Preikestolen og Kjerag er nå autoriserte Nasjonale turiststier

by Trond Thorud

Preikestolen og Kjerag har vært et populært internasjonalt reisemål gjennom flere tiår, og har over 300 000 besøkende hvert år. Turen er drøyt 8 km tur-retur, men er lang og bratt nok til at både de litt erfarne og de med mindre erfaring får stor mestringsfølelse, samtidig som de aller fleste klarer det.

Turen til Kjerag er noe mer krevende, 11 km tur-retur med totalt over 780 meter stigning. Den går over bratte bergknatter og ned i frodige myrområder, før man følger en høyde på rundt 900 moh. den siste biten bort til Kjeragbolten.

Både Kjerag og Preikestolen er to turmål i verdensklasse og som viser at naturen har svært stor attraksjonskraft. Miljødirektoratet har nå autorisert Nasjonal turiststi nummer to og tre, begge ligger ved Lysefjorden i Rogaland opp til disse berømte punktene.

Inntil 15 stier kan bli autorisert som Nasjonal turiststi. Kjerag i Sandnes kommune og Preikestolen i Strand kommune blir nå den andre og tredje autoriserte stien. Fra før er Fosseråsa i Geiranger autorisert.

– Med den lange og smale Lysefjorden 600-900 meter under deg, blir du liten i det store landskapsrommet, der du går på det nakne berget. Det er lett å forstå at interessen og bruken av disse områdene er så stor, Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Det er et omfattende kriteriesett som skal oppfylles for å kunne bli autorisert som Nasjonal turiststi. Søknadene viser at Lysefjorden utvikling og Stiftelsen Preikestolen gjennom lang tid har jobbet systematisk og hatt fokus på kvalitet i utviklingen av Preikestolen og Kjerag.

De nasjonale turiststiene skal være gode eksempler i et bærekraftig norsk reiseliv. Det er stier med stor attraksjonskraft, svært mange besøkende og stor andel internasjonale gjester. Helhetlig og langsiktig planlegging og bredt samarbeid er noe av det som kjennetegner stiene som er autorisert som Nasjonal turiststi.

Bruk av besøksforvaltning som verktøy skal bidra til at stiene tåler det høye besøket, og at de besøkende får en god opplevelse. Samtidig skal natur- og kulturverdiene ivaretas, og det skal legges til rette for bred lokal verdiskaping og utvikling av lokalsamfunnet. Som del av dette arbeidet er det gjennomført sårbarhetsanalyser for natur- og kulturverdier, samt vurderinger knyttet til sikkerhet for de to stiene. På den måten kan man prioritere de rette tiltakene for at høy ferdsel ikke skal forringe kvalitetene og at sikkerheten ivaretas.

– Det er gledelig at stadig flere vil ut på tur. For at også de neste generasjonene skal få de samme mulighetene, må vi forvalte friluftsområdene våre på en god måte. Vi må sikre at det velges rett tiltak på rett sted. Enkelte steder er det behov for betydelig tilrettelegging, mens andre steder holder det med enkle klopper over ei myr, sier Hambro.

Innovasjon Norge sitter i prosjektgruppa for Nasjonale turiststier:

– Nasjonale turiststier er et godt eksempel på at vi kan ivareta naturattraksjoner på steder som har et stort besøk. Gjennom god besøksforvaltning legges det til rette for at både lokalbefolkning og tilreisende skal kunne nyte godt av de nasjonale turiststiene. Det er viktig i utviklingen av norsk reiseliv i fremtiden, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

I tillegg til autorisasjonsordningen, ble det i 2017 etablert en tilskuddsordning for Nasjonale turiststier. Det er siden da delt ut omtrent 40 millioner. Pengene har gått til å bygge nødbuer, innkjøp av redningsutstyr, fjellvakttjeneste, bruer og stitilrettelegging, i tillegg til arbeid med besøksstrategier. Stier som er autorisert vil bli prioritert i tilskuddsordningen.

Liker du artikkelen om Preikestolen og Kjerag?

Liker du artikkelen om Preikestolen og Kjerag, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Du liker kanskje også

    24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.