Munchmuseet i Oslo heter nå kun Munch

by Per Henriksen

Munchmuseet i Oslo heter nå kun Munch. Det står klart og tydelig på den utskjelte bygningen ved sjøkanten på Oslos østside. Skiferbygget har Operaen, Deichmanske bibliotek, Sentralstasjonen, hoteller og Barkoden, samt en populær badeplass som nærmeste naboer.

Dette er museets omgivelser og utvendige uttrykk. Men jeg glemte noe, knekken på toppen. Allerede da modeller av konkurranseutkastene ble stilt ut på Tullinløkka i 2009, lo jeg av spanske Lambda. Et merkelig forslag som liksom skulle bli det nye Munchmuseet. Så ble det Lambda. Nå er Munch på plass og dørene åpne for publikum. Stort sett mellom 10.00 og 18.00 og noen dager helt til 21.00.

Der det før var en støyende trafikkmaskin i Oslo sentrum, er det nå et kulturområde, og nå med verdenskjente Munch som ruver i all sin gråhet. Men som ruver elegant og forlokkende i all sin fargeprakt og visuelle inntrykk når du er vel over dørstokken. Munch er midtpunktet her inne, selvfølgelig. Fulgt av andre store kunstnere. I tillegg til restauranter og to barer i 13. etasje med fjordutsikt, forskningsbibliotek og verksteder, butikk og liveprogram. Med andre ord, langt mer enn et museum.

Et oslobesøk, eller turist i egen by, har fått en begivenhet ekstra å legge til under en byferie i Oslo. Eller en halvdagsutflukt for den sakens skyld. Munch kan skilte med fem ganger større utstillingsflater enn det gamle museet på Tøyen, så det er nok å ta tak i, inne i Nye Munch. Dette må du også ta med i planleggingen.

«Min bestemmelse er nu å bli maler.»

Edvard Munch i stuen på Ekely i 1943. © Munchmuseet

Edvard Munch, født 2. desember 1863, var mye syk som barn og tilbrakte ofte barndommen hjemme i stedet for å gå på skole. Tiden benyttet han til å tegne. Som 17-åring skriver han i dagboken sin: «Min bestemmelse er nu å bli maler.»

Det ble han, og han har fått en unik posisjon i norsk og internasjonal kunsthistorie.

Han er en av modernismens viktigste kunstnere, han eksperimenterte innen maleri, grafikk, tegning, skulptur og også foto og film. Dette gjorde ham til en foregangsfigur innen ekspresjonistisk kunst som tok til på begynnelsen av 1900-tallet. Munch debuterte i 1880-årene og var aktiv kunstner helt til sin død i 1944.

Munchmuseet i Oslo inviterer til null stress

Munchmuseet i Oslo bør ikke besøkes som en hastig visitt. Her skal du stresse ned, nyte tiden, utsikten og det som til enhver tid skjer i huset og Munchs bilder. Du har kanskje sett mange i det gamle museet på Tøyen, men nå er det plass til å eksponere ukjente arbeider også.

Skrik og Madonna er blant de mest berømte bildene. Men i utstillingssalene kan du vandre fra bilde til bilde, se det enorme omfanget av små og store bilder som Edvard Munch skapte gjennom sine 60 år som kunstner. Du blir på en måte aldri ferdig med å se på bildene hans. Du kan se dem om og om igjen.

Munchs bilder er slitesterke, blir det sagt. Hver gang vil du oppdage noe nytt.

Det kan bli mange Oslo-turer av det.

Det er ikke bare bildene som nå kan oppleves av publikum. For å låne noen ord fra Munchmuseets hjemmeside, så skriver de: «En stor og tung mappe der Edvard Munch har satt sammen tegninger, grafikk og tekst, og som nå vises frem i sin helhet for aller første gang.  Ingen vet riktig hvorfor Munch laget mappen. Var den en skisse til en bok? Et forsøk på å oppsummere egne ideer?»

Munchmuseet i Oslo lar deg vandre fritt

Store gallerier og museer har en tendens til å lage en løype for publikum, for å forsøke å fortelle en historie. Nye Munch har ikke denne ordningen. Publikum skal få vandre rundt som de vil, lage sin egen verden blant kunstnerens verker.

Du kan blande sammen hans små bilder, og de helt store. Munch malte mange store malerier, og et av disse er på hele femti kvadratmeter. Blant disse omfangsrike er Solen og Forskerne.

Så kan du utforske Munchs eiendom Ekely, og skiftende utstillinger med kontemporære kunstnere, og oppleve Munch sammen med store nordiske kunstnere fra samme periode. Dette er basert på samlingen etter Rolf Stenersen. Her finner du verk av Olav Strømme, Kai Fjell, Ludvig Karsten, Reidar Aulie, Rolf Nesch og Jakob Weidemann. Edvard Munch jobbet mye med tresnitt.

På et arbeidsbord vil du se figurer hentet fra trykkeplatene i utstillingen.

Langvarig fascinasjon for Edvard Munch.

Tracey Emin / Edvard Munch: Sjelens ensomhet er en utstilling med en av vår tids mest spennende samtidskunstnere som har hatt en langvarig fascinasjon for Edvard Munch. På ulike måter tematiseres det seksualitet, aldring og ensomhet.

Emins ikoniske installasjonen Senga mi og filmverket Hyllest til Edvard Munch og alle mine døde barn er hva som er på plass. I tillegg til flere av Emins nyeste malerier og skulpturer og et utvalg akvareller og malerier av Munch. Denne delen går frem til 2. januar 2022.

Barn og billetter

Et Oslo-besøk bør også være barnevennlig. Barn tilbys helt egne opplevelser, eksempelvis gjennom små kikkehull i en vegg. Her kan de oppdage historier som formidler temaene Munch arbeidet med på barnas premisser. De tilbys en rekke kreative og engasjerende verksteder, blant annet egnet for grupper eller skoleklasser og barnehager. I museets lobby finner du en interaktiv lekevegg, hvor barn kan tre inn i Edvard Munchs kropp og bli en del av hans verden. Så finnes det noen små musespor, musehull i møbler, kasser og trapper, og de små kan bli kjent med musen Herr Storm. 

Hva koster inngangsbilletter i Nye Munchmuseet? Barn og ungdom opp til 15 år får komme gratis inn, helt frem til du er 25 år betaler du 100 kroner, og deretter 160,-. Det anbefales å kjøpe billetter på forhånd, ellers kan det hende at du ikke kommer inn. Rett og slett fordi det til tider kan være fullt.

Reisetips i Oslo: Kjøp deg et Oslo Pass når du tar byferie i det som kalles tigerstaden. Da sparer du både tid og penger mens du utforsker landets hovedstad med sin 1000-årige historie.  På Visit Oslo ser du oversikt over hva du ellers kan gjøre, hva Oslo Pass koster og hvor du kan få det.

Liker du artikkelen om Munchmuseet så gi oss en like på Facebook. Kikk innom Reiselivs Linkedin og Instagram også.

Ikke glem å bestille vår Temamelding som du vil få tilsendt på epost.


Noen fototriks når du er på reise

Spennende feriebilder
Tigerstaden Oslo med sin gigantiske tigerskulptur utenfor gamle Østbanestasjonen.
Et kjært motiv for både tilreisende og byens egne borgere. Foto: Per Henriksen

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.