Ayers Rock, et trekkplaster for turister midt i Australia, har i mange tiår blitt beundret av to typer turister: De som vil se det fascinerende fjellet med beina godt plantet på bakken – og de som vil til toppen – tross risikoen for å falle utfor et sted på vei opp.
Det gjorde inntrykk, plakettene som var festet i fjellveggen ved foten av Ayers Rock, midt i den australske ørkenen. Plakettene var til minne om folk som hadde falt ned i et forsøk på å klatre til toppen av kjempesteinen som synes lang vei i det flate landskapet omkring. 348 meter ruver Uluru som er navnet i henhold til urbefolkningen. Høyden tilsvarer et bygg på 95 etasjer.
Ikke så rart at fjellet er hellig for folkene som har bodd her omkrig gjennom tusener av år. Det må ha gitt et voldsomt og uforklarlig inntrykk i generasjon etter generasjon. Uluru gjør et voldsomt inntrykk også i dag, på hver eneste turist som tar den lange veien fra øst eller vest, via byen Alice Springs i Northern Territory.
Vinglete vurdering
Skal, skal ikke, skal, skal ikke… Vinglete vurdering fra min side. Nei, det var ikke noen tvil. Jeg måtte til toppen. Høydeskrekken som jeg egentlig unngår å utfordre, fikk vente den dagen, og grepet om de kraftige kjettingene i fjellsiden hjalp meg oppover. Regelen om å ikke se ned, holdt skrekken for høyden unna.
Vi var 5-6 i følge samtidig på vei opp. De som var lette på foten, sprang mer enn de klatret. Trege meg havnet lengre og lenger bak. Eldst var jeg også, men erfaringen hadde lært meg å spare krefter og bruke dem mot slutten. Så det ble meg som ventet på toppen av resten av følget da vi endelig kunne samles på den imaginære fjerne planeten der opp.
Nettopp, vi følte oss langt fra jordens blågrønne klinkekule, og at vi plutselig stod på mars. Ikke et grasstrå grodde der i 95. etasje, og alt var rødt og jordbrunt, stein hardt, stein på stein. Omgitt av et blått himmelrom og stekende sol.
Opplevelsen sitter spikret over 20 år senere. Det er nettopp denne opplevelsen, ingen stor utfordring å komme seg inn i en virkelighetsfjern verden som gjennom mange tiår har tiltrukket seg turister fra hele verden.
Mange gikk i døden for denne opplevelsens skyld.
37 har falt ned
Siden man begynte å telle dødsfall, det vil si hvor mange som har falt ned under klatreturen mot toppen av Uluru, en gang på 1950-tallet, er 37 mennesker kjørt bort derfra, mennesker som ikke fikk noe å minnes.
Ikke senere enn i fjor, 2018 falt en japansk turist ned og omkom. Allerede før det hadde australierne fått nok. Særlig urbefolkningen som har sine hjem rundt Ayers Rock. Det har alltid vært konflikt mellom urbefolkningens krav om at fjellet er hellig og australske myndigheters ønske om å ha storsteinen som en turistmagnet.
Urbefolkningen har fått viljen sin, Uluru-Kata Tjuta National Park Board har bestemt at fra 26. oktober i år har den siste turisten fått sjansen til å dra seg opp i kjettingen og vandre inn i det røde Mars-landskapet.
Joda, det er en fysisk utfordring å klatre opp Ayers Rock, og alle blir advart om at dersom de har høyt blodtrykk, hjerteproblemer, pusteproblemer eller høydeskrekk, så har man ingen ting å gjøre in den turistløypa.
Ayers Rock – din siste sjanse
Skulle du ha sjansen til å klatre Ayers Rock de siste månedene før det stenger, så vær obs på at klatring kan være stengt:
• Når temperaturen er oppe i 36 grader Celcius eller høyere
• I de varme sommermånedene desember, januar og februar etter klokka 8.00 om morgen
• Når det er mer enn 20 prosent sjanse for regn innen tre timer
• Når det er større enn 5 prosent risiko for tordenvær innen tre timer
• Hvis den estimerte vindhastigheten på toppen når 25 knop eller høyere
• Hvis mer enn 20 prosent av fjellets overflate er våt etter regn
• Hvis skyer ligger lavere enn toppen av fjellet
• Klatre kan også lukkes av kulturelle årsaker i henhold til urbefolkningen
• For å finne ut om klatringen er åpen spørre på hotellresepsjonen eller på Nasjonalparkens inngangsstasjon.
Liker du artikkelen?
Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?
Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her |
Har du skrivekløe?
Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel |
Lik og del
Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under: |
Kontakt oss
Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema: