias historie og samtid knyttes til enkeltpersoners opplevelser gjennom historiske dokumenter. Forfatteren har også intervjuet folk fra forskjellige samfunnslag og grupper. Han tegner et bilde av et landområde som over tusener av år har blitt preget av mange folkeslag som har levd, i overflod og i sult, i krig og i fred, som kristne og muslimer, alevier og jøder på Anatolia-halvøya som i dag utgjør mesteparten Tyrkia. Her forklares landet på en tilgjengelig måte for alt fra turister til forretningsfolk til diplomater som ønsker en introduksjon til landet. 

I 1923 kom den nye republikken Tyrkia til verden, bygget på ruinene av det muslimske, osmanske imperiet. Den store landsfaderen, Mustafa Kemal Atatürk, gjorde det han kunne for å dra det nye Tyrkia inn i den sekulære og moderne visjonen han hadde for en nasjonalstat. Blant tyrkere flest huskes Atatürk i dag som krigshelten som samlet landet, beskyttet det mot utenlandske makter, ga kvinner stemmerett og utdanning og gjorde at hvem som helst i prinsippet kunne bli president.  

Det var imidlertid ikke alle som delte Atatürks visjon, og det måtte en iherdig og til tider voldelig nasjonsbygging til for at landet skulle bli tyrkisk og enhetlig nok. Det prosjektet pågår fremdeles. Etter flere statskupp og kuppforsøk holder Tyrkia fremdeles på med å finne sin form. De siste to tiårene har Tyrkia tilsynelatende vendt seg stadig mer mot islam, og ser med lengsel tilbake på sin muslimske, osmanske storhetstid, stikk i strid med Atatürks plan. Hva er det som skjer i Tyrkia, og hvorfor skjer det?

En høyaktuell bok som gjør deg klokere!

Jeg fant jeg fant

Forfatteren Espen Hilton (f. 1981) er kjent som toppblogger, programleder, kjendisstylist, og deltakelse i det kjente programmet «Bloggerne» på TV2.

Han har her skrevet en nytenkende og annerledes turbok! Forfatteren begynte sin egen treningsreise som ung gutt – og tok av 35 kilo i skogen hjemme på Vennesla. I boken deler han sine beste tur-tips med oss – og tillegg får du quiz, treningsprogram, oppskrifter, råd og tips! Turmaten har et kapittel for seg selv – sunn, god og mettende, men spennende i andre utradisjonelle varianter.

Forfatterens forkjærlighet for toppturer startet for fullt da han i 2009 pakket sekken og dro på en fire ukers tur med Lars Monsen i programmet «Ingen Grenser». I 2011 dro han på tur igjen; denne gangen med Tom Stiansen og «71 grader nord». Denne turboken egner seg både for den erfarne og uerfarne – eller mest av alt de midt imellom, og for barnefamilier. Til alle som ønsker en bedre mental – og fysisk helse, gjennom aktiviteter og naturopplevelser. Espen Hilton (f. 1981) er for mange kjent som toppblogger, programleder, kjendisstylist, sin deltakelse i det kjente programmet «Bloggerne» på TV2.

Espen Hiltons forkjærlighet for turer startet for fullt da han i 2009 pakket sekken og dro på langtur med Lars Monsen i programmet «Ingen Grenser». I 2011 dro han på tur igjen; denne gangen med Tom Stiansen og «71 grader nord».

I boken tar han oss med på sine beste turer, der naturopplevelser, kultur og historie er viktig. I tillegg får du treningsprogrammer, oppskrifter på annerledes, energirik og velsmakende turmat, quiz og leker til leirbålet + mange gode råd og tips.

Boka inneholder:
• 15 turforslag, primært Østlandsområdet og Sør-Norge
• Oppskrifter på god, energirik og rimelig turmat
• Fotografering med mobil – gode tips fra Morten Krogvold
• Pauseforslag: Quiz til leirbålet +  aktiviteter for barna
• Tips og råd om klær & utstyr til turen
• 15 min daglig trening for å øke turgleden
• Egne sider for notater/dagbok

Dette er en turbok som egner seg både for den erfarne og uerfarne; som ønsker ønsker en bedre mental – og fysisk helse, gjennom aktiviteter og naturopplevelser. 

Roma – keisernes by

I denne boka forteller forfatteren Hugo Flaten mange fascinerende historier, myter og anekdoter som er knyttet til Kapitolhøyden, Forum Romanum, Palatinerhøyden, Neros gylne hus, Colosseum, Circus Maximus, Augustus’ fredsalter og Konstantinbuen, for å nevne noen. Han binder dette sammen med de viktigste keisernes; Augustus, Nero, Trajan, Hadrian, Marcus Aurelius og Konstantin den store. 

Boka er en presentasjon av Roma på keisernes tid og om dagligliv i byen. Mest beskriver han om de viktigste bygningene og monumentene romerne etterlot seg og som vi kan se i dag. Vi kan vandre i dem og beundre dem, men uten veiledning, slik boka gir, blir det lite liv. 

Boka gir oss også fine beskrivelser av romernes matvaner, klesdrakter og frisyrer, navneskikker, tidsregning, berømte veier og miltærmakt Og endelig, om deres tanker om religion og døden. Romas bokstavelig talt største monument fra antikken, bymurene, går ofte upåaktet hen hos turistene. Dette bøter boka på med en bred omtale. Likeså de mange obeliskene.

Dette er et dypdykk i Romas historie. Gled deg til din neste Roma. Boken er rikt illustrert med mange flotte bilder. 

Alt mellom to permer her er noe for alle som er fascinert av Roma og som ønsker litt mer informasjon enn det som presenteres i vanlige turistguider. Passer for alle reiseglade, så vel ung som gammel. 

Hugo Flaten (f. 1950) er lege, forfatter, Roma-guide og Roma-entusiast. «Roma – keisernes by» er Hugo Flatens tredje bok om Roma.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.