Så gøy, men greit å sette opp steinvarder i fjellet?

by Reiseliv
steinvarder i fjellet

Å lage steinvarder i fjellet vekker både entusiasme og bekymring blant friluftsentusiaster og naturvernere. Steinvarder, eller steinpyramider, er stablede steiner som ofte brukes som markører eller kunstneriske uttrykk i naturen. For å vurdere om det er greit å lage dem, må vi veie både fordeler og ulemper.

Foto: David Clode

En av de mest fremtredende fordelene med steinvarder er deres funksjon som navigasjonsverktøy i fjellterreng. I utilgjengelige eller dårlig merkede områder kan disse pyramideformede strukturene hjelpe turgåere med å finne veien og unngå farlige situasjoner som å gå seg vill.

Dette er spesielt viktig i områder med tåke, snøstormer eller andre forhold som kan redusere synligheten av stier eller merkede ruter.

På den annen side er det flere ulemper ved å bygge steinvarder som må tas i betraktning. En av de mest betydningsfulle ulempene er miljøpåvirkningen.

Steinvarder innebærer å flytte og omorganisere naturlige steiner, noe som kan forstyrre det naturlige økosystemet og erosjonsprosessene i området. Dette kan påvirke leveområdene til smådyr og planter som er avhengige av de naturlige steinformasjonene.

Videre kan bygging av steinvarder føre til visuell forurensning i landskapet, spesielt i sårbare naturområder eller nasjonalparker. Hvis ikke bygget og vedlikeholdt riktig, kan steinvarder miste sin opprinnelige hensikt som navigasjonsverktøy og heller oppfattes som et tegn på menneskelig inngrep og uorganisert bruk av naturen.

Slik gjør de i USA og Sveits

I enkelte land og områder er bruken av steinvarder regulert eller til og med forbudt av hensyn til miljøvern og bevarelse av naturlige landskaper. For eksempel er steinvarder forbudt i visse nasjonalparker i USA, inkludert Grand Canyon National Park, på grunn av deres potensielle skade på økosystemet og den visuelle integriteten til det naturlige landskapet.

I Sveits har lokale myndigheter også tatt skritt for å begrense bruken av steinvarder i visse alpine områder for å beskytte den følsomme fjellfloraen og for å opprettholde landskapets naturlige skjønnhet.

Spørsmålet om det er passende å lage steinvarder i fjellet er sammensatt og krever en avveining mellom praktiske behov, estetisk appell og miljøbevissthet.

Mens steinvarder kan være nyttige for navigasjon og estetisk tiltalende, må de bygges med stor omhu og respekt for det naturlige miljøet. Bevaring av naturlige landskaper og bærekraftig turisme bør alltid være i sentrum når vi diskuterer bruken av steinvarder i fjellet.

Å finne balansen mellom menneskelig aktivitet og bevaring av naturen er avgjørende for å sikre at fremtidige generasjoner også kan nyte fjellene i all deres prakt, slik det har vært gjennom tusener av år.

Bør jeg som fjellvandrer rive ned steinvardene?

Som turist i fjellet står du overfor et etisk dilemma når det gjelder steinvarder. Spørsmålet om å rive ned eller la være å rive ned steinvarder involverer flere hensyn som bør veies nøye:

Riving av steinvarder kan være gunstig for miljøet i visse tilfeller. Som nevnt tidligere kan steinvarder forstyrre naturlige økosystemer og erosjonsprosesser. Ved å fjerne dem kan man bidra til å gjenopprette det naturlige landskapet og bevare habitatene for lokale arter.

På den annen side har steinvarder ofte kulturell og estetisk verdi. De kan være en del av lokale tradisjoner eller kunstneriske uttrykk som har eksistert i århundrer. Riving av steinvarder kan derfor oppfattes som en respektløs handling overfor lokal kultur og historie.

I enkelte områder og nasjonalparker kan riving av steinvarder være ulovlig og kan føre til bøter eller andre strafferettslige konsekvenser. Det er viktig å respektere lokale regler og forskrifter når du er på tur.

Hvis du er usikker på hva du skal gjøre når du ser steinvarder i fjellet, kan det være lurt å undersøke lokale retningslinjer og praksiser før du handler. Noen ganger kan det være bedre å la steinvardene være, spesielt hvis de er en del av et akseptert kulturelt eller kunstnerisk uttrykk i området.

Hvis du føler at steinvardene virkelig forstyrrer miljøet eller er i strid med lokale regler, kan du vurdere å varsle de lokale myndighetene eller organisasjoner som jobber med naturvern.

– Varder er tradisjonell merking i fjellet

– Varder er den tradisjonelle måten å merke vandreruter i fjellet på, og det er fortsatt en viktig del av den nasjonale standarden for tilrettelegging og synliggjøring av turruter. I dag kombineres ofte skilting, merking og varding i turrutene i fjellet og langs kysten, sier Anne-Mari Planke, avdelingsleder for natur og friluftsliv i Den Norske Turistforening (DNT).

– Hensikten med vardene, som med merkingen av ruter for øvrig, er å få flere mennesker ut på tur og å sikre gode og trygge opplevelser i naturen. Derfor er det også viktig at vardingen skjer på riktig måte og etter en felles standard. Vardingen må være tydelig og kunne følges lett i begge retninger; vardene må stå støtt, og langs kysten må de må ikke kunne forveksles med sjømerker.

– Det er også viktig at stein til vardebygging ikke hentes fra kulturminner som gamle murer, steingjerder og lignende, og dersom passende stein etterlater sår i terrenget, må dette dekkes så godt som mulig, sier hun.

Planke understreker at vardebygging må overlates til dem som er ute for å merke en rute.

– Vi får ofte melding om varder som turister og privatpersoner bygger på eget initiativ. Dette kan være svært problematisk, særlig dersom de bygges i turrutesystem, fordi det kan lede folk bort fra ruta de hadde tenkt til å gå. Er det dårlig sikt, kan dette potensielt være livsfarlig, avslutter Anne-Mari Planke.


10 GODE FORSLAG TIL FLOTTE FJELLTURER I NORGE

Forslag til fjellturer i Norge

10 gode forslag til fjellturer i Norge og mange vakre fjelltopper du kan bestige. Allerede i mai er det muligheter, og sesongen varer ut i oktober. Pakk tursekken, på med fjellstøvlene og vindtett. Og ikke glem mye god mat som kan nytes i frisk fjelluft.

FJELLVANDRING I NORGE – PAKKELISTE, PRAKTISKE KLÆR OG OVERNATTING

Fjellvandring i Norge er en opplevelse som tar deg med på en reise gjennom noen av verdens mest storslåtte og urørte naturlandskap. Med majestetiske fjelltopper, krystallklare innsjøer og spektakulære fossefall, er Norge et paradis for friluftsentusiaster og eventyrlystne sjeler.

FJELLET FRISTER HØSTEN GJENNOM – HER ER TIPS OM PLANLEGGING

Fjellet frister høsten gjennom. Her har du noen gode tips om å planlegge for disse dagene og hva du kan ta med av mat.

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.