Bilferie i Europa: Smarte tips til reisen

by Yvette-Marie Solem

Bilferie i Europa er spennende! Du har friheten til å reise hvor du vil, og kan utforske kriker og kroker du ellers ikke ville ha fått oppleve dersom du hadde reist med fly.

Nå som sommerferien er i gang, er det hektisk aktivitet i Kiel. Norske biler og motorsykler ruller ut av fergen klare for å begi seg ut på tyske motorveier og videre nedover Europa. Her får du noen smarte tips for bilferien når du skal kjøre gjennom Tyskland, Frankrike, Spania og Italia:

Tyskland

Det er ingen hemmelighet at enkelte bilister slår seg løs med raske sportsbiler på tyske motorveier. Tyskland har fri fart på mange strekninger, selv om den anbefalte hastigheten er 130 km/t. For de som kjører bobil nedover Tyskland med vekt inntil 7,5 tonn er fartsgrensen 100 km/t. Fri fart gjelder bare for biler og motorsykler. Det finnes faktisk bilutleiefirmaer i Tyskland som leier ut sportsbiler der de reklamerer for at man kan kjøre opptil 300 km/t på autobanen.

Overgangen fra norske til tyske vaterrette motorveier kan være litt av en utfordring for her er tempoet mye raskere enn hva man er vant med. Veiene er flere filer brede, og det er svingende lett å bli fartsblind etter noen kilometer.

Olje, blikk og plutselig veiarbeid

Det er en utfordring å bedømme farten til en bil som kommer bakfra når du kjører på motorveien. Det som ser ut som en prikk i bakspeilet, kan kjapt etter noen sekunder være en Porsche som kommer i 300 km/t. Se ofte i bakspeilet når du kjører i venstrefilen. Tysk motorveiskjøring handler mye om å holde seg i de høyre kjørefilene.

Hvert år kommer det nye bilister til som ofte får motorhavari på tyske motorveier. Årsaken er for de fleste at bilen har kjørt seg tom for olje. Det er ikke alltid man kan stole på at oljelampen lyser i tide, og da er veien kort fra tørr tank til rådebank, noe som betyr at motoren må skiftes ut. Selv nyere biler sluker mye olje når man kjører raskt over lang tid.

Selv om det er sommerferie holdes det fortsatt mye på med veiarbeid der fartsgrensen kan komme helt ned til 60 km/t. Nedbremsing ved veiarbeid er ofte årsaken til at det skjer ulykker på motorveien, samt biler som holder seg i venstre felt i «sakte fart» blir påkjørt bakfra av en bil som kommer i veldig stor fart.

Områdene rundt Hamburg, Bremen, Frankfurt og München har spesielle fartsgrenser. For å få ned CO2-utslipp har mange tyske byer innført miljøavgift både for innbyggere og turister. Oblatet heter Umweltplakette og kan skaffes hos tyske DEKRA.

Frankrike

I Frankrike er det påbudt å ha en godkjent alkometer liggende i bilen sammen med refleksvest og varseltrekant. Alkometerpåbudet ble innført for å gjøre franskmenn mer bevisste på sitt alkoholforbruk, og gjelder også for turister.

Fartsgrensene blir automatisk satt ned når det regner, og vises på de digitale veiskiltene langs motorveien. Når det er tåke blir alle fartsgrensene satt ned til 50 km/t.

Ved bensinstasjoner er det totalforbud mot å bruke mobiltelefoner.

Det er heller ikke lov å overnatte i campingvogn eller i bilen langs veien.

Italia

Blir du tatt i fartskontroll i Italia og ikke kan gjøre opp for deg på stedet, blir bilen beslaglagt inntil du kan betale fartsboten. Enkelte bensinstasjoner utenfor motorveiene tar bare imot kontanter, så det er uansett lurt å ha med ekstra euro på bilferien.

I motsetning til i Spania, er tuting med hornet forbudt i italienske byer.

Spania

I tillegg til at det er forbudt å høre på musikk med ørepropper mens man kjører i Spania, er turister utsatt for veipirater dersom man kjører med norske skilter. Veipiratene holder til mellom Barcelona og Alicante, rundt Madrid og i Andalucia.

Dersom kriminelle blinker med lysene, tuter og vifter med armene for å få en bil til å stoppe, bør man overse dette og heller dra innom nærmeste bensinstasjon dersom man er i tvil. Veipirater dukker også opp i veikanter der de utgir seg for å trenge hjelp med bilen. Dyre biler og bobiler er mest fristende for veipiratene.

Les også:

Tyskland: Svipptur til vindistriktene

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

24 år med spennende reiseartikler - 2000 - 2024

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.