Alpbach i Tirol er eventyret om alpebyen, som ble møteplass for kloke hoder og internasjonale konferanser – uten å miste sin egenart og idyll. Landskapet ligger og venter innbydende i Alpenes fjellsider.
Artikkelen er foreldet – Gå til Hjem-siden, og søk derfra.
Den lille fjellbyen med 2 000 innbyggere og 100 bondegårder har fått utdelt rikelig med geografiske gudegaver, der den ligger lunt til på et sydvendt platå i tusen meters høyde, omgitt av praktfulle alpekulisser. Alpbach ble for alvor oppdaget etter krigen av en håndfull berømtheter. Blant andre fant Arthur Koestler seg en enkel skrivestue her oppe i den klare alpeluften.
Kjente malere og komponister kom til. Det intellektuelle livet blomstret og Alpbach-eventyret var i gang. Europas vakreste blomsterlandsby. Heldigvis forsto lokalbefolkningen tidlig verdien av en målrettet fremtidsplan for å sikre sin egenart da turistene begynte å strømme på.
Byggeforskriftene garanterer byens harmoniske ansikt og forlanger hvitmalt mur, brunbeiset tre og store, beskyttende tak over langstrakte balkonger – med de typiske, bugnende blomsterkassene – naturligvis.
Arbeidet med å forbedre og forskjønne har gitt betegnelser som «landets reneste luft» og «vakreste landsby». Europaparlamentet har gitt Alpbach rett til å heise europaflagget, for sin innsats for «den europeiske tanken» og i 1993 kom utmerkelsen «Europas vakreste blomsterlandsby».
Møtested for tenkere
Lille Alpbach og de store kongressene startet for femti år siden med «Europeisk Forum Alpbach». Siden da har det østerrikske universitetet jevnlig samlet ledende tenkere og studenter fra ulike land i byen.
Stadig nye, aktuelle temaer kommer opp til diskusjon og belyses politisk, økonomisk, vitenskapelig og kulturelt gjennom forelesninger og tverrfaglige arbeidsgrupper.
Mange prominente personer har deltatt. Erwin Schrödinger, Nobels fysikkpris 1933, for eksempel, (han som ga navn til «Schrödingers katt» på NRK) er også gravlagt på den lokale kirkegården.
På listen over politikerne finner vi blant andre: Indira Gandhi og Yitzak Rabin. «Alpbach Summer School on European Integration» har dessuten kjørt et tre-ukers-kurs for studenter innenfor jus, økonomi og politisk vitenskap.
Alpbach for de miljøvennlige
At FN, Greenpeace, Max Planck Instituttet, samt store internasjonale industri- og næringslivsgrupper holder årlige samlinger i Alpbach førte til at et nytt, miljøvennlig kongressenter ble åpnet i 1999, midt i byens hjerte. For å beskytte omgivelsene og spare energi ble det bygget delvis under jorden og inn i fjellsiden. Kjernen består av et spiralformet galleri i glass, som gir masse lys og utsikt over de naturskjønne omgivelsene. Mens veggenes utvendige glasspanel glitrer og skinner i sollyset som en kjempestor, vakker bergkrystall.
Alpbach er en perle for den som ønsker seg en annerledes løsning for neste seminar eller ferie. Plass til 900 gjester fordeles på mindre hoteller, gjestgiverier og private hjem. Det finnes ingen prangende storhotell eller lydsterke nattklubber, men kjempeflotte muligheter til sportslig aktivitet av ulike slag sommer som vinter.
Hele skisesongen er det garantert fine forhold i dalens to viktigste områder Wiedersbergerhorn og Reitherkogel, hvor 19 heiser og 45 km preparerte løyper er tilrettelagt for ski og snowboard.
Østerrike med to tydelige sesonger
Østerrike er et populært feriemål for hele Europas befolkning, med to klare sesonger. Det er vinterferie med mange aktiviteter i Alpene, after ski og sosialt samvær, både mellom turister og befolkningen og turister i mellom. Vintersesongen varer fra desember til ut mars, en utmerket tid for skiferie.
Sommersesongen regnes fra juni til ut september. Da er det sykkelturer, golf, fotturer, shopping, kulturopplevelser, museer, og alt hva en familie kan glede seg over.
Det er vanlig nå å bo på bondegård, og oppleve landliv. Men ellers er det muligheter for overnatting innenfor alle prisleier, både campingplasser, herberger, bed & breakfast og hoteller i alle klasser.
Ferie i storbyen Wien
Ferie i en storby i Østerrike er først og fremst Wien, en hovedstad med lange kulturelle tradisjoner, kunstgallerier, mange teater, full av flott arkitektur og du føler at du er i en storby bygget av keisere.
Østerrike kan by på mye god mat, riktige smakfulle gourmetretter, og ikke minst mye godt øl og god vin. Østerrike produserer mye vin, og innenfor hovedstaden Wiens grenser er det mye druedyrking og stor vinproduksjon.
Landskapet er i stor grad preget av høyreiste vakre Alper, med Wildspitze i Ötztaler-alpene på 3774 meter over havet, og lenger øst Grossglockner i Hohe Tauern på 3787 meter.
Temperaturene varierer med høyden over havet, alt med gjennomsnittstemperatur i januar på rundt 0, til minus 4-5. Enkelte steder kan ha kortere kuldeperioder på opp mot 30-35 minusgrader.
Valuta i landet er euro, og prisnivået er rimelig sett med norske øyne. Det er vanlig på restauranter, i taxier, garderober, frisører, turguider osv får opp mot 10 prosent tips. Ikke prøv å prute i forretninger. Alt som handler om penger er omtrent som her hjemme.
Det bor ca 8,2 millioner mennesker i Østerrike, og husk å ta med deg pass og begrens både alkohol og tobakk i bagasjen. Strømstyrke er 220 volt.
Ha en god tur til Østerrike, enten du skal på sommerferie eller vinterferie.