Home Reisetips Her kan du besøke 50 stoppesteder på Island

Her kan du besøke 50 stoppesteder på Island

by Per Henriksen

Island på egen hånd! Tips om opplevelser fra øst til vest, vest til øst. Sør og nord. Kanskje Island rundt? Med egen bil starter du i øst fra Seyðisfjörður. Med fly og eventuelt leiebil er Reykjavik det naturligste punktet. Island er ideelt for bil, motorsykkel, sykkel eller fotturer.

Kart nederst er knyttet til teksten og tallene.

1. Seyðisfjörður er en av Islands vakreste småbyer. Den ligger flott til innerst i fjorden med det samme navnet: Seyðisfjörður. Byen er mest kjent for at dette her er den største samling av trehus. Hovednæringen er mest fiske, og allerede tidlig på 1800-tallet kom danske handelsmenn hit og kjøpte fisk. Det norske sildeeventyret mellom 1870 og 1900 satte ekstra stor fart i utviklingen av Seyðisfjörður til å bli et lite bysamfunn.
2. Egilsstadðir er et viktig veiskille øst på Island, og det er her du bestemmer deg for om du kjører sørover eller nordover. Egilsstaðir ligger i den nye storkommunen Fljótsdalshérað og er Øst-Islands tettest befolkede område med 3500 innbyggere. Dette er et kjent ”landemerke” for turister og har flere hoteller, vandrehjem, hytter og bondegårdsovernatting, museer med mer. Egilsstaðir ligger i et vakkert landskap.
3. Dettifoss bør være et mål. Ved Grimsstaðir tar du veien nordover.Du kommer inn i en imponerende kløft med Europas mektigste vannfall. Og hele dette område består av en vakker natur, og mange små sjarmerende inntrykk.
4. Jokulsårgljufur – nasjonalparken ligger også i samme området.
5. Husavik ved fjorden Skjålfandi er et av Europas mest populære mål for å oppleve hvalsafari.
6. Mývatn – en av Islands største innsjøer med 40 graders varmt vann. Naturen har bisarre lavaformasjoner i og rundt innsjøen. Mývatn er kjent som et spennende område for fuglekikkere. Her ligger nye Mývatn Naturbad, les om det på Reiseliv
7. Sel Hotel Mývatn – er et aktuelt sted for både mat og overnatting hvis du vil oppholde deg litt i området rundt Mývatn.
8. Akureyri kalles Nord-Islands hovedstad. Mange turister bruker Akureyri som utgangspunkt for å komme seg ut i naturen. Dette er et familievennlig sted, medd mange utendørsaktiviteter og har høyt utviklede servicetilbud og mye å by på hele året. Akureyri er vinteridrettens senter på Island og her finner du noen av landets beste skibakker. Her kan du leie snøscootere og hester, og drive isfiske.
9. Dalvik – et lite fiskevær med 1500 innbyggere, trivelig og sjarmerende. Ferge til Grimsey.10.
Grimsey – Islands nordligste øy og eneste punkt som ligger under Polarsirkelen. Ferge fra Dalvik.
11. Ólafsfjarðar
12. Hofsós – 13. Hólar – 14. Sauðárkrókur – 15. Varmahlíð – 16. Blöndós – 17. Skagaströnd – 18. Hvammstangi – og 19. Laugarbakki går under det som heter Nordvest-Island og er alle naturlige stoppesteder for mange opplevelser, i tillegg til at det er meget vakkert her. Les mer på Northwest Island
21. Fjorden Hunafloi
er et utmerket sted å se seler i sitt naturlige miljø.
22. Skagafjorour – Området kjennetegnes av vakre grønne daler, skarpt avtegnede fjell og mektige breelver som kommer fra høyfjellet og er meget velegnet for rafting. Dette er også det viktigste område for islandshester. Her står mange vakre gamle bygninger på historiske steder, noen helt fra sagatiden. De viktigste attraksjonene er bygdemuseet Glaumbær i en gammel jordbekledt bondegård, den gamle bispesetet Hólar og Heritage Centre i byen Hófsos, men det er tilegnet emigrantene til Amerika på 1800-tallet.
23. Bolungarvík er et gammelt fiskevær, faktisk en av de eldste på Island, og nevnt I sagaen. I dag er det overnattingssteder av god standard, golfbane og mange vandrestier i området.
24. Hólmavik
25. Stykkishölmur

