Hengekøye og friluftsliv – her har du flere tips

by Reiseliv
Hengekøye i ferien

Hengekøye og friluftsliv, spesielt hvis du har tenkt å feriere i Norge i sommer. Når du skal velge hvor du skal henge opp hengekøya, er det flere ting du må tenke på. Ikke minst vind- og værforhold. Det blir fort kaldt hvis det blåser, og kanskje regner det en skvett. Finn et lunt sted, da har du større sjanser for å holde varmen.

Det finnes mange forskjellige hengekøyer, og det finnes mange forskjellige opphengssystemer. Har du nettopp kjøpt deg hengekøye, og ikke har den helt store erfaringen, test den før du drar på overnatting. Da slipper du å stå og tukle, prøve og feile i solnedgangen. Solnedganger skal brukes til noe annet.

Når du endelig er ute i naturen og har funnet trærne du vil feste hengekøya til, fester du opphengene rundt trærne. Deretter fester du hengekøya ved hjelp av karabinkrokene. Det er viktig at du strekker ut hengekøya riktig, så du ikke ligger som en banan, eller i altfor stram hengekøye.

Når du skal sove ute i norske værforhold, bør du bruke en god og varm nok sovepose. Da holder du kroppstemperaturen gjennom natta. Det er ikke mange såkalte tropenetter i Sommer-Norge, tvert imot kan nettene bli svært kjølige, avhengig av hvor i landet du er.

Hengekøye og friluftsliv – bruk tarp

Hengekøye i ferien
En tarp, eller en superlett presenning hører med til en hengekøye i det fri.

Regn er heller ikke ukjent gjennom norske netter. Det kan fort bli en våt natt dersom du ikke er forberedt på nedbør. Det som mange har med seg på tur nå er en tarp, kort og godt en superlett og supersterkt presenning som er vanlig utstyr å få kjøpt i sportsforretninger. Da lager du deg et tak om natta, kan bruke den som beskyttelse på dager med sterkt sol, som gapahuk eller som et skydd mot kald vind fra nord, når du vil nyte solnedgangen i vest.

Ikke glem å sette alt utstyret ditt under tarpen når du strekker deg ut i hengekøya for en god natts søvn, selv om det regner.

Norske somre har noe som heter mygg også, og i deler av landet er det ekstra mye. Et lett myggnett vil holde disse på avstand. Tipset er å kjøpe myggnett samtidig som du kjøper hengekøye, og da av samme merke. Da er du mer sikker på at disse to friluftselementene er tilpasset hverandre.

Hvor kan du bruke hengekøya?

I utgangspunktet har alle som vil lov til å slå seg ned i utmark, skog og fjell. Dette heter allemannsretten. Den gir deg betydelig frihet til å benytte naturen. Men det finnes noen regler.

Du skal holde minimum 150 meter avstand til bebodde hus eller hytter.

Oppholdsplassen skal alltid ryddes etter bruk, og søppel tas med.

Det er også et prinsipp om sporløs ferdsel i naturen.

NRK hadde nylig en artikkel om misbruk av naturen, og da med fokus på folk som hadde overnattet i hengekøye. Her var det mange grelle eksempler, blant annet flere furutrær med store hakk etter opphengstau.

Erfarne friluftsfolk bruker ikke tau som oppheng, da dette lett skader trærne. Skaff deg heller brede transportbånd til nettopp det bruket.

Et råd fra Norsk Friluftsliv er å unngå å hugge i friske trær når du skal sette opp campen. Finn et sted der hengekøya eller teltet kan plasseres uten at du gjør skade på naturen. Det er ikke greit å kappe greiner eller lage hakk i trærne for å feste hengekøyer.


Campingplass eller camping i telt – noen regler

Campingplass eller camping i telt

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.