Norgesferie i naturen – helt uten spor. Dette er en plikt mener Norsk Friluftsliv. Sommeren er høysesong for friluftsliv, og derfor kommer foreningen med gode råd for hvordan du unngår å legge igjen spor i naturen.
Norsk Friluftsliv mener at å oppleve norsk natur er noe av det fineste man kan gjøre i ferien. Men nå som mange skal ut, er det viktig å huske plikten til sporløs ferdsel. Hvis ikke ødelegger vi både for andre som vil oppleve naturen, og naturen selv.
Norgesferie i naturen, skal se like fint ut når du drar
Allemannsretten gir oss den fabelaktige retten til å fritt ferdes og nyte den norske naturen. Men den sier også at man skal følge prinsippet om sporløs ferdsel, også når du du har norgesferie i naturen.
Selv om prinsippet er enkelt, er det ikke alltid lett å vite hvordan det gjøres. Men hva gjør du for eksempel med dopapiret? Er det greit å kaste bananskall og annet organisk avfall inn i lyng og mellom trærne?
– En god huskeregel er at det skal se like fint ut når du drar, som da du kom. Det betyr at alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem, også bananskallet, forklarerBente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.
Plastflasker kan bruke hundrevis av år
Søppel som blir liggende i naturen skaper ikke bare stor irritasjon for nestemann. Det kan også være skadelig for dyr. Ikke å forglemme at mye kan bli liggende i hundrevis av år. Ifølge Miljøstatus.no kan for eksempel en plastflaske som ender opp i havet, bruke rundt 450 år på å brytes ned.
Norsk Friluftsliv vil at du som skal på tur i naturen over flere dager husker regelen om sporløs ferdsel, allerede når du planlegger turen.
– Før du legger ut på lengre turer bør du tenke igjennom alt fra søppelhåndtering underveis, til hva du gjør ved dobesøk. Tar du med dette i planleggingen, er mye gjort, sier hun.
For å gjøre det litt enklere for deg som er usikker på hvordan du ferdes sporløst på tur, har Norsk Friluftsliv samlet noen enkle råd og tips.
Seks tips for sporløs norgesferie i naturen
Ha med en tom pose til søppel – og bruk den. Fest gjerne posen utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig. Fruktskall, beinrester og annet matavfall bruker lang tid på å brytes ned, og skal derfor også med.
- Lær deg godt dovett på tur. Når nøden melder seg, gå langt unna stien og eventuelle vannkilder. Bruk en liten spade til å grave et hull i bakken, og dekk godt over etterpå. Dopapiret tar du med deg hjem i en pose.
- Rydd alt etter deg, alltid. Leirplassen skal forlates slik den var da du kom. I tillegg til å ta med deg hjem alt søppel, bør du også fjerne spor av alt du har flyttet på, slik at det blir like fint for de som kommer etter deg.
- Unngå å gjøre skade på naturen. Enten du skal bygge gapahuk eller henge opp hengekøye, er det for eksempel ikke greit å hugge av greiner eller lage hakk i trærne.
- La dyr og fugler være i fred. Ikke la barna forstyrre dyrene, og vær spesielt obs i parrings- og hekketiden. Ferdes du i jordbrukslandskap, lukk grinder slik at dyr på beite ikke kommer seg ut.
- Husk det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det likevel lov å tenne bål i tilfeller der det åpenbart ikke medfører brannfare, som etter mye nedbør. I mange kommuner finnes det også godkjente ildsteder, som kan brukes året rundt.
Liker du artikkelen om Norgesferie i naturen, helt uten spor, så gi oss en like på Facebook.