Home Reisetips Japansk kelner skal du ikke fornærme! Mange tips om å tipse

Japansk kelner skal du ikke fornærme! Mange tips om å tipse

Ulike kulturer med høst ulik skikk

by Per Henriksen
Tips restauranter

Japansk kelner tipser du ikke. Om du ikke tipsr en amerikansk, så får du nok høre det når du går. Det kan være leit å ikke vite kutymen for når du skal gi driks, når du ikke skal, hvor driks bør gis – og hvor mye. Verden er ikke standardisert på dette, og kulturen er vidt forskjellig fra land til land. Selv innenfor landets grenser.

Restaurant, etter et måltid, er det første du kanskje tenker på når det handler om tips. Så etter en drosjetur. Kanskje når bagasjen kommer inn på hotellrommet og han som har slepet koffertene rundt står og ser tomt ut i rommet et par sekunder. Hvor my skal han ha?

La oss holde oss til restauranter. For ikke å gjøre det for komplisert. All verdens praksis er alt fra forbud mot å gi driks til krav om 20-25 prosent. Fornærmelsene står liksom i kø, uansett hva du gjør.

Selv fikk jeg så øra flagra ved ankomst til USA for noen år siden, ved ikke å gi driks ved servering av en kopp kaffe. Dette måtte jeg bare lære meg, her i landet, fikk jeg høylydt beskjed om. Jeg har ikke gjentatt tabben. I Kina har jeg fått tipsen smelt i bordet. Det betød visst; nei takk.

Det er noe som heter reisetikette. Det består vanligvis av høflighet, respekt for land og kultur og god opptreden. Dette klarer de fleste å forholde seg til. Men så er det denne forbaskete driksen, ofte småpenger som kan oppta hodet i timer etterpå. Gjorde jeg rett eller galt?

Her har du oversikt over en del land

Tips restauranter
Tips utvikler seg over hele verden etter hvert som flere reiser. Men noen land er mer standhaftig enn andre.
For eksempel i USA er det en fornærmelse å ikke tipse godt – det vil si 20-25 prosent.

Albania: Du kan legge igjen et tips på 5-10% når du har spis noe ekstra godt og fått god service, men dette er ikke forventet. Argentina: Her skal du være forsiktig med gi penger hvis maten var topp og servitør hyggelig. Å gi tips kan faktisk føre deg på feil side av loven. Tips er ulovlig, ferdig snakka. Armenia: Legg igjen rundt 10-15%. Australia: Å gi tips her har historisk sett ikke vært normen. Men verden blir mindre og turistene flere, og man lærer av hverandre. I dag blir det blitt mer vanlig å gi tips på restauranter også i Australia, selv om det ikke er nødvendig. Men «Keep the change» ansees som greit.

Brasil: Her er tips generelt ikke forventet. Imidlertid tipser turister ofte små beløp,  selv om restauranter ofte har lagt til serviceavgift på regningen. Belgia: Tips er ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt i verste fall. Bolivia: Ikke gi tips – du vil overraske eller forvirre folk unødig. De kan til og med prøve å returnere pengene dine, og det blir fort en flau situasjon. het rundt. Bosnia: Å avrunde regningen er en fin måte å legge igjen et lite tips, men dette er ikke forventet. Brasil: Tips er ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt. Bulgaria: La det 10% tipset ligge på Cuba, Uruguay og Bulgaria.

Canada: Legg igjen et tips på rundt 10-15%. Chile: Legg igjen et tips på rundt 10-15%. Colombia: Hvis du legger igjen et tips, gjør du det rundt 10%. Men ikke føl deg forpliktet. Cuba: La det igjen 10% på bordet.

Danmark: Det er ikke nødvendig å tipse på restauranter i Danmark.

Egypt: Legg igjen et tips på rundt 10-15%. Estland: I Estland er tips aldri inkludert i regningen. Et tips på 10 prosent er normalt for god service. Ecuador: Du kan legge igjen et tips på 5-10%, men det er ikke forventet.

Fiji: På Fiji er det ikke nødvendig med tips om restaurant. Finland: Tips er ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt. Fransk Polynesia: Tips i Fransk Polynesia er ikke obligatorisk eller forventet. Det er greit å tipse om god service, men mottakeren godtar kanskje ikke. For å gjøre livet enklere for turister, vil noen restauranter legge ved en lapp som sier at et tips er velkommen. Frankrike: Avrunding av regningen forventes i Frankrike.

Georgia: Ikke gi tips – du risikerer å fornærme personalet.

Hellas: Avrunding av regningen forventes. Hong Kong: Tips er ikke vanlig, og kan bli sett på som fornærmende.

India: Du kan legge igjen et tips på 5-10%, men det er ikke forventet. Iran: Tips er ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt.
Irland: Å avrunde regningen er en fin måte å legge igjen et lite tips, men dette er ikke forventet. Island: Ikke tips – du risikerer å fornærme noen. Italia: Avrunding av regningen forventes.

