Home Reisetips Bilferie rundt i Europa, dette må du ha med deg

Bilferie rundt i Europa, dette må du ha med deg

by Per Henriksen
Bilferie rundt i Europa

Bilferie rundt i Europa byr på mange spennende opplevelser. Men tross for felles EU/EØS-regler er det også noen ulikheter fra land til land. Mange ting kan skje, og da er det greit å ha orden på dokumenter og utstyr. Kjører du utenfor EU, er det ytterligere viktig å ha dokumenter i orden.

Foto: Unsplash

Første spørsmål er: Hva gjør vi, når vi passerer grenser mellom to land i Europa, EU-land og ikke EU-land

Når du passerer grenser mellom to land i Europa, enten det er mellom EU-land eller mellom EU-land og ikke-EU-land, er det noen viktige ting du bør være oppmerksom på. Her er noen generelle retningslinjer:

Identifikasjon og reisedokumenter: Ha alltid passene til alle familiemedlemmer klare. Selv om du reiser innenfor EU, kan noen land kreve at du viser pass ved grenseovergangen. Sjekk også om du trenger visum for å besøke det aktuelle ikke-EU-landet.

Vær klar over toll- og avgiftsregler når du krysser grenser. Noen varer kan være gjenstand for avgifter eller toll, spesielt når du reiser inn i ikke-EU-land. Sjekk gjeldende regler for å unngå problemer.

Sørg for at bilen er korrekt registrert og forsikret for å kjøre i landene du besøker. I noen tilfeller kan det være nødvendig med en spesiell kjøretillatelse eller forsikring for ikke-EU-land.

Forskjellige land kan ha ulike krav til kjøretøyet ditt. Sjekk om du trenger vignetter, miljømerker eller annen spesifikk dokumentasjon for å kjøre på veiene i det aktuelle landet.

I lys av COVID-19-pandemien kan noen land ha spesifikke helse- og karantenekrav ved grensepassering. Sjekk reiserådene og gjeldende restriksjoner for å være godt forberedt.

Sørg for å ha kontanter i lokal valuta eller et internasjonalt akseptert betalingskort. I noen land kan det være nødvendig med lokale valuta for å betale for veiavgifter, parkering eller andre tjenester.

Vær oppmerksom på at trafikkreglene kan variere fra land til land. Kjenn de lokale trafikkreglene og følg dem nøye for å unngå bøter eller problemer.

Det er også lurt å planlegge reisen nøye, inkludert rutene du skal ta og eventuelle stopp du ønsker å gjøre, spesielt når du krysser grenser. Hold deg oppdatert på eventuelle endringer i grenseprosedyrer eller reisebegrensninger ved å sjekke offisielle reiseveiledninger og nettsteder for hvert land.

Husk at disse retningslinjene er generelle, og spesifikke krav og prosedyrer kan variere fra land til land. Sørg for å gjøre grundig forskning og være godt forberedt før du krysser grenser under din bilferie.

Hvilke dokumenter bør vi ha lett tilgjengelig
på bilferie i Europa?

Når du drar på bilferie i Europa, er det viktig å ha med deg riktig dokumentasjon for å sikre en jevn reise og håndtering av eventuelle situasjoner underveis. Her er noen viktige dokumenter du bør ha lett tilgjengelig i bilen:

Gyldig førerkort: Pass på at du har et gyldig førerkort for alle sjåfører i familien. Sjekk at det ikke utløper under reisen. Dersom du har tenkt å kjøre under bilferien, må du ha med deg gyldige førerkort for alle sjåfører i familien. Sjekk at førerkortene ikke er utløpt, og at de er gyldige for kjøring i landene du besøker.

Registreringsdokumenter: Ha med deg bilens registreringsdokumenter, som vognkortet eller loggboken. Dette dokumentet viser at du er eieren eller leietakeren av kjøretøyet.

Forsikringsdokumenter: Ha med deg forsikringsdokumentene for bilen. Dette kan inkludere et bevis på forsikring og et nødnummer du kan kontakte ved behov.

Pass: Selv om du reiser innenfor Europa, er det alltid lurt å ha med pass for alle familiemedlemmer. Noen land kan kreve at du viser passet ditt ved grenseovergang eller ved identifikasjon. Pass er det viktigste identifikasjonsdokumentet når du reiser utenlands. Sørg for at passene til alle familiemedlemmer er gyldige og ikke utløper under reisen. Pass er spesielt viktig når du krysser grenser utenfor EU/EØS-området. Hvis du er borger i et EU/EØS-land, kan det være lurt å ha med deg et gyldig nasjonalt identitetskort i tillegg til passet ditt. Identitetskortet kan være lettere å bære og bruke for identifikasjonsformål innenfor EU/EØS-området.

Kjøretillatelse eller grønt kort: Hvis du kjører en bil som er registrert i et land utenfor EU/EØS-området, kan det være nødvendig med en kjøretillatelse eller et grønt kort. Dette dokumentet bekrefter at bilen er forsikret og lovlig å kjøre i EU/EØS-området.

Veihjelpsdokumenter: Ha med deg dokumenter knyttet til veihjelp, som medlemskort for bilklubben eller et veihjelpsselskap. Dette vil være nyttig hvis du opplever en mekanisk feil eller trenger assistanse på veien.

Reisedokumenter: Ta med deg eventuelle reisedokumenter, som hotellreservasjoner, leiebilbekreftelser eller fergetickets. Disse kan være nyttige for å bekrefte overnatting eller andre bestillinger under reisen.

Helsetrygdkort: Hvis du er en innbygger i et EU/EØS-land, sørg for å ha med deg et gyldig helsetrygdkort. Dette gir deg rett til nødvendig medisinsk behandling i andre EU/EØS-land.

Det er også en god praksis å ha en kopi av alle disse dokumentene elektronisk tilgjengelig, enten på mobiltelefonen eller på en annen enhet, i tilfelle du mister de fysiske dokumentene.

Husk at dokumentkravene kan variere fra land til land, så det kan være lurt å dobbeltsjekke spesifikke krav for landene du planlegger å besøke på bilferien.

Hvilke personlige dokumenter bør alle ha med seg
når vi krysser landegrenser?

Når du drar på bilferie i Europa og krysser landegrenser, er det viktig å ha med deg visse personlige dokumenter for å sikre en jevn og trygg reise. Her er noen personlige dokumenter som bør være med for alle familiemedlemmer:

Ha med deg dokumentasjonen for reiseforsikringen din, inkludert forsikringspolisen og nødnummeret du kan kontakte i tilfelle behov for assistanse under reisen. Sjekk at forsikringen dekker eventuelle aktiviteter eller situasjoner du kan støte på under bilferien.

Hvis du reiser til land hvor bestemte vaksinasjoner er påkrevd eller anbefalt, bør du ha med deg vaksinasjonskortene som bekrefter at du og familiemedlemmene dine er vaksinert. Dette kan være nyttig i tilfelle du blir bedt om å vise dokumentasjon ved grensekontroller eller helsekontroller.

Ha med deg en liste over nødkontakter, inkludert familiens lege, forsikringsselskapet, ambassaden eller konsulatet for ditt hjemland i det aktuelle reisemålet og eventuelle kontaktpersoner du kan nå i tilfelle nødsituasjoner.

Det er også en god praksis å ha kopier av alle disse dokumentene, både elektroniske kopier og fysiske kopier, i tilfelle originals dokumentene blir mistet eller stjålet. Oppbevar kopiene på et trygt sted, adskilt fra de opprinnelige dokumentene.


Bilferie har både fordeler og ulemper, men er en spennende og fleksibel måte å utforske nye steder og nyte ferien på.

Her er noen fordeler og ulemper med å velge bilferie.

Med bilferie har du friheten til å bestemme din egen reiserute, enten du skal ha ferie i Norge, Norden eller utover i Europa. Og i for eksempel USA for den sakens skyld. Lese hele artikkelen

Leie bil for ferie i Europa, hva må du sørge for av forsikringer og avtaler for bruk av bilen i flere land og med flere sjåfører.

Når du leier bil og planlegger å kjøre i flere land med flere sjåfører, er det viktig å sørge for riktig forsikringsdekning og avtaler. Her er noen punkter du bør vurdere. Mye nyttig informasjon her

Hvordan laste trygt all bagasje? Godt spørsmål, som det heter.

Det enkle svaret er at når du laster bagasjen trygt i bilen før en bilferie, er det viktig å følge visse retningslinjer for å sikre stabilitet, sikkerhet og best mulig plassutnyttelse.

Her er noen tips for å laste bagasjen trygt. Og hvordan du sikrer verdisakene dine. Veldig greit å vite dette her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.