Julius Verne brukte vulkanøya Stromboli som inspirasjon da han skrev romanen En reise til jordens indre. Det påstås også at J.R. Tolkien skapte sitt Mordor og Dante skrev Inferno etter at de hadde besøkt denne lille øya noen timer med båt fra Sicilia. Og når man står på toppen av denne svært så levende vulkanen så skjønner man hvorfor.
Tekst: Asbjørn Wille. Foto: Wikipedia
Det er en mektig opplevelse å stå å se utover Middelhavet, beundre solnedgangen og samtidig høre vulkanens buldring noen meter under føttene. Det er både vakkert og skremmende å være så nær moderjords mektige og uforutsigbare krefter.
Et av filmhistoriens mest kjente og kontroversielle kjærlighetsforhold kan også knyttes til den lille vulkanøya. Det var under innspilling av filmen «Stromboli» at det oppsto søt musikk mellom den italienske filmregissøren Roberto Rosselini og den svenske skuespilleren Ingrid Bergman. De var begge to gift da de innledet en affære og da dette ble kjent utløste dette flere «vulkanutbrudd» i media og filmindustrien.
Flere av filmene hvor Ingrid Bergman spilte ble boikottet av kinoer og det ble også i en periode vanskeligere for henne å få filmroller. De to var gift i syv år før de skilte lag. Men de fikk tre barn sammen som et resultat av romansen som startet på Stromboli.
Turen opp til krateret av vulkanen
Turen opp til krateret av vulkanen Stromboli skjer i guidede grupper. Det er forbudt å gå opp alene. Der er flere firmaer med guider som arrangerer daglig turer opp til toppen, men det anbefales å bestille plass noen dager i forveien. Ved start nede i landsbyen for man tildelt hjelmer og hodelykter.
Det er også mulig å kjøpe nødvendig utstyr som sko og bekledning om man skulle trenge det. Det kan blåse bra på toppen og sliter man med rennende øyne kan det være lurt å beskytte seg med skibriller. For å unngå å få for mye vulkansand i skoene på vei ned er det også flere som bruker gamasjer og man anbefaler ankelhøye fjellsko og langbukse.
Stien opp er bratt, men man trenger langt i fra å være spesielt godt trent for å sette i gang. Man går i et rolig tempo og tar flere pauser underveis. Man starter nede i landsbyen, går inn i en lett vegetasjon som tidlig åpner seg opp og du får toppen av fjellet synlig foran deg. Når du stopper opp og tar en pust i bakken har du en fantastisk utsikt over den lille øya og Middelhavet som omkranser den.
Etter 2-3 timer er du kommet opp på selve krateret til vulkanen. Du får god tid på toppen til å la sansene dine få utfolde seg. Du har en fantastisk utsikt utover havet, ser dampen som kommer opp fra vulkanen, kjenner på luktene den avgir og hører den buldre noen meter under deg. Man skjønner godt at dette i kombinasjon med det golde vulkanlandskapet kan inspirere til dramatiske bøker.
En liten og bilfri øy
Stromboli er en liten og bilfri øy. Man kommer seg rundt til fots eller ved hjelp av noen få elektriske kjøretøy. Øya har omlag 500 innbyggere som livnærer seg på turisme og fiske. Noen få restauranter og dagligvarebutikker gjør at du får dekt dine behov både når det gjelder å fylle opp proviant i tursekken og belønne seg selv med et bedre måltid når man har kommet ned fra vulkanen.
Sandwichen «pane cunzato» med lokale råvarer og pasta med fersk sjømat er noe som kan anbefales. Her er også noen vogner langs stranden hvor man kan få kjøpt deilig, smakfull og leskende frukt fra Sicilia.
For å komme seg til øya tar man ferge eller hydrofoil. Det er avganger både fra Napoli og de Sicilianske byene Milazzo og Messina. Turen ut er en opplevelse i seg selv med en fantastisk utsikt over det azurblå havet. Når du nærmer deg øya dukker silhuetten til Strombolis vulkan opp og skaper forventninger til en spennende naturopplevelse.
De kontinuerlige ut- bruddene fra vulkanen har gjort den lille øya kjent som «Middelhavets fyrtårn» Stromboli ligger værutsatt til og sterk vind kan føre til at båtene ikke alltid får legge til land. Det kan derfor være lurt å ha litt fleksibilitet i forhold til returtidspunkt.
Mer enn bare en vulkan
Selv om det er vulkanen og dens hyppige utbrudd som lokker turister til Stromboli så er det også populært med sportsdykking rundt øya. Der er også flere flotte strender som med sin svarte vulkanske sand innbyr til noen avslappede dager. Den lille øya byr på en bemerkelses-verdig blanding av naturskjønnhet, eventyr og avslapping.
«Stromboli er hjertet mitt» svarer Giulia, når jeg spør hvordan det er å bo og leve på en liten vulkan øy. Hun jobber i resepsjonen på Hotel Ossidiana «Stromboli gir oss både frykt og skjønnhet». «Vi finner en slags fred i naturens voldsomhet og vi har et fellesskap som bare livet på en liten øy kan gi». Hun forteller videre at det på øya er gode nødplaner og godt merkede samlingsplasser i tilfelle man må sette i gang evakuering.
I de små trange gatene inne i landsbyen er det godt merket med skilt og piler som forteller deg hvor du skal bevege deg om alarmen går. «Vi lever på en øy med en aktiv vulkan, men vi føler oss trygg» avslutter Giulia i det vi takker for noen fine dager på den levende vulkanøya.
Forresten husker du navnet på den grådige og ondskapsfulle karakteren som fanget og utnyttet Pinocchio i Carlo Collodis sin fortelling med samme navn? Jo han het Stromboli. Meget mulig kan vulkanens utbrudd sammenlignes med denne karakteren sitt temperament, men øyas gjestfrie beboere er nok mer lik han som laget tredukken Pinocchio. Dukkemakeren Gepetto som var både vennlig og hjelpsom.
Reisefakta Stromboli
KOMME HIT: De fleste som besøker Stromboli reiser ut med båt fra Sicilia. Norwegian har flere avganger per uke fra juni og til ut oktober til Catania. Men flere flyselskap som SAS og KLM har også gode forbindelser til Sicilia om det er greit med en mellomlanding. Båtturen ut fra Sicilia fra enten Messina eller fra Milazzo som er den korteste turen kan bestilles på Omio.
TURGUIDE: Der er flere arrangører av guidede turer til toppen av Stromboli krateret. En erfaren operatør er Il Vulcano A piedi
OVERNATTING: Det er få hoteller på Stromboli, men flere som leier ut privat. Du finner en god oversikt på booking.com. Vi bodde på Hotel Ossidiana som var et fint hotell med hyggelig betjening som delte lokalkunnskap om øya.
BOKTIPS: Walking in SICILY – 46 walking routes in Sicily. Utgiver: Cicerone