Penang er historisk ferieparadis i fargerike Malaysia

by Sunny Sun
Penang er historisk ferieparadis

Penang er historisk ferieparadis i fargerike Malaysia. Dette avspeiles i Hibiscusen – denne praktfulle blomsten med 300 eksotiske arter, og er Malaysias nasjonalblomst. Ikke så rart; hibiscusens mangfold avspeiler Malaysias folklore og natur, et land delt på midten av mektige Sør-Kina-havet. I øst ligger de store regnskogene, i vest de mer befolkede områder med hovedstaden Kuala Lumpur og det historiske ferieparadiset Penang.

I over 200 år har reisende stoppet i Penang. Her har emigranter fra Asias tettest befolkede land – Indonesia, India og Kina slått seg ned. Og det samme har folk fra mange andre land i Asia og Europa gjort. Sammen med den opprinnelige befolkningen er det skapt en kulturell smeltedigel, med sin egen identitet – og som hibiscusen: Et mangfold; etniske uttrykk gjennom språk, folklore, mat, arkitektur, kunst og hverdagsliv.

Penang er en av tretten delstater på vestkysten av Malakkahalvøya. Delvis splittet med en stripe på fastlandet og en øy forbundet med bro, ikke altfor langt fra grensa mot Thailand. Over tre millioner turister strømmer til dette området hvert år. Allikevel har Penang klart å holde på den kulturelle identiteten som er skapt gjennom 1800- og 1900-tallet.

Det er jo ikke så langt igjen til ekvator, så temperaturen året rundt er knapt av det kalde slaget. Heller behagelig for en nordmann, på kanten til for godt. Selv de kraftige regnskyllene er tempererte.

Georg Town med kolonial britisk stil

Det som mest forbinder historien her, er delstatens hovedstad George Town med én million innbyggere. Det første som slår en er arkitekturen – den koloniale britiske stilen. Blant perlene er Fort Cronwallis, Rådhuset (City Hall), Rettsbygningen (Court Hall) Delstatsmuseet (State Museum) og St. George-kirken. Penang har faktisk den største konsentrasjonen av førkrigsbygninger i hele Asia.

Britene anla sitt første støttepunkt her allerede i 1786 da Francis Light ankret opp utenfor kysten. De forlot Malaysia så sent som i 1970. Dette var på et tidspunkt da Malaysia hadde oppnådd selvstendighet, og etter forferdelige opptøyer innført lover om at rasespørsmål er forbudt.

Ulike etniske grupper kan fortsatt være av den oppfatning at jevnbyrdigheten ikke er helt på plass. Malaysia har allikevel funnet en slags balanse mellom folkegruppene, ikke minst mellom de to store og steile religioner; islam og kristendom.

Portugiserne var for øvrig de første europeere som tok dette område så tidlig som i 1511.

George Town er full av vakre bygninger som setter enhver tilreisende tilbake i tid, i et slags rosa skjær om hvor elegant livet må ha vært på den tiden de ble bygget. Det var nok elegant, blant den britiske overklassen som hersket området. I dag er disse bygningene, ja hele kvarterer smykker i av Østens vakreste byer.

Blandet folkeliv fra mange kulturer

Penang er historisk ferieparadis
Kineserne har i århundrer hatt stor påvirkning på Malaysia og ikke minst Penang på grunn av sin beliggenhet lett tilgjengelig for sjøfarere. En vakker bygning i klassisk kinesisk arkitektur og utsmykking. Foto: Yaopey Yong

George Town har også andre, sjarmerende sider, for eksempel Lille India. Her finner du indisk folkeliv. Butikker, restauranter, duften av sterke krydder fyller de smale gateløpene og vakre tekstiler og sarier henger drapert langs husveggene og byr seg frem til både innfødte og turister.

Khoo Kongsi er kanskje det som flest tilreisende vil se i George Town. Dette er en liten kinesisk bydel som har røtter helt tilbake til 1835. En hel familie fra Khoo i Kina utvandret den gangen og slo seg ned nettopp i George Town, bygget et tempel og etter hvert utviklet dette seg til en egen kinesisk bydel.

