MC-bransjen tror motorsyklister vil rundt i Norge i sommer. Det er økt interesse for motorsykkel. Og det blir flere damer på to hjul. Motorsykler er også blitt billigere i år som følge av at avgiftene på motorsykkel ble redusert i forbindelse med vedtaket av årets statsbudsjett i Stortinget før nyttår.
Når vi skriver første uken i mars er det registrert hele 928 nye tohjulinger i Norge, noe som er 3,1 prosent vekst fra samme periode i 2020. 566 av disse var tunge motorsykler, hvorav 1/5 av disse ble solgt i første uken av mars, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikk (OVF). Et tydelig tegn på at våren er i gang i MC-Norge.
I fjor opplevde bransjen en samlet vekst på 3 prosent (moped, lett og tung mc) sammenlignet med 2019. Det betyr at det ble solgt 12.095 (11.744 i 2019) kjøretøy i 2020. 6.659 (6.162 i 2019) av disse var tunge motorsykler. Dermed økte salget av tunge motorsykler med hele 8,1 prosent i 2020 sammenlignet med året før. Det ble samlet sett solgt 2.515 lette motorsykler i 2020. Størst vekst ventes innen ungdom i alderen 18-25, aldersgruppen 45-65 og blant kvinner.
– Mens motorsykkelforretningen i store deler av landet er åpent som normalt er forhandlerne i Oslo i disse dager åpent med digitale tilbud som følge av COVID-19 situasjonen. Bransjen har vært svært flink til å omstille seg basert på Corona-situasjonen. Det meldes også om godt salg og stor interesse for motorsykkel over hele landet, sier styreleder Per Anton Vinje i Motorsykkelimportørenes Forening, MCF. Foreningen organiserer de største importørene av motorsykkel, moped og scooter i Norge. Sammen med offentlig myndigheter, brukerorganisasjoner og andre premissleverandører arbeider MC-bransjen, det vil si MCF for å tilrettelegge en bedre hverdag for motorsyklisten i Norge.
– Norgesfokus og Norgesferie, behov for sikker og COVID-19 fri transport i hverdagen og en positiv trend i form av økt interesse for motorsykkel er de viktigste grunnene til at vi forventer god vekst for motorsykkelbransjen i år, sier Per Anton Vinje i MCF.
Reiseliv og MC-bransjen samarbeider
for å gi bedre Norgesferie-løsninger
– Vi ser at reiselivsbransjen som blant andre De Historiske Hotel med Straand Hotel i Telemark i spissen har utviklet et eget konsept med fokus på kjøreopplevelser og motorsykkelturisme i løpet av det siste året. Hubriding.no som løsning har blitt veldig godt tatt imot av de som kjører MC. Her er digitale kjøreruter utviklet og lagt til rette i en nettportal i den hensikt å sikre gode kjøreopplevelser over flere dager ut fra en reiselivsdestinasjon, sier Per Anton Vinje i MCF. Så langt er 11 hoteller koblet på løsningen og vi forventer at vel 20 hoteller i løpt av året har etablert fokus på Hubriding.no og motorsykkelturisme.
Innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole har sagt at MC-turisme, Hubriding.no og motorsykkelsatsing innen reiseliv er noe av det mest innovative han har sett innen norsk reiseliv i det siste året.
– Hubriding.no ble først utviklet med fokus på motorsykkel/MC turisme, men er nå også lagt til rette for bil og sykkelturisme. Dermed har motorsykkelbransjen bidratt aktivt med å skape innovasjon innen reiselivssektoren til glede for norske hotell og reiselivsdestinasjoner, sier Per Anton Vinje i MCF.
Videre er det også fremmet et representantforslag i Stortinget om rett til å kjøre lett motorsykkel (A1) dersom man har førerkort for bil. Dette forslaget, som er fremmet av Morten Stordalen i FrP, støttes blant annet av Trygg Trafikk og forslaget skal til behandling i Stortinget i løpet av våren.
– Ved at vi også her legger opp til at det blir gjennomført et kurs i regi av godkjente trafikkskoler med fokus på både teori og praktisk treninger, er det et godt forslag, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.
– Vi har hatt en kraftig økning av motorsykkelbestanden i Norge i de siste 20 år. Samtidig ser vi at ulykkestallene relativt sett har gått kraftig ned og nå holder seg lavt. Dette skyldes god opplæring og stort fokus på god atferd i trafikken. Videre ser vi at motorsykkel er et godt og moderne transportmiddel til og fra jobb, samt for tur- og kjøreopplevelse i Norge. Her ser vi også økt grad av fokus på Norgesopplevelser på to hjul som en positiv trend i Norge, sier Per Anton Vinje, styreleder i Motorsykkelimportørenes Forening.
Kort om MC-bransjen og Motorsykkelimportørenes forening, MCF: MCF, Motorsykkelimportørenes arbeid fører til fordeler for de som kjører tohjuling i Norge. Foreningen organiserer de største importørene av motorsykkel, moped og scooter i Norge. Sammen med offentlig myndigheter, brukerorganisasjoner og andre premissleverandører arbeider MCF for å tilrettelegge en bedre hverdag for motorsyklisten. Foreningen er også medarrangør av MC–messen som arrangeres annet hvert år. Slagordet til foreningen er: MC-En sjelden kombinasjon av fornuft og glede. Importører av disse merkene er medlem: Aprilia, BMW, Daelim, Derbi, Ducati, Gilera, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Hyosung, Indian, Kawasaki, Keeway, KTM, Kymco, Moto Guzzi, MV Agusta, Peugeot, Piaggio, Rieju, Slingshot, SMC, Suzuki, SYM, TGB, Triumph, Vespa, Indian og Yamaha.
Artikkelen er skrevet av MCF – Motorsykkelimportørenes Forening – www.mcf.no
Fyrferie langs vestlandskysten – 12 forslag til sjelero i havgapet
Har du skrivekløe? Les her hva du kan gjøre med det, under Din Reiseartikkel
Liker du artikkelen om MC-bransjen, så like og del den i dine sosiale kanaler til glede for andre. Klikk på ikonene under: