Home Reisetips Bagasje, hvert gram teller når du reiser

Bagasje, hvert gram teller når du reiser

by Reiseliv

Bagasje: Ta utgangpunkt i hvor mange dager du skal reise, og hvilke muligheter du har til å få vasket tøy underveis. Dit du skal har også vær, kaldt eller varmt, høstlig eller vårlig. Natur og villmark eller storby er også avgjørende for valg av klær. Det er helt vanlig å pakke for mye, for sikkerhets skyld.

Gå igjennom klesutvalget to-tre ganger og da finner du sikker noe du kan droppe. Og forsøk å ta med deg så lette klær som mulig. Hvert gram teller for den endelige vekta.

Skjorter, t-skjorter, bluser, gensere er lurt å brette pent. Undertøy, strømper, badetøy osv tar minst plass når det rulles, gjerne med en strikk rundt hvert plagg. Da kan det også brukes til å fylle ut tomrom i kofferten.

Tenk litt over hva du trenger først. Skal du bo på hotell en kort natt er det ikke lurt å pakke ut alt, henge det opp og pakke det ned igjen neste morgen. Det gir flere bretter på tøyet. For å finne hoteller som passer din reiserute, kan du sjekke ut de beste tilbudene på booking.com

Ha alltid med et par plastposer til skittent tøy. Også dette er lurt å brette sammen eller rulles. Da tar det mindre plass enn om du bare dytter det ned i plastposen med tanke på at det er jo skittent.

Når du reise hjemmefra, ha alltid i tankene at noe vil du kjøpe underveis, slik at du har ekstra plass, og noen kilo å gå på til hjemreisen.

Sko/fottøy: Også her blir valget ut fra hvor du skal reise og hva du skal gjøre, så alt fra sandaler, pene sko til fjellstøvler blir et valg. Legg skotøy i en egen pose, atskilt fra rent tøy. Flasker, parfyme, kremer etc

Flasker, parfyme, kremer etc

Pakk dette i en egen mappe eller eske/boks. da har du raskere tilgang til det, mer oversikt og faren ødeleggelse er mindre. I dag får du ofte varer beskyttet av bobleplast eller annet støtdempende forpakningsmateriale. Ta vare på litt av dette, og ta det med på tur. Det er utmerket å beskytte enkelte saker du har med deg, eller kjøper underveis. Det veier ingen ting. Slikt materiale kan du også kjøpe i enkelte forretninger.

Legg aldri verdisaker, dyre smykker, bærbar PC, fotoutstyr etc i kofferten du sjekker inn. Og for all del, heller ikke medisiner du er avhengig av. Forsvinner kofferten, er det ofte begrensinger hvor mye forsikringsselskapene gir deg i erstatning.

Kjøper du for eksempel en flaske vin eller to, og vil legge det i kofferten, sørg for at flaskene ikke slingrer mot hverandre. Pakk dem trygt inn i klær, og at det ikke er fare for at harde gjenstander/stør treffer direkte på flaskene. Du er jo personlig ansvarlig for eventuelle skader på andres bagasje, ved lekkasje av vin for eksempel.

Etter hvert som du pakker, ta bilder av det du legger i kofferten. Dette for sikkerhets skyld dersom den forsvinner og du skal kreve noe igjen på forsikringen. Da har du lett tilgang til hva du pakket.

Vei kofferten nøye for du drar til flyplassen. Noen flyselskaper, egentlig stadig flere, er nøye på bagasjevekta og overvekt. Innsjekking skjer mer og mer automatisk, hvor du på automater ordner ombordstigningskort, bagasjeetiketter osv selv, og at du sjekker inn uten menneskelig hjelp. Systemet sier da i fra at du har overvekt, selv én kilo for mye betyr at du må betale for det.

Kofferter og vesker blir røft behandlet på enhver flyplass. De som jobber med bagasjehånderting tar ikke på denne lasten med silkehansker, og regn med at kofferten din både blir kastet inn og ut av flyet, blir truffet av annen bagasje og endog kan falle ut og ned på asfalten under håndteringen. Tenk over det når du pakker skjøre gjenstander.

Hard koffert eller bag?

Dette er opp til deg, selvsagt. Bag og ryggsekker har den ulempen at de ikke alltid er lette å låse. Da bør du være nøye med hva du legger inn. Det kan også være lommer hvor ting kan plasseres av fremmede. Og ved eventuell kontroll i tollen er du ansvarlig for hva du har i bagasjen. Enkelte bagger og eldre kofferter med glidelås er lett å åpne. Med kun en kulepenn kan noen lett «sprenge» seg inn i en koffert.

Hard koffert er tryggere og lettere å låse, og tar bedre vare på klærne dine, samt at du tryggere kan legge inn gjenstander som ikke tåler en hard trøkk.

Til USA bør du ha TSA-lås på bagasjen din. Disse kan du kjøpe som små låser, og moderne kofferter har ofte slike som en del av låssystemet. TSA-låsen er en sikkerhet som tollvesenet i USA krever, fordi det er vanlig at de åpner bagasjen for kontroll.

De ulike flyselskapene har ulike regler for vekt, så sjekk dette før du pakker.

Til slutt: Gjør kofferten din så personlig som mulig. For det første så ser du den raskere når den kommer på båndet på flyplassen. For det andre er det ikke fristende for andre å ta med en koffert som skiller seg ut fra den grå/svarte mengden. Om det skjer at noen tar den med? Flyplasser er ikke krim-fri sone.

Håndbagasjen

Her finnes det et sett regler som du bør følge, hvor skarpe gjenstander, våpen og flytende væske er viktigste forbudsartikler. Håndbagasjen er opprinnelig tenkt som saker du trenger underveis på reisen, og de fleste flyselskaper tillater kun én håndbagasje, pluss personlig håndveske, lap top, kamera osv i tillegg.

Mange utnytter maks kilo til å legge andre ting inn der også, og ikke minst alt av verdisaker og medisiner etc bør du legge i håndbagasjen.

Sårbare gjenstander du kjøper når du er på ferie kan også være lurt å ha i håndbagasjen på vei hjem.


Bagasje – Gjør du vanlig pakkefeil når reiser?

61 prosent av kvinnene svarer at de som regel pakker med seg for mye.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.