Telttur i høstferien, tips til en fin opplevelse

by Per Henriksen
Telttur i høstferien

Telttur i høstferien, tips til en fin opplevelse enten du drar alene eller gjør det til en familieferie ute i fri natur. Aller først er det verd å nevne at i Norge har vi allemannsretten som gir oss lov til å sette opp telt over alt i utmark, året rundt.

Men dog finnes det regler du må følge. Det er stor forskjell på utmark og innmark. Innmark er dyrket mark, og der skal du ikke telte. I utmark og i naturen generelt i Norge gjelder allemannsretten. Men du kan ikke telte nærmere enn 150 meter fra bebodd hus og hytter. I to døgn kan du la teltet stå der. Etter det må du flytte på deg. Men kommer du godt overens med grunneier som sier at det er helt greit at du blir noen dager, så kan du slå deg til med god samvittighet.

Høsten er en fin årstid for telting, ikke minst er det deilig å leve ute i naturen blant trærne med sitt fargespill. Høsten er også full av kontraster og overraskelser. Faktisk kan høsten være den fineste årstida. Men samtidig kan værgudene slå til og gi deg noen røffe opplevelser med kraftig vind og regn, og dette må du forberede deg på, både med tanke på klær, utstyr og teltplass.  

En ferieform som blir fristende senere også

Telttur i høstferien kan bli noen opplevelsesrike dager for både foreldre og barn, og kanskje legge grunnlaget for at dette er en ferieform som bør benyttes oftere.

Finn frem til den rette turen som passer, ut fra erfaring med telting, og hva dere vil gjøre i tillegg til å oppleve naturen. Kanskje utflukter til en opplevelsespark, museum, båttur og fiske osv kan være flotte ekstraopplevelser i løpet av høstferiens telttur.

Ute i nature kan dere selvsagt oppleve mange dyr, alt fra små kryp til elg, reinsdyr, sauer og kuer, alt etter hvor dere slår opp teltet.

Er du ikke helt erfaren med telting, så er lavlandet og skogen det beste stedet å starte. Her er du minst utsatt for kraftige vinder og mulige snøfall i de dagene høstferien avvikles.

Høyfjellet er for de erfarne

Høyfjellet er litt mer for den erfarne, og det kan dere gå løs på neste omgang. Forresten, på høyfjellet (eller andre steder langt vekk fra bebodde steder) er det ikke tidsbegrensingen på to dager for å sette opp teltet. Du er mye friere til å bli på samme plassen gjennom hele høstferien.

Så er det å finne selve teltplassen. Let etter en flat bunn. Helst ikke nede i et søkk, fordi om regnet kommer, da kan det bli ganske vått der. Men heller litt på en forhøyning, vis mulig. Lyng og mose gir en behagelig seng enn en knudrete grunn full av småstein. Du må også vurdere om det er mulig å slå ned teltpluggene i bakken. I tillegg kan du bruke busker og trær og steiner for å feste bardunene til teltet. Gjør denne jobben skikkelig, så slipper du å stå opp midt på natten for å feste barduner som har løsnet i vinden.

Vann? Har du tenkt på vann, hvor viktig det er? Nettopp, det må du ta hensyn til når du finner teltplass. Selvsagt kan du gå en langtur for å hente vann, men det er mye mer praktisk å slå opp teltet i nærheten av en elv, bekk eller et vann. Dette gir muligheter for fisking, bading og andre aktiviteter i vannkanten. Vann gjør også leirområdet mer levende og idyllisk.

Livets nytelse – helt gratis

De fleste som har teltet ute om høsten, har opplevd at vind og regn kommer uventet. Beskyttelse mot vind er viktig ved valg av leirplass. Utover høsten kan du også oppleve at barfrost gjør det vanskeligere å få pluggene godt nok ned i marka.

I motsetning til telting om sommeren, når sola steiker tidlig på morgenen kan den gjøre de siste timene av nattesøvnen uutholdelige. Om høsten kan sola være velkommen på teltduken på morgenkvisten.

Ha dette i bakhodet når du velger retningen du setter opp teltet på, og det samme med utsikten dere alle kan kose dere med gjennom teltåpningen ved solnedgang. 

Når natta kommer, det blir høstsvart ute og teltduken blafrer når vinden blåser. Kanskje regnet også slår mot teltduken utover natta. Nyt lydene mer som naturens musikk, enn ubehagelig og skremmende. Sammen med suset fra tretoppen rundt teltplassen.

Det er toppen av høstferie, for både liten og stor, og gir en sjelden samhørighet der alle ligger tett sammen og nyter livet – helt gratis!

Liker du denne artikkelen om Telttur i høstferien, så er vi glad for en like på

Meld det på Reiselivs temamelding med mye nytt som du vil synes er spennende

Gøy på landet – 10 tips til familieferie i Norge

Gøy på landet
Spennende sykkelsti i skogen i Trysil.

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.