Norske fjorder er magiske; fire flotte sesonger for fisketurer

by Reiseliv
Høstfiske i norske fjorder

Høstfiske i norske fjorder er en magisk opplevelse, når den klare, skarpe luften og de vakre fargene i landskapet gjør opplevelsen ekstra spesiell. Men, vi har fire helt ulike sesonger i landet vårt. Alle med forskjellige muligheter for solide napp i snøret. Og hver sin sjarmerende magi.

Foto:  Visit Norway – Fiske i Hjørundfjorden

Fjordene langs norskekysten er kjent for sitt rike fiskeliv, og høsten er en av de store tidene for fiske, fordi mange fiskearter er aktive før vinteren setter inn. Med roligere vann og færre turister, kan fiskere nyte stillheten og jakten på en rekke arter.

Blant de vanligste fiskene som fanges i fjordene om høsten er torsk, sei, lyr, hyse, og kveite. Torsken er en allsidig fisk som trives i det kalde vannet, mens seien, med sin raske bevegelighet, ofte finnes i stim og kan gi spennende fisketurer. Kveita, en stor og kraftig flatfisk, er en ettertraktet fangst og byr på en ordentlig utfordring for den erfarne fiskeren.

Når det gjelder utstyr, vil det være viktig å ha en solid fiskestang som tåler stor fisk, særlig om du fisker etter kveite. Havfiskestenger er populære, sammen med sluker eller pilker for å tiltrekke fisk som torsk og sei. Mange fiskere bruker også agn som sild eller makrell for å fange større arter.

Fjordfiske krever ikke alltid den kraftigste båten, men en stabil båt er en fordel, spesielt hvis du fisker på dypere vann.

Norges fjorder strekker seg dypt inn i landet, med noen av de mest kjente som Sognefjorden, Hardangerfjorden og Geirangerfjorden.

Sognefjorden, som er Norges lengste og dypeste fjord, er et eldorado for fiskere som søker et variert fiske gjennom året.

Fjorden strekker seg over 200 kilometer fra kysten og inn i landet, med dype farvann som går ned til 1 300 meter.

Denne unike geografien skaper optimale forhold for mange fiskearter og gjør Sognefjorden til et av Norges mest ettertraktede fiskeområder.

Hardangerfjorden, Norges nest lengste fjord, strekker seg over 179 kilometer fra kysten inn til de majestetiske fjellene i Hardanger-regionen. Denne fjorden er kjent for sitt rike biologiske mangfold og sine varierte fiskeopplevelser.

På grunn av den relativt milde temperaturen i fjorden gjennom hele året, er Hardangerfjorden et attraktivt fiskeområde, hvor både lokale og tilreisende sportsfiskere kan jakte på et bredt spekter av arter.

Geirangerfjorden, en av Norges mest kjente og pittoreske fjorder, er ikke bare et sted for spektakulær natur, men også et spennende fiskeområde. Fjorden er omkranset av bratte fjell, fossefall, og et dypt havbasseng som gir ideelle forhold for en rekke fiskearter.

Med dyp på opptil 600 meter, gir Geirangerfjorden muligheter for variert fiske gjennom året, selv om fiske her kan være mer utfordrende på grunn av det bratte terrenget og de dype vannene.

Hver fjord i Norge har sitt eget mikroklima og unike fiskeforhold, og mange av dem er omgitt av dramatisk fjellandskap som gjør fisketuren like mye en naturopplevelse som en jakt på fisk.

Høsten bringer ofte med seg roligere vindforhold i fjordene, og med litt planlegging kan du finne de beste fiskeplassene hvor fisken samler seg.

Fisking i de norske fjordene om høsten handler ikke bare om fangst, men også om å oppleve naturens skiftende ansikt, fra tåkelagte morgenstunder til krystallklare dager med utsikt til fjell og isbreer.

Disse fiskeartene finner du i norske fjorder

Torsk finner du spesielt i de dypere delene av norske fjorder. Torsken er kjent for å samles nærmere kysten om vinteren, hvor den gyter, noe som gjør den lettere tilgjengelig for fiskere i denne perioden.

Sei er en av de mest populære artene å fiske. Sei er aktiv gjennom hele året, men om høsten og tidlig vinter trekker de store stimmene inn i fjordene på jakt etter sild og småfisk. Dette gjør høsten til en ideell tid for seifiske.

Makrellen trekker inn flere fjorder fra sensommeren til tidlig høst. Denne raske fisken er lett å finne på grunnere vann og nær overflaten, noe som gjør det til en populær art for sportsfiskere i sommermånedene.

Lyr trives langs klipper og undervannsfjell, spesielt i kystnære områder av fjordene. Denne arten er mest aktiv om våren og sommeren, og kan ofte fanges med lett utstyr i nærheten av land.

Kveite finnes i dypere vann, særlig i de ytre delene av blant annet Hardangerfjorden. Kveitesesongen er best om våren og tidlig sommer, men den kan også fanges senere på året i de kalde månedene.

Sjøørreten er en favoritt blant sportsfiskere, spesielt i de indre delene av fjordene, hvor den trekker opp i elver om våren og sommeren for å gyte. Sjøørreten er aktiv gjennom hele året, men vår og høst gir de beste forholdene.

Laksen er kjent for sine lakseelver, som tiltrekker fiskere fra hele verden. Laksefisket er spesielt godt fra midtsommer til tidlig høst når laksen trekker inn i elvene for å gyte. Fjordene i seg selv kan også være et bra sted å fiske laks når den er på vei mot elvene.

Røye og ørret trives der ferskvann blander seg med saltvann, særlig i nærheten av elveutløp om våren og sommeren.

Hyse foretrekker ofte litt grunnere vann. Hyse er tilgjengelig nesten hele året, men våren og sommeren er de beste tidene å fange denne arten.

Fiskesesonger og årstider

Våren markerer starten på sesongen for lyr, sjøørret og laks. I denne perioden er vanntemperaturen fortsatt relativt kald, noe som gjør det til en ideell tid for å fiske etter kveite i de dypere delene av fjorden. Sei begynner også å trekke inn i fjorden i større stimer på jakt etter småfisk.

Sommeren er høydepunktet for fiske etter makrell, sjøørret og laks i Hardangerfjorden. Mange fiskere samler seg langs fjordens kystlinje og i nærliggende elver for å få tak i laks og sjøørret, spesielt i elver som Oddaelva og Opoelva. Makrellfisket når sitt høydepunkt på sensommeren.

Høsten er kanskje den beste tiden for fiske etter sei i Hardangerfjorden, når store stim samler seg i fjorden. Det er også et godt tidspunkt for å fiske etter torsk, som begynner å trekke inn i grunnere vann. For sportsfiskere er høsten også ideell for å fange sjøørret, som fortsatt er aktiv før vinteren setter inn.

Vinteren er en tid for de mer erfarne fiskerne som jakter torsk og sei i dypere vann. Vintertorsken, spesielt skrei, kan fanges i fjorden, og dette er en populær tid for lokale fiskere. De rolige, kalde dagene gir en spesiell fiskeopplevelse, selv om været kan være utfordrende.

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.