Julestemning i Oslos gater med mye attåt

by Per Henriksen
Julestemning i Oslos gater

Julestemning i Oslos gater, i byen som kalles Tigerstaden. Men hvorfor heter den det? Og hvorfor heter skøytebanen midt i Oslo sentrum, mellom Stortinget og Nationaltheatret Spikersuppa? Her tar vi deg med på en vandring i byens sentrale strøk når julestemningen er på topp.

I området rundt skøytebanen er det nå Jul i vinterland, en liten «landsby» med marked og full julestemning. Her inviteres du til julemagi for store og små i det som kalles Spikersuppa. Markedet har en handlegate med utsalgssteder full av gaver, mat, klær, leker og alt som hører julen til.

Julestemning i Oslos gater
Studenterlunden med Nationaltheatret og Karl Johan opp mot Slottet. Foto: Didrik Stenersen/VisitOSLO

Oslo er også byen med de mange julekonserter, teatre for store og små med en rekke folkekjære artister. Og som vanlig på denne tiden av året er karuseller og et pariserhjul på plass. 

Mattilbudet i Studenterlunden hvor Jul i vinterland finner sted, spenner fra tradisjonelle julefavoritter til smultringer og crêpes, til indisk og meksikansk street food. Nok å bite i når sulten begynner å gnage etter timer med jul i Oslo.

Julestemning i Oslo gater. Og Spikersuppa?

Den populære skøytebanen i Spikersuppa. Video: VisitOSLO

Men aller først. Det var dette spørsmålet; hvorfor det heter Spikersuppa? Dette området i Studenterlunden ansees for å være selve hjertet av Oslo. Og dette er hovedstadens mest besøkte område faktisk, gjennom alle fire årstider.

Vi må tilbake til 1956, en tid da mange var redd for å bevege seg i denne delen byen på grunn av alle motorsyklene. Kallenavnet Stripa var vanlig, og dette henger vel fortsatt litt igjen i dag. Så ville Oslo kommune gjøre Studenterlunden mer attraktiv for byens øvrige borgere og fikk med seg Christiania Spikerverk. Sammen bygget de en dam, fikk på plass en skulptur av to hjorter utformet av Arne Vigeland og endelig en fontene. Hjortedammen, ble navnet.

Men det som kalles folkemunne har sin egen fantasi, og ganske raskt ble dammen og området kalt for nettopp Spikersuppa, etter gaven fra Spikerverket.

I 1994 kom kunstisanlegget på plass. Hver vinter danser nå tusenvis av unger og voksne rundt på isen med hjortene i midten, og til passende isdansmusikk.

En tiger inntar byen, var det i 1890?

Så er det dette med Tigerstaden. Bjørnstjerne Bjørnsons spaserturer på Karl Johan er jo allment kjent. Men han skal ha sett på byen som både farlig og skremmende. Dette tolkes ofte gjennom diktet «Siste sang» fra 1890, hvor han beskriver en blodig kamp mellom en hest og en tiger på en underholdningsarena i Spania. Uttrykket Tigerstaden er gjennom årene utviklet seg til å bli positivt uttrykk, med en underliggende tone at man er modig nok til å utfordre tigerlivet i hovedstaden. En stor tigerskulptur kan du se utenfor den gamle Østbanen-bygningen på Jernbanetorget. Fotogen er den også.

Det er her, mellom Spikersuppa og tigeren på torget du har den store julestemningen, langs Karl Johans gate og de mange tverrgående gatene helt fra festningsområdet over mot Akerselva. Øvre Slottsgate, Kongensgate, Dronningens gate og Torggata bare for å nevne noen. Fulle av julestemning alle sammen.

Markedet Jul i Vinterland

Julestemning i Oslos gater
Fristelser på julemarkedet: Crêpe De La Crêpe og gresk favoritt Souvlaki. Foto Didrik Stenersen / VisitOSLO

Uansett hva du planlegger når du skal på julehandel i egen by, eller som tilreisende, så bør Jul i vinterland i Spikersuppa være en del av årets juleopplevelse. Rundt skøytebanen er det 50 boder med gaver og mat. Mellom disse finner du underholdning og aktiviteter, slik som Eventyrstundscenen, Julenissens gløgghus, Kaffebrenneriet, pariserhjulet og julenissens Nordpolen. Drømmen om å svinge deg litt på isen kan virkeliggjøres fordi det er et eget skøyteutleie.

Når du er sulten kan du få litt grillmat, eller en indisk smak fra der Peppern Gror, kanskje en Souvlaki, autentisk gresk favoritt eller nystekte smultringer hos Viggo, bare for å nevne noe. Vent litt; jeg glemte å nevne Crêpe De La Crêpe, nydelige crêpes med smakfulle toppinger! En ekte søtsak i julebyen Oslo.

Julestemning i Oslos gater
Full julestemning i Torggata. Foto: Didrik Stenersen/VisitOSLO

Jul også utenfor bykjernen

Så skal vi ikke glemme områder utenfor sentrum, blant annet Grünerløkka og Frogner og mange andre. Jul er det overalt i Tigerstaden.

En kort busstur fra Oslo sentrum har du Norsk Folkemuseum som inviterer inn til to stemningsfulle helger før jul,  4. og 5 desember og 11. og 12. Her er tun og hus pyntet slik norske juletradisjoner skal være. Og du kan overvære julekonserter, juleforestillinger og gå rundt juletreet. Folkemuseet har selvsagt også et stort marked med boder som bugner av spennende varer og tradisjonsmat.

Advent er jo en del av oppløpet til jul. I fire uker før første juledag har advent lange tradisjoner i Europa, kanskje helt tilbake til 400-tallet. Dette er også en tid for handel og hygge, en nedtelling til den store dagen.

Rundt Oslo er det mange aktiviteter og markeder gjennom hele adventstiden. Et av de mest kjente er et julebesøk på Hadeland Glassverk. Her er det et stort innendørs julemarked med glassblåsing, nissetreff og juleteater. Særlig populært er kanefart gjennom den julepyntede glassverkslandsbyen.

Sissels Jul og annet mangfold av sang og musikk

Førjulstid er også konserttid i Oslo. Du kan oppleve de store kjente orkestra og amatørkor og lokale band.  Her er noen av favorittene fra årets julekonsertutvalg

En klassiker er Sissels Jul i Oslo Konserthus, med Sissel Kyrkjebø. Om du vil ha ekte amerikanske julestemning kan du møte Adam Douglas.  Vel verd å oppleve er Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester. Oslo Gospel Choirs tradisjonsrike En stjerne skinner i natt er på plass også i år, det samme med Oslo-Filharmoniens julekonserter.

Og så, endelig er St. Hallvard-guttene tilbake med sine stemningsfulle julekonserter.

Reisetips: Først og fremst tilreisende, men kanskje også greit for mange osloborgere, er det som heter Oslo Pass. Med dette kan du reise ubegrenset på offentlig transport i Oslo og i de nærmeste områdene rundt byen. Du kan hoppe av og på trikk, T-bane, buss og båt som du vil. Med andre ord; slutt å tenke på billettkjøp. I tillegg kommer du gratis inn på 30 museer og attraksjoner i Oslo. Du får avslag i pris på sightseeing, konsertbilletter, klatring, skiutleie og Tusenfryd. Samt gode tilbud på mange restauranter og butikker. For eksempel 20% på tradisjonsrike Kaffistova.

Mer om julebyen Oslo kan du finne på nettsiden til VisitOSLO.

Liker du artikkelen om julestemning i Oslos gater?

Liker du artikkelen om julestemning i Oslos gater, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Vil du ha nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.