Få steder utenfor Kina kan du oppleve kinesisk Opera, men her er det en utendørs scene hvor dette særegne og spektakulære teatret utfolder seg til stor begeistring blant den kinesiske befolkningen, og stor undring hos alle andre som ikke er innviet i en slik historisk kunstart. Kineserne er for øvrig den absolutte største folkegruppe her og utgjør nær 60 prosent av befolkningen.

Mange religioner lever godt sammen

Penang er historisk ferieparadis
Penang er kjent for sine mange fantastiske veggmalerier med rik fantasi, en ape i soldathabitt for eksempel. Foto: Colin Roe

er samlet i Penang, og både i George Town og ellers i denne delstaten er templer av mange slag et syn for guder – og mennesker. De mest kjente er de kinesiske Yap Kongsi, Khoo Kongsi, Cheah Kongsi Kek Lok Si som er det største i hele Asia. Templet ble bygget mellom 1890 og 1910.

Og vi må ikke glemme det indiske Mahamariamman og malaytemplet Syed Alatas Mansjon. Malaysia er offisielt et muslimsk land, men andre religioner, kristendom, hinduisme, buddhisme, sikisme, taoisme og flere florerer, slik det har gjort gjennom et par hundre år. Noen templer er små og glir inn i ellers varierte gatefasader av blandet europeisk og asiatisk stil, mens andre ruver over de fleste bygninger.

Men ingen slår Penangs KOMTAR, kjøpesentret Tun Abdul Razak Compex. Dette er kjent for blant annet lavprisprodukter fra Kina, tekstiler, elektronikk, musikk m.m. KOMTAR er en høy og rund forretningsbygning på nær 70 og etasjer står som symbol på at også Penang har absorbert tidens trend innenfor arkitektur med stål, glass og betong.

Bygningen er også symbolet på livlig handel, og uten tvil er Penang et paradis for alle som liker – og ikke minst elsker å gå i butikker. Andre store shoppingsentre er Jalan Penang, Lebuh Campbell, Lebuh Kapitan Keling, Lebuh Chulia og Pantal.

Penang har shopping i massevis for selv slanke lommebøker, men også inntrykk for øynene, ro for sjelen, deilige dufter for sinnet og variasjoner over mange temaer for ørene. Men hva med ganen og smakstottene?

Du kan fråtse i mat

Penang er historisk ferieparadis
Mat er det nok av i Malaysia. Du kan velge i alt fra trygg gatemat til eksklusive restauranter,
med andre ord; stor variasjon i priser. Foto Per Henriksen

Kanskje en selvfølgelighet å si at et så kulturelt sammensatt område som Penang har all verdens beste utvalg av mat. Deilig mat. Du kan fråtse i smakfull indisk mat, rikholdig kinesisk, koreansk, japansk, thailandsk, indonesisk og malay, slik som sambal tumis, masak lemak, og sambal belacan, 24 timer i døgnet.

I de store hotellene er det flust med smaker fra fransk, tysk, italiensk og andre europeiske og internasjonale kjøkken. Maten i Penang er viden kjent som noe av det beste du kan få i hele Malaysia.

Er du glad i museer, kan nevnes State Museum, Dr Sun Yat Sen’s Penang Base, Penang Heritage Trust Office og Cheong Fatt Tze Mansion.

Hele Malakkahalvøya – vestdelen av Malaysia har et vakkert landskap, med grønnkledte fjell, gyldne sandstrender og et stille temperert hav – Malakkastredet.

«Malaysia, Mitt Andre Hjem»

Mange utlendinger, særlig pensjonister fra Asia, men også andre land har valgt Penang som sitt andre hjem. Malaysia innførte allerede i 1987 et «De gråhåredes program» som etter hvert har fått navnet «Malaysia – mitt andre hjem».

I følge dette programmet kan utlendinger få kjøpe inntil to eiendommer for rundt en halv million kroner. Her kan de få bo med oppholdstilatelse for fem år ad gangen.

Dette har fristet mange, takket være det behagelige klimaet som Penang har, sol hele året, vakre strender, en vennlig befolkning som i stor grad kan engelsk, og et kostnadsnivå nivå som mange gråhårede verden rundt setter pris på.

Fra Penang er det også lett å komme seg ut i den store vide verden, internasjonalt med fly, og lokalt rundt i Malaysia med komfortable tog, ferger og busser.


Thaimat i Bangkok
– her er noen av verdens beste restauranter

Thaimat i Bangkok

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.