Home Reisetips Durian, elsket og hatet delikatesse, men dropp alkohol

Durian, elsket og hatet delikatesse, men dropp alkohol

by Reiseliv

Foto: Bildet er laget av OpenArt

Durian – en elsket og hatet delikatesse i Thailand er ofte omtalt som «kongen av frukt.» Den har en smak og duft som splitter folks smaksopplevelser. Frukten er spesielt populær i Thailand, ja hele Sørøst-Asia, er kjent for sin karakteristiske lukt og unike smak. Mange setter pris på den rike, kremete tekstur og sterke smaken, er det mange som blir frastøtt av intens aroma og smak.

Durian er lett gjenkjennelig med sin store størrelse, piggete skall og kraftige lukt. Lukten har blitt beskrevet som en blanding av løk, terpentin og råttent kjøtt, noe som gjør den umiddelbart gjenkjennelig selv på avstand.

Denne karakteristiske lukten kommer fra en kombinasjon av svovelforbindelser som frukten inneholder. På tross av denne lukten, er det mange som elsker smaken av durian, som beskrives som en blanding av søtt, kremet og litt bittert, med hint av mandel og karamell.

Elsket og hatet – men stinker durian?

For durian-entusiaster er frukten en ettertraktet delikatesse. De setter pris på dens komplekse smak og rike næringsinnhold. Durian inneholder en rekke vitaminer og mineraler, inkludert vitamin C, kalium og fiber.

I Sørøst-Asia er durian en viktig del av kulturen, og mange ser frem til duriansesongen som en tid for fest og glede.

Det er mange måter å nyte durian på. Den kan spises fersk, brukes i desserter som kaker og is, eller til og med tilsettes i smakfulle retter. I Thailand er durianis en populær godbit, mens i Malaysia kan man finne durian i retter som durian laksa, en krydret nudelsuppe.

Til tross for sin popularitet, er det mange som finner durian frastøtende. Den sterke lukten kan være overveldende, og mange hoteller og offentlige transportmidler i Sørøst-Asia forbyr durian på grunn av lukten. For de som ikke er vant til fruktens smak og lukt, kan den virke både kvalmende og uappetittlig.

For de som ikke liker durian, kan det være vanskelig å forstå hvordan noen kan nyte frukten. Lukten alene kan være nok til å avskrekke mange, og smaken, som kan være en uvanlig kombinasjon av søtt og svovelsmak, er ikke noe som alle setter pris på.

Den mest unike frukten i verden

Foto: Dave Weatherall

Durian er utvilsomt en av de mest unike fruktene i verden, og dens polariserende natur gjør den til en fascinerende del av matkulturen i Sørøst-Asia.

Mens noen ikke kan få nok av dens rike, komplekse smak og kremete tekstur, kan andre ikke komme seg forbi den sterke lukten og uvanlige smaken.

Enten man elsker eller hater den, er durian en frukt som vekker sterke følelser og debatt, noe som gjør den til en uforglemmelig opplevelse for alle som prøver den.

Durian viser at smak er subjektivt, og hva som er en delikatesse for noen, kan være uappetittlig for andre. I det minste gir durian en interessant og minneverdig opplevelse, enten du finner glede i den unike smaken eller ikke.

Kan du spise durian og drikke alkohol?

Å spise durian og drikke alkohol sammen kan føre til ubehagelige og potensielt farlige helseeffekter.

Durian er en tung og fet frukt som kan være vanskelig å fordøye, spesielt når den kombineres med alkohol. Alkohol i seg selv kan irritere magen og tarmene, og sammen kan de to forårsake oppblåsthet, kvalme og ubehag i magen.

Durian inneholder høye nivåer av svovelforbindelser, som kan hemme enzymet aldehyddehydrogenase. Dette enzymet er viktig for nedbrytningen av alkohol i kroppen. Når dette enzymet hemmes, kan acetaldehyd, en giftig metabolitt av alkohol, akkumuleres i kroppen. Dette kan føre til en raskere hjerterytme, høyt blodtrykk og i alvorlige tilfeller hjerteinfarkt.

Svovelforbindelsene i durian kan også redusere kroppens evne til å bryte ned alkohol, noe som fører til at alkoholnivået i blodet stiger raskere. Dette kan resultere i raskere og mer intens alkoholpåvirkning, noe som kan være farlig.

Både alkohol og durian krever mye av leveren for å bli metabolisert. Å konsumere begge samtidig kan belaste leveren unødvendig mye, noe som kan føre til leverskade over tid, spesielt hvis dette kombineres ofte.

Noen mennesker kan være allergiske mot durian eller alkohol, og kombinasjonen av de to kan forverre allergiske reaksjoner som hudutslett, elveblest eller i sjeldne tilfeller anafylaksi.

Både durian og alkohol kan ha en dehydrerende effekt på kroppen. Durian inneholder høy konsentrasjon av sukker, som kan trekke vann ut av cellene, mens alkohol øker urinproduksjonen, noe som kan føre til dehydrering. Kombinasjonen av disse to kan derfor føre til alvorlig dehydrering, spesielt i varme klimaer.

Er et duriankyss romantisk?

Du bør være forsiktig når du er i et selskap der det serveres både durian og alkohol. De potensielle helsefarene, fra fordøyelsesproblemer til alvorlige hjerte- og leverproblemer, gjør det til en risikabel kombinasjon.

For å unngå disse risikoene, anbefales det å unngå å konsumere durian og alkohol samtidig, eller i det minste å konsumere dem med forsiktighet og i svært moderate mengder.

I mange kulturer der durian er populær, er det også en bevissthet om at frukten kan være ubehagelig for andre. Det er ikke uvanlig at folk unngår nærkontakt, blant annet kyssing etter å ha spist durian.

Spesielt ikke å forsøke å kysse noen som ikke er vant til eller liker frukten. Det kan være et dårlig knep for et mer varig forhold.

Om du ikke setter pris på den helt spesielle durianfrukten, så er det ingen tvil: Thaimat er forferdelig godt! Alltid!

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.