26. Grundarfjördur

27. Borgarbyggd – Borgarnes

28.
Akranes
29. Reykjavik – Islands mangfoldige hovedstad! Byens eget nettsted forteller mer om alt du kan gjøre der, enn noen få ord her! Reykjavik er uunngåelig når du besøker Island!
30. Sandgerði – En fredelig liten by vesentlig med fiske som næring. 1400 innbyggere.
31. Keflavik Airport – Alt for deg som bruker fly.

32. Grindavik– En liten fiskeby, vakkert beliggende helt sydvest. Også en golfbane.
33. Krysuvik – Kjent som den geothermale halvøya. Her ligger også den kjente Blue Lagoon – med geothermalsk bad, varmt mineralsk vann fra jordens indre.
34. Pingvellir nasjonalpark. Sted for det første parlament på Island rundt 900. Kjent for et kraftig vulkanutbrudd i 1783. Røff, fascinerende natur.
35. Stokkseyri en liten by med røft landskap.. Spesielt interessant for fugleinteresserte.
36. EyrarbakkiDet spesielle her er Eyrarbakki Maritime Museum, som viser fiskehistorien, håndverk og kultur i denne delen av Island. Sjarmerende med mange vakre restaurerte hus.
37. Hvolsvollur– det gamle bispesetet på Island
38. GeysirJordvarmeområde og har gitt verden nettopp ordet geyser, som beskriver en sprutende varm kilde.
39. Gullfoss med det mektige vannfallet som er fredet – en av de flotteste fossene på Island.
40. Tindfjallajokull -1462 m – et poipulært skiområde om vinteren og klatring om sommeren.
41. Hekla er den mest aktive vulkanen på Island i dag. Faktisk 167 utbrudd siden 1104, det siste I 1991.
42. Vestmannaeyjar15 – 18 øyer av vulkansk opprinnelse. I 1973 ble den nye øyen Heimaey dannet av vulkanutbrudd. Ferje fra fastlandet tar tre timer, fly fra Reykjavik 20 minutter og fly fra Bakki flyplass seks minutter.
43. Dyrholaeyer en klippe og ligger på sørvestlandet. Her er det masse strender, fugleliv og hvalopplevelser.
44. Skaftá er kjent for sine helt unike basaltsøyler som ble dannet under 3. siste istid mellom 2-3000 år siden. Siden er de blitt slipt og formet av is, sjø og vind. Området dekker ca 83m² og består av i alt 1080 søyler. Geologien er helst spesiell i hele dette området.
45. Lakagigarligger i Skaftáfell nasjonalpark og har en av verdenss mest unike geologiske formasjoner, og både plantelivet og dyreloivet her er svært spesielt. Sterkt beskyttet med vakthold.
46. Kirkjubæjarklaustur – Her skal irske munker ha bodd før vikingene slo segned på Island. Fra 1186 var det et kloster for benedikternonner her. Fossen Systrafoss skal muligens ha navn etter nonnene, likeså innsjøen Systravatn. I dag 160 innbyggere. På folkemunne er det mange historier om nonene og at det skal ligge en skatt i Systravatn. Populært turiststed og hytteområde for folk fra Reykjavik.
47. Mýrdalsjökull er Islands sørligste isbre med høyeste punkt 1493 moh.
48. Skaftá nasjonalpark er en oase mellom sand og isbre. Et unikt flott landskap.
49. Öræfajökuller den største aktive post-glaciale vulkan på Island, og ligger ved Hvannadalshnukur, høyeste punkt i landet med 1850 meter. Vulkanutbrudd i 1362 og 1727.
50.Hörni Hornafjörður er et flott naturområde helt sydøst på Island mellom Nordsjøen og store Vatnajökull.

Isgrottetunnel på Island
– en vandring i verdens lengste

Ny turistattraksjon på Island: Landets nest største isbre på omtrent 950 kvm2. Breens høyeste punkt ligger 1355 moh.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.