Japan: Å tipse i Japan kan virke frekt, fordi god service er standard og forventet. Så her risikerer du å fornærme serviceinnstilte mennesker dypt.

Kasakhstan: Ikke tips – du vil overraske eller forvirre mennesker unødig. De kan til og med prøve å returnere pengene dine, og det kan bli pinlig. Kina: Vanligvis er det ingen som tipser i Kina. Men fordi turfirmaer i stort antall betaler så lite for sine tjenester, er gruppeturister og sjåfører ofte avhengig av tips til inntekt. Så hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt. Korea: Tipsing i Sør-Korea er ikke forventet. Kroatia: Tips er ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt.

Latvia: Avrunding av regningen er greit.

Makedonia: Tips er ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt. Malaysia: Ikke nødvendig med tips på restaurant. Mexico: Legg igjen et tips på rundt 10-15%. Mongolia: Tipsing vil overraske eller forvirre unødig. De kan til og med prøve å returnere pengene dine, og det blir flaut.

Nederland: Tipser ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt. New Zealand: Tips i New Zealand er ikke så vanlig. Et tips på 10 prosent for god service blir allikevel satt pris på.

Paraguay: Tips er ikke forventet. Men hvis du gjør det, vil folk reagere hyggelig overrasket eller nøytralt. Peru: Ikke gi tips – du vil overraske eller forvirre folk unødig. De kan til og med prøve å returnere pengene dine, og det blir fort en flau situasjon. Polen: Legg igjen et tips på rundt 10-15%. Portugal: Å avrunde regningen er en fin måte å legge igjen et lite tips, men dette er ikke forventet.

Qatar: Her bør du være forberedt på å tipse overalt – drosjer, restauranter, hoteller osv.

Romania: Du kan legge igjen et tips på 5-10%, men det er ikke forventet. Russland: Som hovedregel forventes tips som tegn på takknemlighet på restauranter.

Sveits: Sveitsisk føderal lov tilsier at alle serviceavgifter skal inkluderes i publiserte priser, så det er ingen plikt å tipse folk i servicenæringen. Serbia: Et tips bør være rundt 10-15%, men er ikke forventet. Slovakia: Hvis du legger igjen et tips, gjør du det rundt 10%. Men ikke føl deg forpliktet. Slovenia: Det forventes 5-10% tips. Spania: Ikke gi tips, du vil overraske eller forvirre unødig. De kan til og med prøve å returnere pengene dine, og det blir pinlig. Storbritannia: Å avrunde regningen er en fin måte å legge igjen et lite tips, men dette er ikke forventet. Sverige: Å avrunde regningen er en fin måte å legge igjen et lite tips, men dette er ikke forventet. Sør-Afrika: Som hovedregel forventes tips som tegn på takknemlighet på restauranter.

Husk å tipse godt i USA

Tyrkia: Du kan legge igjen et tips på 5-10%, men det er ikke forventet. Tyskland: Å avrunde regningen er en fin måte å legge igjen et lite tips, men dette er ikke forventet. Tsjekkia: Å avrunde regningen er en fin måte å legge igjen et lite tips, men dette er ikke forventet. Thailand: Ikke gi tips, du vil overraske eller forvirre unødig. De kan til og med prøve å returnere pengene dine. Men her som i mange andre land, dette gjelder mest utenfor turistområdene. I områder med mange turister er man blitt mer forventningsfull.

Ukraina: Legg igjen et tips på rundt 10-15 %. Ungarn: Avrunding av regningen forventes. Uruguay: La det igjen rundt 10%. USA: Legg igjen et tips på rundt 15-20%. I USA er lavlønnstakere i tjenestebransjen avhengige av tips for å balansere inntektene. Det er en ren fornærmelse å ikke tipse på restauranter.

Yemen: Bortsett fra å være ulovlig, anses tips som krenkende.

Østerrike: Du kan legge igjen et tips på 5-10%, men det er ikke forventet.

Tips utvikler seg over hele verden etter hvert som flere reiser. For eksempel Australia og Thailand har historisk sett ingen tradisjon med tips, men turister vet vanligvis ikke dette, og tipser i vei. Forventningene fra servicepersonalet har derfor utviklet seg og man takker og bukker for det som gis.

Du kan spørre personer, hotellresepsjoner eller turoperatører om hvordan du skal tipse, eller ikke tipse. Spør gjerne flere, så får du et samlet noenlunde korrekt svar.

Og så til slutt, litt sånn «By the way»; tilby aldri tips til offentlige tjenestepersoner – det er bestikkelse!

Tips! Lesetips altså. Les mer på nettsiden til banken Vestern Union om tipsing verden rundt


Verdens beste restauranter – fem av dem

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.